Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka letnia

Szarlotka letnia

(6)
1 godz 55 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2  łyżek
Cukier
1  kg
Jabłka
1 
Jajko
3  szklanek
Mleko
1  kostka
Margaryna
3  szklanek
Mąka
2 
Żółtko
0.75  szklanka
Cukier
2  łyżek
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.29 g
Węglowodany
31.62 g
Tłuszcze
12.79 g
Wartość energetyczna
264.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierwsze letnie jabłka doskonale nadają się do upieczenia szarlotki letniej na spodzie z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Do tej szarlotki jabłek nie gotujemy, tylko obieramy i kroimy w ósemki (można oprószyć je lekko cynamonem), a następnie zalewamy gorącym Budyniem do ciast i kremów WINIARY. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą schłodź w lodówce.
  • Krok 3

    5 min
    Rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  • Krok 4

    10 min
    Na cieście ułóż obrane, pokrojone w ósemki jabłka.
  • Krok 5

    25 min
    Ugotuj dwa Budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylej na jabłka.
  • Krok 6

    5 min
    Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
  • Krok 7

    50 min
    Piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj.
Szarlotka letnia

Krok 1 z 7

Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia.

Szarlotka letnia

Krok 2 z 7

Podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą schłodź w lodówce.

Szarlotka letnia

Krok 3 z 7

Rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Szarlotka letnia

Krok 4 z 7

Na cieście ułóż obrane, pokrojone w ósemki jabłka.

Szarlotka letnia

Krok 5 z 7

Ugotuj dwa Budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylej na jabłka.

Szarlotka letnia

Krok 6 z 7

Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.

Szarlotka letnia

Krok 7 z 7

Piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Beata

Uwielbiam ją

Winiary
Expert

Beata, bardzo się cieszymy, że trafiliśmy w Twój gust!

M Magda

Wypróbowałam z rabarbarem, śliwkami, truskawkami. Sprawdza się doskonale. Pycha.

Winiary
Expert

Z każdymi miękkimi, sezonowymi owocami ciasto będzie znakomite! :)

K Kasia

Rewelacje ciasto. Często robimy i wszystkim smakuje :)

Winiary
Expert

Cieszymy się i zapraszamy do korzystania z przepisu choćby i tysiąc razy. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień ojca
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z konfiturą wiśniową

    Ciasto z konfiturą wiśniową

    6 godz 13 min Łatwy
  • Szarlotka na ciepło z lodami

    Szarlotka na ciepło z lodami

    2 godz 5 min Łatwy
  • Napoleonka

    Napoleonka

    3 godz 15 min Średni
  • Jabłecznik z budyniem

    Jabłecznik z budyniem

    1 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu