Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wiosenna sałatka z kaparami, grzankami i dressingiem WINIARY

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Wiosenna sałatka z kaparami, grzankami i dressingiem WINIARY

(1)
9 min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  główek
Sałata rzymska
2  kawałków
Chleb biały
8 
Kapary
1  puszka
Sardynki w oleju roślinnym
1 
Pomidory
trochę
Dressing winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
80.6 g
Wartość energetyczna
578.8 kcal
Tłuszcze
21.6 g
Białko
31.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Oto prosty przepis na wiosenną sałatkę, która doskonale smakuje i pozwala wykorzystać produkty, które mogłyby się zmarnować w kuchni.


Jej podstawą jest sałata rzymska, którą podsmażymy. Idealne do takiej obróbki będą lekko zwiędłe liście. Zarumienione na patelni odzyskają chrupkość i sprężystość. Tak przygotowaną sałatę podajemy z domowymi grzankami. Do ich przygotowania warto użyć chleba, który już delikatnie podsycha. Grube pajdy kroimy na kostki i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy kaparami, sardynkami lub salsą z przetartego pomidora. Im bardziej przejrzały – tym lepiej. Takie grzanki można doprawiać też ziołami, suszonymi owocami, czy domowym pesto - wedle uznania.


Na koniec najważniejszy składnik – dressing WINIARY. Doskonale podbija smak i wydobywa z warzyw to, co najlepsze. Dressing winegret z dodatkiem aromatycznych ziół i solą morską sprawi, że zaczniemy częściej mieć ochotę na sałatki. To świetna wiadomość w sezonie, gdy warzywniaki pełne są nowalijek. Smacznego!

Przygotowanie

9 min
  • Krok 1

    5 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie usmaż przekrojone wzdłuż sałaty rzymskie. Smaż z każdej strony do momentu, aż porządnie się zarumienią. Odstaw na talerz i polej dressingiem Winegret WINIARY. 
  • Krok 2

    4 min
    Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj kapary, sardynki i starty na tarce pomidor. Smaż całość 2-3 minuty, następnie dodaj chleb pokrojony w duże kostki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenna sałatka

    Wiosenna sałatka

    8 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z bulionem warzywnym

    Zupa wiosenna z bulionem warzywnym

    15 min Łatwy
  • Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

    Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

    59 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z botwinką

    Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu