Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

(3)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka
30  g
Drożdże
1  szklanka
Mleko
1  łyżka
Cukier
3 
Jajko
3  łyżek
Olej
400  g
Szpinak Mrożony
1  łyżka
Masło
200  g
Ser feta
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Przyprawa Ziarenka Smaku Ziołowe WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.56 g
Węglowodany
54.92 g
Tłuszcze
15.84 g
Wartość energetyczna
424.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Idealne do filiżanki gorącego Barszczu czerwonego WINIARY - drożdżowe pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz doprawiamy czosnkiem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY, a pierogi z ciasta drożdżowego lepimy tak samo, jak zwykłe pierogi, tylko przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pierogi można posypać z wierzchu solą morską z kminkiem lub ziarnami sezamu. Pieczone pierogi najlepsze są świeże, ale można przechować je w chłodnym miejscu, zawinięte w lnianą ściereczkę i odgrzać następnego dnia w piekarniku lub opiekaczu.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    8 min
    Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU ziołowe, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.
  • Krok 3

    1 min
    Mąkę przesiej do miski.
  • Krok 4

    7 min
    Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    30 min
    Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 6

    10 min
    Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.
  • Krok 7

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 1 z 8

Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 2 z 8

Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU ziołowe, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 3 z 8

Mąkę przesiej do miski.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 4 z 8

Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 5 z 8

Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 6 z 8

Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 7 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Krok 8 z 8

Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pizza farmerska

    Pizza farmerska

    1 godz 10 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

    Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

    14 godz 5 min Łatwy
  • Bułeczki maślane

    Bułeczki maślane

    1 godz 40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu