Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierwsze letnie jabłka doskonale nadają się do upieczenia szarlotki letniej na spodzie z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Do tej szarlotki jabłek nie gotujemy, tylko obieramy i kroimy w ósemki (można oprószyć je lekko cynamonem), a następnie zalewamy gorącym Budyniem do ciast i kremów WINIARY. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.
Przygotowanie
115 min
Krok 1
10 min
Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą schłodź w lodówce.
Krok 3
5 min
Rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Krok 4
10 min
Na cieście ułóż obrane, pokrojone w ósemki jabłka.
Krok 5
25 min
Ugotuj dwa Budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylej na jabłka.
Krok 6
5 min
Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Krok 7
50 min
Piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj.
Krok 1
z
7
Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia.
Krok 2
z
7
Podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą schłodź w lodówce.
Krok 3
z
7
Rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Krok 4
z
7
Na cieście ułóż obrane, pokrojone w ósemki jabłka.
Krok 5
z
7
Ugotuj dwa Budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylej na jabłka.
Krok 6
z
7
Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Krok 7
z
7
Piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
B
Beata
Uwielbiam ją
Winiary
Expert
Beata, bardzo się cieszymy, że trafiliśmy w Twój gust!
M
Magda
Wypróbowałam z rabarbarem, śliwkami, truskawkami. Sprawdza się doskonale. Pycha.
Winiary
Expert
Z każdymi miękkimi, sezonowymi owocami ciasto będzie znakomite! :)
K
Kasia
Rewelacje ciasto. Często robimy i wszystkim smakuje :)
Winiary
Expert
Cieszymy się i zapraszamy do korzystania z przepisu choćby i tysiąc razy. :-)
Komentarze 3