Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto na pierogi

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mąka
1 łyżka
Olej
1 
Żółtko
500 g
Kapusta Kiszona
1 szklanka
Woda
1 
Cebula
1 łyżka
Masło
10 
Suszone grzyby
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
377.52 kcal
Tłuszcze
8.48 g
Węglowodany
64.97 g
Białko
10.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Z mąki, oleju, żółtka i wody wyrób elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 2
20 min
Kapustę ugotuj, odsącz i odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 3
10 min
Kapustę i grzyby drobno pokrój lub zmiel w maszynce do mielenia.
Krok 4
5 min
Cebulę oczyść, drobno pokrój i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem. Podsmaż farsz. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 5
10 min
Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Łyżeczką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 6
10 min
Zagotuj 3 l wody, posól. Wrzucaj kolejno pierogi i gotuj do wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek polej roztopionym masłem lub cebulką przesmażoną na oleju.
Krok 7
1 min
Pierogi podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.
Ciasto na pierogi

Krok 1 z 7

Z mąki, oleju, żółtka i wody wyrób elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi nie powinno przyklejać się do rąk.

Ciasto na pierogi

Krok 2 z 7

Kapustę ugotuj, odsącz i odciśnij z nadmiaru wody.

Ciasto na pierogi

Krok 3 z 7

Kapustę i grzyby drobno pokrój lub zmiel w maszynce do mielenia.

Ciasto na pierogi

Krok 4 z 7

Cebulę oczyść, drobno pokrój i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem. Podsmaż farsz. Pozostaw do ostudzenia.

Ciasto na pierogi

Krok 5 z 7

Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Łyżeczką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Ciasto na pierogi

Krok 6 z 7

Zagotuj 3 l wody, posól. Wrzucaj kolejno pierogi i gotuj do wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek polej roztopionym masłem lub cebulką przesmażoną na oleju.

Ciasto na pierogi

Krok 7 z 7

Pierogi podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.

Ciasto na pierogi nie jest trudne do przygotowania, ale najważniejsze, aby było sprężyste, nawet jeśli mocno je rozwałkujesz. Ciasto na pierogi przygotuj na letniej wodzie, z dodatkiem żółtka i oleju. Dzięki temu będzie mocne i elastyczne – nada się doskonale także do pierogów z ciężkim i mokrym farszem. Proponujemy świąteczne nadzienie z kapusta kiszoną i aromatycznymi grzybami suszonymi, a całość doprawioną Przyprawą JARZYNKA WINIARY. Taki przepis na pierogi możesz wykorzystać do przygotowania przysmaku na Wigilię, ale także z innej okazji. Tradycyjny polski przysmak dobrze skomponuje się z masłem lub kwaśną śmietaną i z dodatkiem surówki. Możesz także przygotować pierogi ruskie, z duszonymi warzywami, słodkim twarożkiem z rodzynkami, a nawet z kaszą gryczaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika