Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mini calzone z mięsem mielonym

(4)
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest natalija2289
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  szklanek
Mąka pszenna
200  ml
Mleko
5  dag
Drożdże
6  płaskich łyżek
Olej
1  Płaska łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól
50  dag
Mięso mielone
1 
Papryka czerwona
2 
Pomidory
1  puszka
Kukurydza Konserwowa
15  dag
Ser żółty
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Curry
trochę
Bazylia
trochę
Olej
trochę
Rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.36 g
Węglowodany
63.75 g
Tłuszcze
43.88 g
Wartość energetyczna
779.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
Krok 2
15 min
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Krok 3
15 min
Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
10 min
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.
Krok 5
5 min
Posypujemy serem (u mnie w paseczkach) i sklejamy jak pierogi.
Krok 6
5 min
Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.
Krok 7
20 min
Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, czyli około 15 - 20 minut.
Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 1 z 7

Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 2 z 7

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 3 z 7

Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 4 z 7

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 5 z 7

Posypujemy serem (u mnie w paseczkach) i sklejamy jak pierogi.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 6 z 7

Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 7 z 7

Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, czyli około 15 - 20 minut.

Mini calzone z mięsem mielonym to propozycja prosto z Włoch. Kruche ciasto zawijane jest w kształcie pieroga, kryjąc wewnątrz niesamowity smak. Farsz stworzony jest z: mięsa mielonego, papryki, pomidorów, kukurydzy, sera żółtego, koncentratu pomidorowego, z dodatkiem ziół i przypraw. Zobacz, jak wykonać tę zawijaną pizzę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
37.4g / 18%
Węglowodany
63.7g / 32%
Tłuszcze
43.9g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
33
00
00
00
11
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/10/2021 - 16:08 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/10/2021 - 16:08 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/10/2021 - 16:08 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 03/01/2021 - 11:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha