Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
34g / 31%
Węglowodany
28.6g / 25%
Tłuszcze
21.2g / 43%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

+

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Wróć

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

(0)
3 godz 51 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  butelka
Sos Burgerowy WINIARY
12 
Bułki (małe, np. mini kajzerki)
1500  g
Karkówka wołowa (lub mostek wołowy)
5  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1  szklanka
Sok pomarańczowy
1  puszka
Pomidory
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
1  łyżeczka
Papryka wędzona (opcjonalnie)
1  łyżeczka
Mielona kolendra
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.98 g
Węglowodany
28.56 g
Tłuszcze
21.15 g
Wartość energetyczna
442.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Miniburgery z szarpaną wołowiną to danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, a Sos Burgerowy Winiary jest do niego idealnym dodatkiem. Przygotowane w małych bułkach sprawdzą się doskonale jako przekąska, a w większych porcjach staną się sycącym daniem głównym. Choć mięso wymaga długiego duszenia, proces przygotowania wcale nie jest trudny i nie będzie od Ciebie wymagać wiele wysiłku. Możesz zdecydować się na gotową surówkę Coleslaw lub przyrządzić ją samodzielnie z poszatkowanej ćwiartki białej kapusty i startej marchewki z dodatkiem 2 łyżek Majonezu Dekoracyjnego Winiary, 1 łyżeczki musztardy oraz soli do smaku. Do dekoracji miniburgerów możesz użyć listków rukoli i posiekaną w piórka czerwoną cebulę.

Przygotowanie

231 min
  • Krok 1

    1 min
    Wymieszaj ze sobą suche przyprawy, czyli: oregano, ziele angielskie, paprykę i kolendrę.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso pokrój na kawałki i dokładnie obtocz w przygotowanych przyprawach.
  • Krok 3

    25 min
    Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmażaj mięso partiami - po kilka kawałków, tak aby mięso się̨ smażyło, a nie dusiło. Obsmażone kawałki odkładaj do garnka.
  • Krok 4

    3 min
    Po usmażeniu całego mięsa, zmniejsz moc palnika i na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulę i czosnek. W razie potrzeby dodaj trochę oleju, aby się nie przypaliły i smaż przez ok 3 minuty, mieszając.
  • Krok 5

    2 min
    Na patelnię dodaj sok z pomarańczy, a następnie przełóż jej zawartość do garnka z mięsem, dokładnie zgarniając drewnianą łopatką wszystkie składniki.
  • Krok 6

    1 min
    Do garnka dodaj także pomidory i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Krok 7

    120 min
    Wymieszaj mięso z dodatkami i zagotuj. Po tym zmniejsz moc kuchenki i duś całość 2 godziny pod przykryciem.
  • Krok 8

    30 min
    Zdejmij pokrywkę̨ z garnka i duś kolejne 30 minut lub do momentu aż̇ mięso stanie się bardzo miękkie – tak, że będzie je można bez trudu dzielić na włókna.
  • Krok 9

    30 min
    Wyjmij mięso z sosu i rozdrobnij używając widelców. W międzyczasie, jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewaj go do odparowania.
  • Krok 10

    2 min
    Poszarpane mięso ponownie przełóż do sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 11

    7 min
    Bułki przekrój w poziomie na pół (możesz je wcześniej podgrzać w piekarniku).
  • Krok 12

    5 min
    Na dolnej części ułóż̇ porcję szarpanej wołowiny, surówkę coleslaw (potrzebujesz ok. 500 g.) i sos burgerowy. Całość przykryj górnymi połówkami bułek.
Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 1 z 12

Wymieszaj ze sobą suche przyprawy, czyli: oregano, ziele angielskie, paprykę i kolendrę.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 2 z 12

Mięso pokrój na kawałki i dokładnie obtocz w przygotowanych przyprawach.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 3 z 12

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmażaj mięso partiami - po kilka kawałków, tak aby mięso się̨ smażyło, a nie dusiło. Obsmażone kawałki odkładaj do garnka.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 4 z 12

Po usmażeniu całego mięsa, zmniejsz moc palnika i na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulę i czosnek. W razie potrzeby dodaj trochę oleju, aby się nie przypaliły i smaż przez ok 3 minuty, mieszając.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 5 z 12

Na patelnię dodaj sok z pomarańczy, a następnie przełóż jej zawartość do garnka z mięsem, dokładnie zgarniając drewnianą łopatką wszystkie składniki.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 6 z 12

Do garnka dodaj także pomidory i dopraw całość solą i pieprzem.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 7 z 12

Wymieszaj mięso z dodatkami i zagotuj. Po tym zmniejsz moc kuchenki i duś całość 2 godziny pod przykryciem.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 8 z 12

Zdejmij pokrywkę̨ z garnka i duś kolejne 30 minut lub do momentu aż̇ mięso stanie się bardzo miękkie – tak, że będzie je można bez trudu dzielić na włókna.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 9 z 12

Wyjmij mięso z sosu i rozdrobnij używając widelców. W międzyczasie, jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewaj go do odparowania.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 10 z 12

Poszarpane mięso ponownie przełóż do sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 11 z 12

Bułki przekrój w poziomie na pół (możesz je wcześniej podgrzać w piekarniku).

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 12 z 12

Na dolnej części ułóż̇ porcję szarpanej wołowiny, surówkę coleslaw (potrzebujesz ok. 500 g.) i sos burgerowy. Całość przykryj górnymi połówkami bułek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Kolacja
  • Kuchnia amerykańska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni
  • Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

    Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

    43 min Łatwy
  • Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

    Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

    3 godz 56 min Średni
  • Polski pulled pork burger

    Polski pulled pork burger

    3 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu