Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dla jednych to bób, dla innych czereśnie i truskawki… A dla nas prawdziwym zwiastunem lata są zielone szparagi. Przygotujecie z nich zupy-kremy, wytrawne tarty i zapiekanki lub kolorowe sezonowe surówki. Chrupiące od soczystych nowalijek, pełne aromatycznych ziół i innych smakowitych dodatków. Całość warto podkręcić bogatym w smaku dressingiem figowo-musztardowym WINIARY, który nadaje daniom wyjątkowego charakteru.
Zaproponowana przez nas sałatka łączy bogactwo świeżynek z warzywniaka ze składnikami zero waste, takimi jak ziemniaki z poprzedniego obiadu czy boczek, który znajdziecie w lodówce. W kolejnej odsłonie, np jesienią możecie użyć brukselki czy brokułów, dobrać bardziej wyraziste zioła, dodać kiełbaskę lub zmienić sos – takie danie jest łatwą inspiracją na każdą porę roku i pretekstem to niemarnowania!
Przygotowanie
28 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki myjemy i gotujemy/smażymy/pieczemy/grillujemy lub wykorzystujemy takie z obiadu.
Krok 2
5 min
Boczek smażymy na patelni, aż stanie się chrupki. Możesz też go upiec.
Krok 3
5 min
Szparagi oczyszczamy. Nie musimy ich obierać wystarczy usunąć zdrewniałe listki oraz złamać końcówki. Następnie w zależności od opcji grillujemy lub smażymy w tłuszczu po boczku.
Krok 4
5 min
Pomidorki kroimy na połowę. Zioła siekamy.
Krok 5
3 min
Serwujemy sałatkę do miski. Nakładamy kolejno ziemniaki, bekon szparagi, zioła. Na koniec dodajemy dressing WINIARY i mieszamy lekko. Całość ozdabiamy młodymi sałatami, ziołami i ewentualnie orzeszkami.
Krok 1
z
5
Ziemniaki myjemy i gotujemy/smażymy/pieczemy/grillujemy lub wykorzystujemy takie z obiadu.
Krok 2
z
5
Boczek smażymy na patelni, aż stanie się chrupki. Możesz też go upiec.
Krok 3
z
5
Szparagi oczyszczamy. Nie musimy ich obierać wystarczy usunąć zdrewniałe listki oraz złamać końcówki. Następnie w zależności od opcji grillujemy lub smażymy w tłuszczu po boczku.
Krok 4
z
5
Pomidorki kroimy na połowę. Zioła siekamy.
Krok 5
z
5
Serwujemy sałatkę do miski. Nakładamy kolejno ziemniaki, bekon szparagi, zioła. Na koniec dodajemy dressing WINIARY i mieszamy lekko. Całość ozdabiamy młodymi sałatami, ziołami i ewentualnie orzeszkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0