Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolorowy bowl z warzywami i kurczakiem to pomysł na pyszny posiłek, który urozmaici Twoje letnie i wiosenne menu. Choć, jeśli chcesz, takie danie możesz przygotować o każdej porze roku. Jesienią i zimą zastąp świeże warzywa upieczonymi lub ugotowanymi składnikami. Jak przygotować to danie? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Bowl z kurczakiem i awokado – smaczny posiłek dla każdego
Nie wiesz, jak włączyć do swojej diety więcej warzyw? Mamy na to sposób. Bowl z kurczakiem i awokado sprawdzi się, gdy masz chęć zjeść smaczny, domowy posiłek pełen wartościowych składników. Do takiej miski możesz wrzucić rozmaite produkty – to też super sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce. My wykorzystaliśmy m.in. ryż jaśminowy (ale możesz dodać np. ten, który został z wczorajszego obiadu), pierś kurczaka, awokado, ogórki, czerwoną kapustę, masło orzechowe oraz świeże zioła. Jeśli lubisz azjatyckie smaki, możesz dodać też zamarynowaną marchewkę, a całość uzupełnić Majonezem WINIARY z olejem awokado. Smacznego!
Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj majonez WINIARY, masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, posiekany imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj kurczaka i odstaw do zamarynowania do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka nabijaj na szpadki i smaż na rozgrzanym ruszcie.
Marchew, jeśli chcesz ją dodać, pokrój w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
W misce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę, sól i cukier.
Dodaj do marynaty marchewkę i dokładnie wymieszaj.
Na ryżu ułóż pokrojone dodatki, upieczonego kurczaka oraz marynowaną marchewkę. Posyp ziołami i prażonymi orzeszkami.