Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3 
Dojrzałe pomidory
400  g
Kiszona kapusta
4 
Ziemniaki
1  paczka
Pasta z Pomysłem na... Zupę ogórkową WINIARY
2  łyżek
Masło klarowane
3 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Majeranek suszony
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.51 g
Węglowodany
32.92 g
Tłuszcze
8.99 g
Wartość energetyczna
221.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty, tym razem w wydaniu z dodatkiem pomidorów. Moja dzisiejsza propozycja to opcja wegetariańska, urozmaicona smakiem ogórków kiszonych. A to z kolei za sprawą Pasty z pomysłem na zupę ogórkową Winiary. Połączenie sprawdzone, gotowane już parokrotnie.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Pomidory sparz, zdejmij skórkę.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    W zależności od upodobań smakowych i rodzaju kapusty, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego kapuśniaku, delikatnie przepłucz kapustę.
  • Krok 5

    5 min
    Na dnie garnka rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, czosnek i ziemniaki.
  • Krok 6

    5 min
    Dodaj kapustę i paprykę wędzoną. Krótko podsmaż.
  • Krok 7

    20 min
    Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i zalej wodą - tak, aby jej poziom przykrył warzywa. Gotować na wolnym ogniu, przez ok.15-20 minut.
  • Krok 8

    5 min
    W międzyczasie pomidory pokrój w kawałki.
  • Krok 9

    2 min
    W osobnym naczyniu w 500 ml wody rozmieszaj Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary.
  • Krok 10

    2 min
    Kiedy ziemniaki i kapusta zmiękną, do garnka dodaj pomidory, i rozmieszaną Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary i łyżeczkę majeranku.
  • Krok 11

    5 min
    Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut - do zagotowania.
  • Krok 12

    1 min
    Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem.
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 1 z 12

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 2 z 12

Pomidory sparz, zdejmij skórkę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 3 z 12

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 4 z 12

W zależności od upodobań smakowych i rodzaju kapusty, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego kapuśniaku, delikatnie przepłucz kapustę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 5 z 12

Na dnie garnka rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, czosnek i ziemniaki.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 6 z 12

Dodaj kapustę i paprykę wędzoną. Krótko podsmaż.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 7 z 12

Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i zalej wodą - tak, aby jej poziom przykrył warzywa. Gotować na wolnym ogniu, przez ok.15-20 minut.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 8 z 12

W międzyczasie pomidory pokrój w kawałki.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 9 z 12

W osobnym naczyniu w 500 ml wody rozmieszaj Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 10 z 12

Kiedy ziemniaki i kapusta zmiękną, do garnka dodaj pomidory, i rozmieszaną Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary i łyżeczkę majeranku.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 11 z 12

Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut - do zagotowania.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 12 z 12

Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

    Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

    1 godz 35 min Średni
  • Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    13 godz 26 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa krem

    Zupa szpinakowa krem

    20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu