Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami

Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami

(0)
27min
Łatwy
Autorem przepisu jest defilesa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Jarmuż
300  g
Marchewka
125  g
Jabłka
400  g
Pomarańcze
2  łyżek
Sok z limonki
2  łyżeczek
Przyprawa w płynie MAGGI
4  łyżek
Olej rzepakowy
2  łyżeczek
Syrop klonowy
50  g
Pestki słonecznika
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.73 g
Węglowodany
35.1 g
Tłuszcze
21.91 g
Wartość energetyczna
351.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ta wegańska sałatka z jarmużu z pomarańczami, marchewką i pestkami słonecznika ma przyjemny, owocowy smak. Jest lekka, aromatyczna - idealna jako letnia przekąska na ciepłe dni.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    8 min
    Jarmuż umyj, pokrój w cienkie paski (po oczyszczeniu wychodzi ok. 300 g). Gotuj jarmuż we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsącz na sicie i przepłucz zimną wodą. Ponownie dobrze odsącz i przełóż do miski. Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami
  • Krok 2

    15 min
    Marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do jarmużu. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubej tarce i również dodaj. Pomarańcze obierz nożem, usuń białą skórkę i pokrój w ósemki. Dodaj pomarańczowe ćwiartki do jarmużu. Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami
  • Krok 3

    3 min
    Dressing: wymieszaj sok z limonki, MAGGI, olej rzepakowy, syrop klonowy. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodac też trochę soku z pomarańczy. Sosem polej sałatkę i wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i posyp nimi sałatkę. Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami
Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami

Krok 1 z 4

Jarmuż umyj, pokrój w cienkie paski (po oczyszczeniu wychodzi ok. 300 g). Gotuj jarmuż we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsącz na sicie i przepłucz zimną wodą. Ponownie dobrze odsącz i przełóż do miski.

Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami

Krok 2 z 4

Marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do jarmużu. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubej tarce i również dodaj. Pomarańcze obierz nożem, usuń białą skórkę i pokrój w ósemki. Dodaj pomarańczowe ćwiartki do jarmużu.

Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami

Krok 3 z 4

Dressing: wymieszaj sok z limonki, MAGGI, olej rzepakowy, syrop klonowy. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodac też trochę soku z pomarańczy. Sosem polej sałatkę i wymieszaj.

Sałatka z jarmużu z marchewką i pomarańczami

Krok 4 z 4

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Popołudniowa przekąska
  • Tapas
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Naleśniki z mascarpone i owocami

    Naleśniki z mascarpone i owocami

    32 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu