Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mały filet z kurczaka
2 
Nieduża cukinia
1  pęczek
Dymka
1  kawałek
Por (biała i jasnozielona część)
1 
2-3 cm kawałek imbiru
1  łyżeczka
Czerwone curry
1  puszka
Mała puszka mleka kokosowego
6  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy
1.5  l
Woda
trochę
Sos sojowy
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
trochę
Sok z limonki do smaku
2  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
100  g
Ryż jaśminowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.3 g
Węglowodany
35.93 g
Tłuszcze
12.92 g
Wartość energetyczna
331.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia orientalna kusi wielością aromatów i fuzją wzajemnie przenikających się smaków. Kulinarna podróż zaczyna się dużo wcześniej, niż od pierwszej łyżki, bowiem już na samym początku przygotowania potrawy kuchnia wypełnia się egzotycznymi smakami, tak innymi od aromatów kuchni polskiej. Choć początkowo może się wydawać, że to podróż w nieznane, szybko okazuje się, że w kuchni azjatyckiej można poruszać się całkiem sprawnie, zwłaszcza kiedy na początku fascynującej przygody skorzystamy z prostszych przepisów, takich jak ten.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami i kurczakiem to nie tylko danie obiadowe. Można ją podać także na kolację, zwłaszcza pod koniec lata, kiedy wieczory bywają chłodne, a zupa dobrze doprawiona ostrą papryką, porządnie rozgrzewa.

Do przygotowania zupy warto wykorzystać mniejsze cukinie. Te większe będą obfitowały w sporej wielkości pestki, które trzeba będzie usunąć (wystarczy po przekrojeniu cukinii na pół wydrążyć środek cukinii łyżką).

Zupę tajską podałam z ryżem jaśminowym, który można oczywiście zastąpić ulubionym makaronem, na przykład ryżowym.

Z podanej ilości składników przygotujemy 4 porcje zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Krok 3

    6 min
    Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.
  • Krok 4

    15 min
    Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.
Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 1 z 6

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, szczyptą curry i szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Skrapiamy sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, co chwilę mieszając.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 2 z 6

Cebulkę dymkę kroimy w kostkę, por w półtalarki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i chwilę smażymy z dodatkiem pasty curry i startego na tarce imbiru. Pod koniec dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 3 z 6

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania), smażymy przez chwilę, często mieszając.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 4 z 6

Podlewamy podsmażonego z warzywami kurczaka bulionem, zagotowujemy, gotujemy ok. 15 minut.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy całość sokiem z limonki i szczyptą cukru.

Letnia zupa tajska ze świeżymi warzywami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypujemy posiekanym szczypiorem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Chowder z batatów i pieczonego selera

    1 godz 41 min Łatwy
  • Tajska zupa rybna z curry

    40 min Średni
  • Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem

    39 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu