Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3 
Dojrzałe pomidory
400  g
Kiszona kapusta
4 
Ziemniaki
1  paczka
Pasta z Pomysłem na... Zupę ogórkową WINIARY
2  łyżek
Masło klarowane
3 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Majeranek suszony
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.51 g
Węglowodany
32.92 g
Tłuszcze
8.99 g
Wartość energetyczna
221.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty, tym razem w wydaniu z dodatkiem pomidorów. Moja dzisiejsza propozycja to opcja wegetariańska, urozmaicona smakiem ogórków kiszonych. A to z kolei za sprawą Pasty z pomysłem na zupę ogórkową Winiary. Połączenie sprawdzone, gotowane już parokrotnie.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Pomidory sparz, zdejmij skórkę.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    W zależności od upodobań smakowych i rodzaju kapusty, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego kapuśniaku, delikatnie przepłucz kapustę.
  • Krok 5

    5 min
    Na dnie garnka rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, czosnek i ziemniaki.
  • Krok 6

    5 min
    Dodaj kapustę i paprykę wędzoną. Krótko podsmaż.
  • Krok 7

    20 min
    Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i zalej wodą - tak, aby jej poziom przykrył warzywa. Gotować na wolnym ogniu, przez ok.15-20 minut.
  • Krok 8

    5 min
    W międzyczasie pomidory pokrój w kawałki.
  • Krok 9

    2 min
    W osobnym naczyniu w 500 ml wody rozmieszaj Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary.
  • Krok 10

    2 min
    Kiedy ziemniaki i kapusta zmiękną, do garnka dodaj pomidory, i rozmieszaną Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary i łyżeczkę majeranku.
  • Krok 11

    5 min
    Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut - do zagotowania.
  • Krok 12

    1 min
    Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem.
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 1 z 12

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 2 z 12

Pomidory sparz, zdejmij skórkę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 3 z 12

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 4 z 12

W zależności od upodobań smakowych i rodzaju kapusty, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego kapuśniaku, delikatnie przepłucz kapustę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 5 z 12

Na dnie garnka rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, czosnek i ziemniaki.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 6 z 12

Dodaj kapustę i paprykę wędzoną. Krótko podsmaż.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 7 z 12

Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i zalej wodą - tak, aby jej poziom przykrył warzywa. Gotować na wolnym ogniu, przez ok.15-20 minut.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 8 z 12

W międzyczasie pomidory pokrój w kawałki.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 9 z 12

W osobnym naczyniu w 500 ml wody rozmieszaj Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 10 z 12

Kiedy ziemniaki i kapusta zmiękną, do garnka dodaj pomidory, i rozmieszaną Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary i łyżeczkę majeranku.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 11 z 12

Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut - do zagotowania.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 12 z 12

Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    13 godz 26 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa krem

    20 min Średni
  • Kapuśniak na golonce z kaszą

    2 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu