Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na szybki, lekki obiad lub kolację w sam raz na upalne, letnie dni? Mamy pomysł na bezmięsne danie, które może Ci zasmakować. Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a chcesz zjeść coś dobrego. Możesz zrobić to danie dokładnie według naszego przepisu lub się nim zainspirować i wykorzystać składniki, które akurat masz pod ręką.
Wiosenny bowl – miska pełna pyszności
Warzywny bowl to super sposób na urozmaicenie codziennej diety i włączenie do niej sezonowych produktów. O każdej porze roku możesz przygotować podobne danie w nieco innej odsłonie. W tej wiosennej wersji polecamy dodać między innymi szparagi, kawałki ogórka, pomidorki oraz awokado, cebulę i świeże zioła. Ciekawym dodatkiem będą chrupiące, marynowane rzodkiewki. Do tego kasza quinoa lub kuskus. Dzięki temu posiłek będzie jeszcze bardziej pożywny, a Ty dłużej będziesz najedzony/najedzona. Dla lekkiego orzeźwienia dodaj sok i skórkę z limonki lub cytryny, a całość udekoruj Majonezem Wegańskim WINIARY. Smacznego!
Przygotowanie
22 min
Krok 1
3 min
Szparagi oczyść z niejadalnych części. Zblanszuj przez ok. 1 min w osolonym wrzątku, a następnie – schłodź w zimnej wodzie.
Krok 2
10 min
Rzodkiewki poprzekrawaj na połówki. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ocet i ostudź. Do zimnej marynaty włóż rzodkiewki i odstaw.
Krok 3
3 min
Zioła posiekaj drobno i dodaj do kaszy quinoa (lub kuskus). Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z kaszą. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Ogórka pokrój w półtalarki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Awokado pokrój w plastry.
Krok 5
1 min
Nałóż kaszę do misek. Na wierzchu każdej porcji ułóż dodatki. Całość posyp startą skórką z limonki (lub cytryny) oraz skrop sokiem z limonki/cytryny. Podawaj z Majonezem Wegańskim WINIARY.
Krok 1
z
5
Szparagi oczyść z niejadalnych części. Zblanszuj przez ok. 1 min w osolonym wrzątku, a następnie – schłodź w zimnej wodzie.
Krok 2
z
5
Rzodkiewki poprzekrawaj na połówki. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ocet i ostudź. Do zimnej marynaty włóż rzodkiewki i odstaw.
Krok 3
z
5
Zioła posiekaj drobno i dodaj do kaszy quinoa (lub kuskus). Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z kaszą. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
z
5
Ogórka pokrój w półtalarki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Awokado pokrój w plastry.
Krok 5
z
5
Nałóż kaszę do misek. Na wierzchu każdej porcji ułóż dodatki. Całość posyp startą skórką z limonki (lub cytryny) oraz skrop sokiem z limonki/cytryny. Podawaj z Majonezem Wegańskim WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0