Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z pieczonej fasolki szparagowej i cukinii

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Sałatka z pieczonej fasolki szparagowej i cukinii

(0)
29 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Fasolka szparagowa
1 
Cukinia
trochę
Dressing winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY
100  g
Ser feta lub ricotta
4  łyżek
Podprażane płatki migdałowe
0.5  pęczek
Natka pietruszki
1  szklanka
Kasza jaglana lub jakakolwiek drobna kasza
5  liści
Świeża mięta
10 
Oliwki
1 
Czerwona cebula
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.3 g
Wartość energetyczna
304.3 kcal
Tłuszcze
11.2 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Maj i czerwiec to najlepszy czas na nowalijki. Świeżutkie, wyczekiwane przez cały rok warzywa pojawiają się na bazarkach, wzbudzając ekscytacje miłośników sezonowych dań. Botwinka, rabarbar, młode ziemniaki, bób, szparagi, fasolka szparagowa… Teoretycznie można je jeść cały rok, ale to właśnie w czerwcu smakują najlepiej, tak jak natura chciała.


Z sezonowych warzyw możemy zrobić sałatkę lub zapiec je w brytfance. Im więcej kolorowych dodatków, tym lepiej. Fasolka, cukinia, cebulka, oliwki – stanowią smakowitą bazę. Warto dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną (może być z dnia poprzedniego). Danie pieczemy, studzimy i doprawiamy dressingiem WINIARY.  Sos winegret z dodatkiem aromatycznych ziół i solą morską podkreśli smak warzyw i połączy składniki. Całość posypujemy fetą, natką pietruszki, miętą i prażonymi migdałami. Pycha!

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    5 min
    Fasolkę szparagową pokrój na pół, cukinię w talarki, cebulę w piórka, a oliwki na pół.
  • Krok 2

    2 min
    Wszystkie warzywa wymieszaj w naczyniu do pieczenia razem z kaszą jaglaną, oliwą oraz solą.
  • Krok 3

    20 min
    Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.
  • Krok 4

    2 min
    Gdy warzywa wystygną, wymieszaj wszystko z dressingiem WINIARY, posiekaną natką, posiekaną mięta, a wierzch podsyp pokruszoną fetą oraz migdałami.
Sałatka z pieczonej fasolki szparagowej i cukinii

Krok 1 z 4

Fasolkę szparagową pokrój na pół, cukinię w talarki, cebulę w piórka, a oliwki na pół.

Sałatka z pieczonej fasolki szparagowej i cukinii

Krok 2 z 4

Wszystkie warzywa wymieszaj w naczyniu do pieczenia razem z kaszą jaglaną, oliwą oraz solą.

Sałatka z pieczonej fasolki szparagowej i cukinii

Krok 3 z 4

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.

Sałatka z pieczonej fasolki szparagowej i cukinii

Krok 4 z 4

Gdy warzywa wystygną, wymieszaj wszystko z dressingiem WINIARY, posiekaną natką, posiekaną mięta, a wierzch podsyp pokruszoną fetą oraz migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z figami i szynką parmeńska

    Sałatka z figami i szynką parmeńska

    10 min Łatwy
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    14 min Łatwy
  • Warstwowa sałatka

    Warstwowa sałatka

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu