Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka letnia

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Cukier
1 kg
Jabłka
1 
Jajko
3 szklanek
Mleko
1 kostka
Margaryna
3 szklanek
Mąka
2 
Żółtko
0.75 szklanka
Cukier
2 łyżek
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.29 g
Węglowodany
31.62 g
Tłuszcze
12.79 g
Wartość energetyczna
264.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
10 min
Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą schłodź w lodówce.
Krok 3
5 min
Rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Krok 4
10 min
Na cieście ułóż obrane, pokrojone w ósemki jabłka.
Krok 5
25 min
Ugotuj dwa Budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylej na jabłka.
Krok 6
5 min
Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Krok 7
50 min
Piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj.
Szarlotka letnia

Krok 1 z 7

Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia.

Szarlotka letnia

Krok 2 z 7

Podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą schłodź w lodówce.

Szarlotka letnia

Krok 3 z 7

Rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Szarlotka letnia

Krok 4 z 7

Na cieście ułóż obrane, pokrojone w ósemki jabłka.

Szarlotka letnia

Krok 5 z 7

Ugotuj dwa Budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylej na jabłka.

Szarlotka letnia

Krok 6 z 7

Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.

Szarlotka letnia

Krok 7 z 7

Piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj.

Pierwsze letnie jabłka doskonale nadają się do upieczenia szarlotki letniej na spodzie z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Do tej szarlotki jabłek nie gotujemy, tylko obieramy i kroimy w ósemki (można oprószyć je lekko cynamonem), a następnie zalewamy gorącym Budyniem do ciast i kremów WINIARY. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika