Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
sałatka, sałatki, przepis na sałatkę, pomysł na sałatkę, sałatka pomysły, pyszna sałatka

Pomysły na sałatki wiosenne - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na pyszne sałatki wiosenne. Pełne witamin sycące sałatki to dobry pomysł na lunch lub lekką kolację. Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Przepisy 20

Tradycyjna sałatka jarzynowa

85 ze 100
2 godz 40 min Łatwy

Sałatka z botwinki z sezamem

20 min Łatwy

Letnia sałatka zielona

50 min Łatwy

Sałatka z kurczaka wędzonego

25 min Łatwy

Wiosenna sałatka

8 min Łatwy

Sałatka Cezar

25 ze 100
40 min Łatwy

Letnia sałatka z truskawkami, fetą i młodymi listkami sałaty

15 min Łatwy

Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

65 ze 100
50 min Średni

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i awokado

16 min Łatwy

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką

14 min Łatwy

Sałatka z selerem naciowym

30 min Łatwy

Sałatka warzywna z kurczakiem

22 min Łatwy

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

20 min Łatwy

Letnia sałatka ze szpinakiem i boczkiem

20 min Łatwy

Weekendowa sałatka obiadowa

12 min Łatwy

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

19 min Łatwy

Sałatka z pora

55 min Średni

Sałatka warzywna z marynowaną dynią i suszonymi pomidorami

45 min Łatwy

Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

25 min Łatwy

Fasolka szparagowa z ziemniakami

20 min Łatwy

Zielone sałatki na wiosnę 

Kolor zielony zazwyczaj kojarzy nam się z wiosną, coraz cieplejszymi i dłuższymi dniami oraz pączkami na gołych gałązkach drzew. W tym okresie coraz chętniej rezygnujemy z ciężkich, rozgrzewających potraw, zamieniając je w znacznie lżejsze oraz obfitujące w młode, świeże jarzyny. Sałatki z dodatkiem zielonych warzyw to idealne przekąski lub dania na wiosenno-letnie dni. Pysznym dodatkiem do grillowanych mięs lub pieczonej ryby jest orzeźwiająca sałatka ogórkowa z rzodkiewką, odrobiną sałaty masłowej i drobno posiekanym koperkiem. Smakowitej, kremowej łagodności dodaje łyżka majonezu oraz szczypta cukru. 

Prawdziwie wiosennym smakiem i kolorem wyróżnia się sałatka z młodych warzyw, jajka, szczypiorku i pomidorków koktajlowych. Aby ta pyszna potrawa jeszcze bardziej przyciągała wzrok, warto poszczególne składniki ułożyć warstwowo w przezroczystym naczyniu. Sałatka nabierze wyjątkowego, bardziej wyrazistego smaku, gdy przygotujemy do niej jogurtowy dressing z dodatkiem koperku oraz przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Doskonałym dodatkiem do wiosennego obiadu będzie także błyskawiczna sałatka z rukoli, rzodkiewki, papryki, dymki oraz świeżych i suszonych pomidorów. Doskonałego smaku potrawie nadaje sos z octu balsamicznego i aromatyzowanej bazylią oliwy. 

Sałatki wiosenne na obiad 

W ciepłe wiosenne dni najlepiej smakują lekkie obiady obfitujące w młode warzywa. Zamiast ciężkostrawnego gulaszu czy smażonej wieprzowiny warto przygotować sycącą, lecz nie obciążającą układu trawiennego sałatkę z grillowanych mięs i ulubionych jarzyn. Zaskakująco smaczną potrawą jest sałatka z podsmażonej białej kiełbasy oraz gotowanych na twardo jajek. Dopełnieniem sycących składników jest mieszanka sałat, rukola oraz paski kolorowej papryki. Całości kompozycji smakowej dopełnia delikatny sos majonezowo-chrzanowy. 

Doskonałym posiłkiem, wprost idealnym na lunch, jest przygotowana w typowo wiosennych barwach sałatka z kurczaka i pesto. Za pięknie zielony odcień dania odpowiada świeży szpinak, bazylia oraz zielony makaron wstążki, a podstawą jest soczysty kurczak usmażony bez dodatku tłuszczu i w papirusie. Dodanie pasty pesto, orzeszków pinii i parmezanu nadaje sałatce prawdziwie niepowtarzalnego, włoskiego charakteru.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu