Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

(3)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka
30  g
Drożdże
1  szklanka
Mleko
1  łyżka
Cukier
3 
Jajko
3  łyżek
Olej
400  g
Szpinak Mrożony
1  łyżka
Masło
200  g
Ser feta
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Przyprawa Ziarenka Smaku Ziołowe WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.56 g
Węglowodany
54.92 g
Tłuszcze
15.84 g
Wartość energetyczna
424.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Idealne do filiżanki gorącego Barszczu czerwonego WINIARY - drożdżowe pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz doprawiamy czosnkiem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY, a pierogi z ciasta drożdżowego lepimy tak samo, jak zwykłe pierogi, tylko przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pierogi można posypać z wierzchu solą morską z kminkiem lub ziarnami sezamu. Pieczone pierogi najlepsze są świeże, ale można przechować je w chłodnym miejscu, zawinięte w lnianą ściereczkę i odgrzać następnego dnia w piekarniku lub opiekaczu.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    8 min
    Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU ziołowe, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.
  • Krok 3

    1 min
    Mąkę przesiej do miski.
  • Krok 4

    7 min
    Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    30 min
    Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 6

    10 min
    Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.
  • Krok 7

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 1 z 8

Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 2 z 8

Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU ziołowe, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 3 z 8

Mąkę przesiej do miski.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 4 z 8

Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 5 z 8

Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 6 z 8

Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 7 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 8 z 8

Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pizza farmerska

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pierogi ruskie - przepis

    45 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

    14 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu