Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

(0)
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ugotowane i wystudzone ziemniaki (np. pozostałość po obiedzie)
1 
Czerwona cebula (lub zwykła)
trochę
Koperek, szczypiorek, natka pietruszki (lub mix)
1  łyżeczka
Musztarda pełnoziarnista lub zwykła
1  szklanka
Zielony groszek konserwowy
1  łyżka
Ocet balsamiczny (opcjonalnie, może być też ocet jabłkowy lub winny)
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.16 g
Węglowodany
34.54 g
Tłuszcze
11.87 g
Wartość energetyczna
264.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Majonez wymieszaj z musztardą, octem oraz solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Cebule posiekaj w piórka. Zioła posiekaj.
Krok 2
7 min
W dużej misce umieść cebulę, czosnek, ziemniaki, groszek, zioła oraz dressing. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie, choć delikatnie, wymieszaj.
Krok 3
3 min
Podawaj ze świeżymi ziołami.
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

Krok 1 z 3

Majonez wymieszaj z musztardą, octem oraz solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Cebule posiekaj w piórka. Zioła posiekaj.

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

Krok 2 z 3

W dużej misce umieść cebulę, czosnek, ziemniaki, groszek, zioła oraz dressing. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie, choć delikatnie, wymieszaj.

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

Krok 3 z 3

Podawaj ze świeżymi ziołami.

Sałatki na lunch powinny być sycące, a zarazem lekkie. Taka jest sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem. Do jej przyrządzenia możesz wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Będzie też świetnie smakować z młodymi, wiosennymi ziemniakami. Jeśli chcesz ją nieco "odchudzić", możesz dodać do niej mniej majonezu lub zamienić go na jogurt połączony z nieco większą ilością musztardy. Zależy Ci na tym, by sałatka stała się pełnoprawnym obiadem? Dodaj do niej boczek lub kawałki podsmażonej kiełbasy. Będą one świetnie tutaj pasować. Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem doskonale nadaje się do lunchowego pudełka lub dla dziecka - na szkolny lunch.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha