Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Maj i czerwiec to najlepszy czas na nowalijki. Świeżutkie, wyczekiwane przez cały rok warzywa pojawiają się na bazarkach, wzbudzając ekscytacje miłośników sezonowych dań. Botwinka, rabarbar, młode ziemniaki, bób, szparagi, fasolka szparagowa… Teoretycznie można je jeść cały rok, ale to właśnie w czerwcu smakują najlepiej, tak jak natura chciała.
Z sezonowych warzyw możemy zrobić sałatkę lub zapiec je w brytfance. Im więcej kolorowych dodatków, tym lepiej. Fasolka, cukinia, cebulka, oliwki – stanowią smakowitą bazę. Warto dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną (może być z dnia poprzedniego). Danie pieczemy, studzimy i doprawiamy dressingiem WINIARY. Sos winegret z dodatkiem aromatycznych ziół i solą morską podkreśli smak warzyw i połączy składniki. Całość posypujemy fetą, natką pietruszki, miętą i prażonymi migdałami. Pycha!
Przygotowanie
29 min
Krok 1
5 min
Fasolkę szparagową pokrój na pół, cukinię w talarki, cebulę w piórka, a oliwki na pół.
Krok 2
2 min
Wszystkie warzywa wymieszaj w naczyniu do pieczenia razem z kaszą jaglaną, oliwą oraz solą.
Krok 3
20 min
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.
Krok 4
2 min
Gdy warzywa wystygną, wymieszaj wszystko z dressingiem WINIARY, posiekaną natką, posiekaną mięta, a wierzch podsyp pokruszoną fetą oraz migdałami.
Krok 1
z
4
Fasolkę szparagową pokrój na pół, cukinię w talarki, cebulę w piórka, a oliwki na pół.
Krok 2
z
4
Wszystkie warzywa wymieszaj w naczyniu do pieczenia razem z kaszą jaglaną, oliwą oraz solą.
Krok 3
z
4
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.
Krok 4
z
4
Gdy warzywa wystygną, wymieszaj wszystko z dressingiem WINIARY, posiekaną natką, posiekaną mięta, a wierzch podsyp pokruszoną fetą oraz migdałami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0