Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sycące sałatki z mięsem 

Wiosna przez większość osób uważana jest za najpiękniejszą porę roku. Rośliny i drzewa budzą się do życia, pokrywając ziemię jasnozielonym kobiercem młodych listków, a potem kolorowych kwiatów. Ptaki wędrujące wracają do swoich rodzinnych gniazd, by założyć rodzinę, a wiele zwierząt niecierpliwie czeka na narodziny potomstwa. O tej porze roku, gdy robi się cieplej, coraz częściej przychodzi nam ochota na przygotowanie dań lżejszych niż te zimowe i bardziej kolorowych, bo składających się głównie z młodych i świeżych warzyw. 

Dodanie do sałatki odrobiny smażonego lub opieczonego mięsa sprawia, że staje się ona sycąca i może stanowić pełnowartościowy posiłek, świetnie sprawdzający się jako lunch w pracy czy lekka kolacja. Idealnym przykładem na takie właśnie danie jest sałatka Cezar z dodatkiem soczystego grillowanego kurczaka i chrupiących grzanek. Swój niesamowity smak zawdzięcza sosowi zrobionemu z majonezu, soku cytrynowego, kaparów i wielu przypraw. Podobnie typowo wiosenny smak ma sałatka warzywna z kurczakiem, wyróżniająca się pięknymi zielono-żółtymi kolorami. Kawałki pieczonej na złoto piersi kurczaka, zielony groszek, sałata, pietruszka, kukurydza konserwowa i gouda, skropione wyśmienitym sosem na bazie majonezu. Nic tylko się delektować tym wyjątkowym daniem, przegryzając sałatkę chrupiącym pieczywem. 

Wiosenne sałatki z warzyw i owoców 

Czym powinna się wyróżniać wiosenna sałatka? Bajecznie kolorowymi składnikami, dużą ilością świeżych warzyw i sosem, który w subtelny sposób połączy wszystkie, nieraz tak odmienne smaki. Wiosenna sałatka według naszego przepisu kusi paseczkami czerwonej papryki, ćwiartkami gotowanych na twardo jajek i wielokolorowym miksem sałat. Dla podkręcenia smaku można do niej dorzucić odrobinę szynki w plastrach, a całość doprawić oryginalnym sosem majonezowo-chrzanowym. 

Doskonałym pomysłem na pyszną przekąskę jest sałatka warzywna z marynowaną dynią i suszonymi pomidorami. Jej bazą są gotowane warzywa, tak jak do klasycznej sałatki jarzynowej. Jednak dodanie rozpływającej się w ustach marynowanej dyni, selera naciowego, suszonych pomidorów oraz kawałków jabłek sprawia, że sałatka nabiera zupełnie nowego, całkowicie zaskakującego smaku, przez co z pewnością na stale zagości w menu niejednej pani domu.