Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami
Dodaj do CookBook

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

(0)
47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mały filet z kurczaka
2 
Nieduża cukinia
1  pęczek
Dymka
1  kawałek
Por (biała i jasnozielona część)
1 
2-3 cm kawałek imbiru
1  łyżeczka
Czerwone curry
1  puszka
Mała puszka mleka kokosowego
6  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy
1.5  l
Woda
trochę
Sos sojowy
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
trochę
Sok z limonki do smaku
2  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
100  g
Ryż jaśminowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.9 g
Wartość energetyczna
331.8 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
17.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia orientalna kusi wielością aromatów i fuzją wzajemnie przenikających się smaków. Kulinarna podróż zaczyna się dużo wcześniej, niż od pierwszej łyżki, bowiem już na samym początku przygotowania potrawy kuchnia wypełnia się egzotycznymi smakami, tak innymi od aromatów kuchni polskiej. Choć początkowo może się wydawać, że to podróż w nieznane, szybko okazuje się, że w kuchni azjatyckiej można poruszać się całkiem sprawnie, zwłaszcza kiedy na początku fascynującej przygody skorzystamy z prostszych przepisów, takich jak ten.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami i kurczakiem to nie tylko danie obiadowe. Można ją podać także na kolację, zwłaszcza pod koniec lata, kiedy wieczory bywają chłodne, a zupa dobrze doprawiona ostrą papryką, porządnie rozgrzewa.

Do przygotowania zupy warto wykorzystać mniejsze cukinie. Te większe będą obfitowały w sporej wielkości pestki, które trzeba będzie usunąć (wystarczy po przekrojeniu cukinii na pół wydrążyć środek cukinii łyżką).

Zupę tajską podałam z ryżem jaśminowym, który można oczywiście zastąpić ulubionym makaronem, na przykład ryżowym.

Z podanej ilości składników przygotujemy 4 porcje zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Krok 3

    6 min
    Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.
  • Krok 4

    15 min
    Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 1 z 6

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 2 z 6

Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 3 z 6

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 4 z 6

Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaaa

Proszę podać ilość składników w gramach.
Anonim (niezweryfikowany) 04/21/2024-01:48 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-01:54 CEST
Nie chcemy ograniczać fanów gotowania. 😊 Ilość warzyw możesz dopasować do tego, co lubisz. Jeśli potrzebujesz gramatury, możesz skorzystać z kalkulatorów, które podpowiadają, ile waży średnie warzywo, które Cię interesuje i dodać ilość wskazaną przez kalkulator.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka letnia

    Szarlotka letnia

    1 godz 55 min Średni
  • Letnia sałatka ze szpinakiem i boczkiem

    Letnia sałatka ze szpinakiem i boczkiem

    20 min Łatwy
  • Sałatka wiosenno-letnia podana w słoiku

    Sałatka wiosenno-letnia podana w słoiku

    26 min Łatwy
  • Letnia sałatka z papryką i kukurydzą

    Letnia sałatka z papryką i kukurydzą

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu