Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem
25min
Łatwy
1
główka
Kapusta biała
1
pęczek
Rzodkiewka
4
Dymka
1
pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól
4
łyżek
1
łyżka
Ocet
2
łyżeczek
Kapary w zalewie
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
4.05 g
Węglowodany
16.73 g
Tłuszcze
15.65 g
Wartość energetyczna
212.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Majonez Delikatny WINIARY wymieszaj z octem i drobno posiekanymi kaparami, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
15 min
Kapustę posiekaj, dodaj sól i odstaw na 10 minut.
Krok 3
5 min
Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki, dymkę i natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do kapusty, polej sosem, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku pieprzem.
Krok 4
0 min
Doskonale pasuje do karkówki przyrzadzonej na grillu z wykorzystaniem Pomysłu na... Karkówkę z Grilla 2w1.
Wyraziste sałatki to znakomity dodatek do mięs z grilla. Są nie tylko smaczne, ale też gwarantują niezbędną porcję warzyw w codziennym menu. Nic zatem dziwnego, że jedną z ulubionych jest letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem. Świeże warzywa podkreśli własnoręcznie przygotowany sos, którego podstawą będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY połączony z octem winnym. Intensywny smak i charakterystyczny aromat sałatki sprawią, że stanie się ona hitem na każdym grillu.
Przygotowanie sałatki nie zajmie więcej niż pół godziny. Poza tym nie wymaga zbyt wielu składników. Te, które tam trafią, będą się uzupełniać i przenikać, podkreślając przy tym smak mięs czy grzanek z grilla. Zacznij od przygotowania sosu. Majonez Delikatny WINIARY połącz z odrobiną białego octu winnego, dodaj do niego sól i pieprz. Drobno pokrój kapary i wrzuć do sosu. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie posiekaj kapustę, dodaj do niej sól i odstaw. W razie potrzeby odlej z niej nadmiar wody. Pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewkę, cebulę dymkę i posiekaną natkę pietruszki dodaj do kapusty. Składniki polej sosem i wymieszaj w jednej misce. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw pieprzem.
Sałatka letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Dopełni smaku kiełbasek, wieprzowiny lub drobiu z grilla. Stworzy też zgrany duet z karkówką według Pomysłu na… Karkówkę z Grilla 2w1.
Przygotowanie sałatki nie zajmie więcej niż pół godziny. Poza tym nie wymaga zbyt wielu składników. Te, które tam trafią, będą się uzupełniać i przenikać, podkreślając przy tym smak mięs czy grzanek z grilla. Zacznij od przygotowania sosu. Majonez Delikatny WINIARY połącz z odrobiną białego octu winnego, dodaj do niego sól i pieprz. Drobno pokrój kapary i wrzuć do sosu. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie posiekaj kapustę, dodaj do niej sól i odstaw. W razie potrzeby odlej z niej nadmiar wody. Pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewkę, cebulę dymkę i posiekaną natkę pietruszki dodaj do kapusty. Składniki polej sosem i wymieszaj w jednej misce. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw pieprzem.
Sałatka letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Dopełni smaku kiełbasek, wieprzowiny lub drobiu z grilla. Stworzy też zgrany duet z karkówką według Pomysłu na… Karkówkę z Grilla 2w1.
Komentarze 0