Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

(0)
22min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Wegański WINIARY
1 
Awokado
0.5  pęczek
Rzodkiewka
trochę
Ulubione kiełki
1  pęczek
Zielone szparagi
1 
Limonka lub cytryna
0.5 
Ogórek zielony
100  g
Pomidorki koktajlowe
trochę
Pieprz i sól
2  szklanek
Ugotowana kasza quinoa (lub kuskus)
1 
Czerwona cebula
trochę
Koperek, szczypiorek, natka pietruszki (lub mix)
0.5  szklanka
Ocet jabłkowy
2  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.55 g
Węglowodany
61.17 g
Tłuszcze
16.47 g
Wartość energetyczna
426.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz pomysłu na szybki, lekki obiad lub kolację w sam raz na upalne, letnie dni? Mamy pomysł na bezmięsne danie, które może Ci zasmakować. Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a chcesz zjeść coś dobrego. Możesz zrobić to danie dokładnie według naszego przepisu lub się nim zainspirować i wykorzystać składniki, które akurat masz pod ręką.


Wiosenny bowl – miska pełna pyszności

Warzywny bowl to super sposób na urozmaicenie codziennej diety i włączenie do niej sezonowych produktów. O każdej porze roku możesz przygotować podobne danie w nieco innej odsłonie. W tej wiosennej wersji polecamy dodać między innymi szparagi, kawałki ogórka, pomidorki oraz awokado, cebulę i świeże zioła. Ciekawym dodatkiem będą chrupiące, marynowane rzodkiewki. Do tego kasza quinoa lub kuskus. Dzięki temu posiłek będzie jeszcze bardziej pożywny, a Ty dłużej będziesz najedzony/najedzona. Dla lekkiego orzeźwienia dodaj sok i skórkę z limonki lub cytryny, a całość udekoruj Majonezem Wegańskim WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    3 min
    Szparagi oczyść z niejadalnych części. Zblanszuj przez ok. 1 min w osolonym wrzątku, a następnie – schłodź w zimnej wodzie.
  • Krok 2

    10 min
    Rzodkiewki poprzekrawaj na połówki. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ocet i ostudź. Do zimnej marynaty włóż rzodkiewki i odstaw.
  • Krok 3

    3 min
    Zioła posiekaj drobno i dodaj do kaszy quinoa (lub kuskus). Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z kaszą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Ogórka pokrój w półtalarki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Awokado pokrój w plastry.
  • Krok 5

    1 min
    Nałóż kaszę do misek. Na wierzchu każdej porcji ułóż dodatki. Całość posyp startą skórką z limonki (lub cytryny) oraz skrop sokiem z limonki/cytryny. Podawaj z Majonezem Wegańskim WINIARY.
Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Krok 1 z 5

Szparagi oczyść z niejadalnych części. Zblanszuj przez ok. 1 min w osolonym wrzątku, a następnie – schłodź w zimnej wodzie.

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Krok 2 z 5

Rzodkiewki poprzekrawaj na połówki. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ocet i ostudź. Do zimnej marynaty włóż rzodkiewki i odstaw.

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Krok 3 z 5

Zioła posiekaj drobno i dodaj do kaszy quinoa (lub kuskus). Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z kaszą. Dopraw solą i pieprzem.

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Krok 4 z 5

Ogórka pokrój w półtalarki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Awokado pokrój w plastry.

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Krok 5 z 5

Nałóż kaszę do misek. Na wierzchu każdej porcji ułóż dodatki. Całość posyp startą skórką z limonki (lub cytryny) oraz skrop sokiem z limonki/cytryny. Podawaj z Majonezem Wegańskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Mniejsze danie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Guacamole - przepis

    Guacamole - przepis

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kolorowe grzanki

    Kolorowe grzanki

    50 min Łatwy
  • Fit bowl z ciecierzycą i awokado

    Fit bowl z ciecierzycą i awokado

    15 min Łatwy
  • Dorsz duszony w warzywnym sosie

    Dorsz duszony w warzywnym sosie

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu