Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka ze szparagami, bekonem i młodymi ziemniakami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Sałatka ze szparagami, bekonem i młodymi ziemniakami

(1)
28 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Zielone szparagi Zobacz naszą wskazówkę
3  łyżek
Dressing figowo-musztardowy WINIARY
100  g
Dowolna wędlina, np. wędzona szynka lub boczek
500  g
Młode ziemniaki
100  g
Pomidorki koktajlowe
trochę
Ulubione zioła: bazylia, kolendra, natka pietruszki, etc. - mix (zero waste)
trochę
Mix sałat
10  g
Prażone orzeszki piniowe (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
212.5 kcal
Tłuszcze
6.5 g
Białko
12.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla jednych to bób, dla innych czereśnie i truskawki… A dla nas prawdziwym zwiastunem lata są zielone szparagi. Przygotujecie z nich zupy-kremy, wytrawne tarty i zapiekanki lub kolorowe sezonowe surówki. Chrupiące od soczystych nowalijek, pełne aromatycznych ziół i innych smakowitych dodatków. Całość warto podkręcić bogatym w smaku dressingiem figowo-musztardowym WINIARY, który nadaje daniom wyjątkowego charakteru.

Zaproponowana przez nas sałatka łączy bogactwo świeżynek z warzywniaka ze składnikami zero waste, takimi jak ziemniaki z poprzedniego obiadu czy boczek, który znajdziecie w lodówce. W kolejnej odsłonie, np jesienią możecie użyć brukselki czy brokułów, dobrać bardziej wyraziste zioła, dodać kiełbaskę lub zmienić sos – takie danie jest łatwą inspiracją na każdą porę roku i pretekstem to niemarnowania!

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki myjemy i gotujemy/smażymy/pieczemy/grillujemy lub wykorzystujemy takie z obiadu.
  • Krok 2

    5 min
    Boczek smażymy na patelni, aż stanie się chrupki. Możesz też go upiec.
  • Krok 3

    5 min
    Szparagi oczyszczamy. Nie musimy ich obierać wystarczy usunąć zdrewniałe listki oraz złamać końcówki. Następnie w zależności od opcji grillujemy lub smażymy w tłuszczu po boczku.
  • Krok 4

    5 min
    Pomidorki kroimy na połowę. Zioła siekamy.
  • Krok 5

    3 min
    Serwujemy sałatkę do miski. Nakładamy kolejno ziemniaki, bekon szparagi, zioła. Na koniec dodajemy dressing WINIARY i mieszamy lekko. Całość ozdabiamy młodymi sałatami, ziołami i ewentualnie orzeszkami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka grecka - przepis

    Sałatka grecka - przepis

    13 min Łatwy
  • Sałatka z kuskusem i brokułami

    Sałatka z kuskusem i brokułami

    32 min Łatwy
  • Sałatka z cukinią

    Sałatka z cukinią

    40 min Łatwy
  • Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

    Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu