Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Por, jabłko i marchewka. Razem stanowią źródło potasu, witaminy A w postaci betakarotenu, witaminy C, a także kwasu foliowego i błonnika. Doskonała propozycja dla miłośników nieco bardziej pikantnych smaków. Niezastąpiona podczas świątecznych obiadów, ale też jako dodatek do dań mięsnych na co dzień. Stanowi świetne rozwiązanie dla zabieganych. Jej przygotowanie ogranicza się właściwie tylko do pokrojenia i połączenia poszczególnych składników, a efekt przekracza wszelkie oczekiwania.
Ugotuj jajka, umyj jabłka, marchewkę i por, a następnie pokrój lub zetrzyj na tarce poszczególne składniki. Jajka w kostkę, a por w półplasterki. Wymieszaj je w dużej misce i dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY. Dopraw sałatkę solą i pieprzem według własnego uznania. Wierzch możesz ozdobić natką pietruszki. Smakuje od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu.
Podaj ją w ramach kolacji lub zaprezentuj jako element świątecznego śniadania. Doskonale nada się też jako pożywny lunch czy przekąska do pracy. Połączenie ostrego smaku pora z kwaskowatością jabłka czyni z niej idealną sałatkę do grilla. Nie powinno jej zabraknąć na żadnym szwedzkim stole, bez względu na to, czy jest to letnia impreza na świeżym powietrzu czy też karnawałowy bal w środku zimy.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Por dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuń zielone liście i pokrój w półplasterki.
Krok 2
5 min
Jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Krok 3
8 min
Jabłka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Krok 4
1 min
Wszystkie te składniki wrzuć do jednej miski, dodaj Majonez Dekoracyjny, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
35 min
Włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 6
1 min
Sałatkę przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Por dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuń zielone liście i pokrój w półplasterki.
Krok 2
z
6
Jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Krok 3
z
6
Jabłka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Krok 4
z
6
Wszystkie te składniki wrzuć do jednej miski, dodaj Majonez Dekoracyjny, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
z
6
Włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 6
z
6
Sałatkę przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1