Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mini calzone z mięsem mielonym

0
80min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest natalija2289

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka pszenna
200 ml
Mleko
5 dag
Drożdże
6 płaskich łyżek
Olej
1 Płaska łyżka
Cukier
1 szczypta
Sól
50 dag
Mięso mielone
1 
Papryka czerwona
2 
Pomidory
1 puszka
Kukurydza Konserwowa
15 dag
Ser żółty
3 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
1 trochę
Curry
1 trochę
Bazylia
1 trochę
Olej
1 trochę
Rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.36 g
Węglowodany
63.75 g
Tłuszcze
43.88 g
Wartość energetyczna
779.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
Krok 2
15 min
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Krok 3
15 min
Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
10 min
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.
Krok 5
5 min
Posypujemy serem (u mnie w paseczkach) i sklejamy jak pierogi.
Krok 6
5 min
Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.
Krok 7
20 min
Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, czyli około 15 - 20 minut.
Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 1 z 7

Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 2 z 7

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 3 z 7

Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 4 z 7

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 5 z 7

Posypujemy serem (u mnie w paseczkach) i sklejamy jak pierogi.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 6 z 7

Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 7 z 7

Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, czyli około 15 - 20 minut.

Mini calzone z mięsem mielonym to propozycja prosto z Włoch. Kruche ciasto zawijane jest w kształcie pieroga, kryjąc wewnątrz niesamowity smak. Farsz stworzony jest z: mięsa mielonego, papryki, pomidorów, kukurydzy, sera żółtego, koncentratu pomidorowego, z dodatkiem ziół i przypraw. Zobacz, jak wykonać tę zawijaną pizzę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
37.4g / 18%
Węglowodany
63.7g / 32%
Tłuszcze
43.9g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika