Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

(0)
19min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Zielone szparagi
5  łyżek
Dressing figowo-musztardowy WINIARY
4 
Jajka
1 
Czerwone pomidory
1 
Żółte pomidory
100  g
Szynka dojrzewająca np. parmeńska
30  g
Rukola
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Pomarańcze (opcjonalnie)
30  g
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.74 g
Węglowodany
16.84 g
Tłuszcze
15.65 g
Wartość energetyczna
273.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    7 min
    Jajka ugotuj na miękko (ok. 4-5 min w osolonym wrzątku), a następnie wystudź i obierz.
  • Krok 2

    5 min
    Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, a następnie usmaż krótko na patelni z oliwą (ok. 2-3 min). Możesz też je krótko zblanszować albo pozostawić surowe. Po przygotowaniu odstaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    3 min
    Pomidory pokrój na cienkie ćwiartki.
  • Krok 4

    3 min
    Na talerzu ułóż szparagi oraz przekrojona na pół jajka. Dodaj, rukolę, kawałki szynki parmeńskiej oraz ćwiartki pomidora. Całość uzupełnij Dressingiem WINIARY.
  • Krok 5

    1 min
    Opcjonalnie możesz też dodać kawałki pomarańczy (bez skórki) oraz orzechy włoskie.
Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 1 z 5

Jajka ugotuj na miękko (ok. 4-5 min w osolonym wrzątku), a następnie wystudź i obierz.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 2 z 5

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, a następnie usmaż krótko na patelni z oliwą (ok. 2-3 min). Możesz też je krótko zblanszować albo pozostawić surowe. Po przygotowaniu odstaw do wystudzenia.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 3 z 5

Pomidory pokrój na cienkie ćwiartki.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 4 z 5

Na talerzu ułóż szparagi oraz przekrojona na pół jajka. Dodaj, rukolę, kawałki szynki parmeńskiej oraz ćwiartki pomidora. Całość uzupełnij Dressingiem WINIARY.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 5 z 5

Opcjonalnie możesz też dodać kawałki pomarańczy (bez skórki) oraz orzechy włoskie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Letnia sałatka ze szpinakiem i boczkiem

    Letnia sałatka ze szpinakiem i boczkiem

    20 min Łatwy
  • Wiosenny szybki gulasz warzywny

    Wiosenny szybki gulasz warzywny

    1 godz Łatwy
  • Ramen - japońska zupa

    Ramen - japońska zupa

    2 godz Łatwy
  • Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

    Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu