Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z pora

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Por (biała część)
2 
Jajko gotowane na twardo
1 
Jabłka
1 
Marchew
0.25 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.98 g
Węglowodany
10.63 g
Tłuszcze
10.47 g
Wartość energetyczna
149.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Por dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuń zielone liście i pokrój w półplasterki.
Krok 2
5 min
Jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Krok 3
8 min
Jabłka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Krok 4
1 min
Wszystkie te składniki wrzuć do jednej miski, dodaj Majonez Dekoracyjny, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
35 min
Włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 6
1 min
Sałatkę przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Sałatka z pora

Krok 1 z 6

Por dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuń zielone liście i pokrój w półplasterki.

Sałatka z pora

Krok 2 z 6

Jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Sałatka z pora

Krok 3 z 6

Jabłka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Sałatka z pora

Krok 4 z 6

Wszystkie te składniki wrzuć do jednej miski, dodaj Majonez Dekoracyjny, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Sałatka z pora

Krok 5 z 6

Włóż do lodówki do schłodzenia.

Sałatka z pora

Krok 6 z 6

Sałatkę przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Por, jabłko i marchewka. Razem stanowią źródło potasu, witaminy A w postaci betakarotenu, witaminy C, a także kwasu foliowego i błonnika. Doskonała propozycja dla miłośników nieco bardziej pikantnych smaków. Niezastąpiona podczas świątecznych obiadów, ale też jako dodatek do dań mięsnych na co dzień. Stanowi świetne rozwiązanie dla zabieganych. Jej przygotowanie ogranicza się właściwie tylko do pokrojenia i połączenia poszczególnych składników, a efekt przekracza wszelkie oczekiwania.

Ugotuj jajka, umyj jabłka, marchewkę i por, a następnie pokrój lub zetrzyj na tarce poszczególne składniki. Jajka w kostkę, a por w półplasterki. Wymieszaj je w dużej misce i dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY. Dopraw sałatkę solą i pieprzem według własnego uznania. Wierzch możesz ozdobić natką pietruszki. Smakuje od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu.

Podaj ją w ramach kolacji lub zaprezentuj jako element świątecznego śniadania. Doskonale nada się też jako pożywny lunch czy przekąska do pracy. Połączenie ostrego smaku pora z kwaskowatością jabłka czyni z niej idealną sałatkę do grilla. Nie powinno jej zabraknąć na żadnym szwedzkim stole, bez względu na to, czy jest to letnia impreza na świeżym powietrzu czy też karnawałowy bal w środku zimy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika