Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka
30 g
Drożdże
1 szklanka
Mleko
1 łyżka
Cukier
3 
Jajko
3 łyżek
Olej
400 g
Szpinak Mrożony
1 łyżka
Masło
200 g
Ser feta
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżeczka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
15.84 g
Węglowodany
54.92 g
Białko
15.56 g
Wartość energetyczna
424.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
8 min
Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.
Krok 2
5 min
Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU ziołowe, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.
Krok 3
1 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 4
7 min
Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 5
30 min
Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 6
10 min
Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.
Krok 7
10 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.
Krok 8
1 min
Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 1 z 8

Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 2 z 8

Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU ziołowe, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 3 z 8

Mąkę przesiej do miski.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 4 z 8

Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 5 z 8

Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 6 z 8

Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 7 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 8 z 8

Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Idealne do filiżanki gorącego Barszczu czerwonego WINIARY - drożdżowe pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz doprawiamy czosnkiem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY, a pierogi z ciasta drożdżowego lepimy tak samo, jak zwykłe pierogi, tylko przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pierogi można posypać z wierzchu solą morską z kminkiem lub ziarnami sezamu. Pieczone pierogi najlepsze są świeże, ale można przechować je w chłodnym miejscu, zawinięte w lnianą ściereczkę i odgrzać następnego dnia w piekarniku lub opiekaczu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika