Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

(0)
19min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Zielone szparagi
4 
Jajka
1 
Czerwone pomidory
1 
Żółte pomidory
100  g
Szynka dojrzewająca np. parmeńska
30  g
Rukola
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Pomarańcze (opcjonalnie)
30  g
Orzechy włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.74 g
Węglowodany
16.84 g
Tłuszcze
15.65 g
Wartość energetyczna
273.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
7 min
Jajka ugotuj na miękko (ok. 4-5 min w osolonym wrzątku), a następnie wystudź i obierz.
Krok 2
5 min
Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, a następnie usmaż krótko na patelni z oliwą (ok. 2-3 min). Możesz też je krótko zblanszować albo pozostawić surowe. Po przygotowaniu odstaw do wystudzenia.
Krok 3
3 min
Pomidory pokrój na cienkie ćwiartki.
Krok 4
3 min
Na talerzu ułóż szparagi oraz przekrojona na pół jajka. Dodaj, rukolę, kawałki szynki parmeńskiej oraz ćwiartki pomidora. Całość uzupełnij Dressingiem WINIARY.
Krok 5
1 min
Opcjonalnie możesz też dodać kawałki pomarańczy (bez skórki) oraz orzechy włoskie.
Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 1 z 5

Jajka ugotuj na miękko (ok. 4-5 min w osolonym wrzątku), a następnie wystudź i obierz.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 2 z 5

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, a następnie usmaż krótko na patelni z oliwą (ok. 2-3 min). Możesz też je krótko zblanszować albo pozostawić surowe. Po przygotowaniu odstaw do wystudzenia.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 3 z 5

Pomidory pokrój na cienkie ćwiartki.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 4 z 5

Na talerzu ułóż szparagi oraz przekrojona na pół jajka. Dodaj, rukolę, kawałki szynki parmeńskiej oraz ćwiartki pomidora. Całość uzupełnij Dressingiem WINIARY.

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Krok 5 z 5

Opcjonalnie możesz też dodać kawałki pomarańczy (bez skórki) oraz orzechy włoskie.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika