Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Botwinka to młode buraki ćwikłowe, które na przełomie wiosny i lata pojawiają się w warzywniakach. Lekkostrawna i orzeźwiająca, jest prawdziwym przysmakiem, na dodatek pełnym witamin. Można ją jeść w całości, wraz z pęczkiem chrupiących liści. Z młodych buraczków warto zrobić chłodnik, botwinkowe leczo, farsz do pierogów czy pastę kanapkową. Jej kolorowe, soczyste liście świetnie sprawdzą się w wakacyjnej sałatce.
Dodaj do nich ulubione sezonowe warzywa: rukolę, pomidory malinowe, czerwoną cebulę. Do tego podsmażoną chałkę, pokrojoną w grubą kostkę. Zajrzyj do chlebaka i użyj takiej, która już trochę podsycha. Grzanki zero waste są najlepsze!
Letnią sałatkę dopraw dressingiem WINIARY z aromatycznymi ziołami i solą morską. Do dekoracji użyj prażonych migdałów i malin. Tak smakuje lato na talerzu.
Przygotowanie
16 min
Krok 1
5 min
Liście botwinki drobno posiekaj, a same buraczki przekrój na pół lub pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2
3 min
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną botwinkę, podsmaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
Krok 3
3 min
Zdejmij botwinkę, następnie podsmaż chałkę pokrojoną w grubą kostkę, tak żeby była chrupiąca.
Krok 4
3 min
Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, a cebulę w cienkie pióra.
Krok 5
2 min
Wystudzoną botwinkę wymieszaj z malinami, cebulą, rukolą (lub szpinakiem lub roszponką), chałką, migdałami oraz dressingiem WINIARY.
Krok 1
z
5
Liście botwinki drobno posiekaj, a same buraczki przekrój na pół lub pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2
z
5
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną botwinkę, podsmaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
Krok 3
z
5
Zdejmij botwinkę, następnie podsmaż chałkę pokrojoną w grubą kostkę, tak żeby była chrupiąca.
Krok 4
z
5
Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, a cebulę w cienkie pióra.
Krok 5
z
5
Wystudzoną botwinkę wymieszaj z malinami, cebulą, rukolą (lub szpinakiem lub roszponką), chałką, migdałami oraz dressingiem WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0