Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

0
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
2  ząbków
3 
Dojrzałe pomidory
400  g
Kiszona kapusta
4 
Ziemniaki
2  łyżek
Masło klarowane
3 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Majeranek suszony
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.51 g
Węglowodany
32.92 g
Tłuszcze
8.99 g
Wartość energetyczna
221.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
Krok 2
5 min
Pomidory sparz, zdejmij skórkę.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Krok 4
5 min
W zależności od upodobań smakowych i rodzaju kapusty, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego kapuśniaku, delikatnie przepłucz kapustę.
Krok 5
5 min
Na dnie garnka rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, czosnek i ziemniaki.
Krok 6
5 min
Dodaj kapustę i paprykę wędzoną. Krótko podsmaż.
Krok 7
20 min
Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i zalej wodą - tak, aby jej poziom przykrył warzywa. Gotować na wolnym ogniu, przez ok.15-20 minut.
Krok 8
5 min
W międzyczasie pomidory pokrój w kawałki.
Krok 9
2 min
W osobnym naczyniu w 500 ml wody rozmieszaj Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary.
Krok 10
2 min
Kiedy ziemniaki i kapusta zmiękną, do garnka dodaj pomidory, i rozmieszaną Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary i łyżeczkę majeranku.
Krok 11
5 min
Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut - do zagotowania.
Krok 12
1 min
Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem.
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 1 z 12

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 2 z 12

Pomidory sparz, zdejmij skórkę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 3 z 12

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 4 z 12

W zależności od upodobań smakowych i rodzaju kapusty, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego kapuśniaku, delikatnie przepłucz kapustę.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 5 z 12

Na dnie garnka rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, czosnek i ziemniaki.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 6 z 12

Dodaj kapustę i paprykę wędzoną. Krótko podsmaż.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 7 z 12

Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i zalej wodą - tak, aby jej poziom przykrył warzywa. Gotować na wolnym ogniu, przez ok.15-20 minut.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 8 z 12

W międzyczasie pomidory pokrój w kawałki.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 9 z 12

W osobnym naczyniu w 500 ml wody rozmieszaj Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 10 z 12

Kiedy ziemniaki i kapusta zmiękną, do garnka dodaj pomidory, i rozmieszaną Pastę z pomysłem na zupę ogórkową Winiary i łyżeczkę majeranku.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 11 z 12

Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut - do zagotowania.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 12 z 12

Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem.

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty, tym razem w wydaniu z dodatkiem pomidorów. Moja dzisiejsza propozycja to opcja wegetariańska, urozmaicona smakiem ogórków kiszonych. A to z kolei za sprawą Pasty z pomysłem na zupę ogórkową Winiary. Połączenie sprawdzone, gotowane już parokrotnie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika