Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

0
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mały filet z kurczaka
2 
Nieduża cukinia
1  pęczek
Dymka
1  kawałek
Por (biała i jasnozielona część)
1 
2-3 cm kawałek imbiru
1  łyżeczka
Czerwone curry
1  puszka
Mała puszka mleka kokosowego
1.5  l
Woda
trochę
Sos sojowy
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
trochę
Sok z limonki do smaku
2  ząbków
trochę
Oliwa do smażenia
100  g
Ryż jaśminowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.3 g
Węglowodany
35.93 g
Tłuszcze
12.92 g
Wartość energetyczna
331.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.
Krok 2
10 min
Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 3
6 min
Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.
Krok 4
15 min
Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.
Krok 5
3 min
Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 1 z 6

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 2 z 6

Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 3 z 6

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 4 z 6

Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.

Kuchnia orientalna kusi wielością aromatów i fuzją wzajemnie przenikających się smaków. Kulinarna podróż zaczyna się dużo wcześniej, niż od pierwszej łyżki, bowiem już na samym początku przygotowania potrawy kuchnia wypełnia się egzotycznymi smakami, tak innymi od aromatów kuchni polskiej. Choć początkowo może się wydawać, że to podróż w nieznane, szybko okazuje się, że w kuchni azjatyckiej można poruszać się całkiem sprawnie, zwłaszcza kiedy na początku fascynującej przygody skorzystamy z prostszych przepisów, takich jak ten.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami i kurczakiem to nie tylko danie obiadowe. Można ją podać także na kolację, zwłaszcza pod koniec lata, kiedy wieczory bywają chłodne, a zupa dobrze doprawiona ostrą papryką, porządnie rozgrzewa.

Do przygotowania zupy warto wykorzystać mniejsze cukinie. Te większe będą obfitowały w sporej wielkości pestki, które trzeba będzie usunąć (wystarczy po przekrojeniu cukinii na pół wydrążyć środek cukinii łyżką).

Zupę tajską podałam z ryżem jaśminowym, który można oczywiście zastąpić ulubionym makaronem, na przykład ryżowym.

Z podanej ilości składników przygotujemy 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika