Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Kapusta biała
1 pęczek
Rzodkiewka
4 
Dymka
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 łyżka
Ocet
2 łyżeczek
Kapary w zalewie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.05 g
Węglowodany
16.73 g
Wartość energetyczna
212.37 kcal
Tłuszcze
15.65 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Majonez Delikatny WINIARY wymieszaj z octem i drobno posiekanymi kaparami, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
15 min
Kapustę posiekaj, dodaj sól i odstaw na 10 minut.
Krok 3
5 min
Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki, dymkę i natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do kapusty, polej sosem, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku pieprzem.
Krok 4
0 min
Doskonale pasuje do karkówki przyrzadzonej na grillu z wykorzystaniem Pomysłu na... Karkówkę z Grilla 2w1.
Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

Krok 1 z 4

Majonez Delikatny WINIARY wymieszaj z octem i drobno posiekanymi kaparami, dopraw solą i pieprzem.

Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

Krok 2 z 4

Kapustę posiekaj, dodaj sól i odstaw na 10 minut.

Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

Krok 3 z 4

Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki, dymkę i natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do kapusty, polej sosem, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku pieprzem.

Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

Krok 4 z 4

Doskonale pasuje do karkówki przyrzadzonej na grillu z wykorzystaniem Pomysłu na... Karkówkę z Grilla 2w1.

Wyraziste sałatki to znakomity dodatek do mięs z grilla. Są nie tylko smaczne, ale też gwarantują niezbędną porcję warzyw w codziennym menu. Nic zatem dziwnego, że jedną z ulubionych jest letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem. Świeże warzywa podkreśli własnoręcznie przygotowany sos, którego podstawą będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY połączony z octem winnym. Intensywny smak i charakterystyczny aromat sałatki sprawią, że stanie się ona hitem na każdym grillu.


Przygotowanie sałatki nie zajmie więcej niż pół godziny. Poza tym nie wymaga zbyt wielu składników. Te, które tam trafią, będą się uzupełniać i przenikać, podkreślając przy tym smak mięs czy grzanek z grilla. Zacznij od przygotowania sosu. Majonez Delikatny WINIARY połącz z odrobiną białego octu winnego, dodaj do niego sól i pieprz. Drobno pokrój kapary i wrzuć do sosu. Całość dokładnie wymieszaj.


Następnie posiekaj kapustę, dodaj do niej sól i odstaw. W razie potrzeby odlej z niej nadmiar wody. Pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewkę, cebulę dymkę i posiekaną natkę pietruszki dodaj do kapusty. Składniki polej sosem i wymieszaj w jednej misce. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw pieprzem.


Sałatka letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Dopełni smaku kiełbasek, wieprzowiny lub drobiu z grilla. Stworzy też zgrany duet z karkówką według Pomysłu na… Karkówkę z Grilla 2w1.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika