Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia orientalna kusi wielością aromatów i fuzją wzajemnie przenikających się smaków. Kulinarna podróż zaczyna się dużo wcześniej, niż od pierwszej łyżki, bowiem już na samym początku przygotowania potrawy kuchnia wypełnia się egzotycznymi smakami, tak innymi od aromatów kuchni polskiej. Choć początkowo może się wydawać, że to podróż w nieznane, szybko okazuje się, że w kuchni azjatyckiej można poruszać się całkiem sprawnie, zwłaszcza kiedy na początku fascynującej przygody skorzystamy z prostszych przepisów, takich jak ten.
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami i kurczakiem to nie tylko danie obiadowe. Można ją podać także na kolację, zwłaszcza pod koniec lata, kiedy wieczory bywają chłodne, a zupa dobrze doprawiona ostrą papryką, porządnie rozgrzewa.
Do przygotowania zupy warto wykorzystać mniejsze cukinie. Te większe będą obfitowały w sporej wielkości pestki, które trzeba będzie usunąć (wystarczy po przekrojeniu cukinii na pół wydrążyć środek cukinii łyżką).
Zupę tajską podałam z ryżem jaśminowym, który można oczywiście zastąpić ulubionym makaronem, na przykład ryżowym.
Z podanej ilości składników przygotujemy 4 porcje zupy.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
10 min
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.
Krok 2
10 min
Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 3
6 min
Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.
Krok 4
15 min
Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.
Krok 5
3 min
Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.
Krok 1
z
6
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.
Krok 2
z
6
Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 3
z
6
Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.
Krok 4
z
6
Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.
Krok 5
z
6
Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0