Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto na pierogi
Dodaj do CookBook

Ciasto na pierogi

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
2  szklanek
Mąka
1  łyżka
Olej
1 
Żółtko
500  g
Kapusta Kiszona
1  szklanka
Woda
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
10 
Suszone grzyby
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
64.9 g
Wartość energetyczna
377 kcal
Tłuszcze
8.5 g
Białko
10 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi ruskie, z kapustą czy z mięsem doprawione Przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY to danie, które jest jednym z najważniejszych w polskiej kuchni . Przygotowujemy je na święta, a także na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Jednocześnie ciężki i mokry farsz wymaga tego, by przygotować idealne ciasto na pierogi. Tu w większości pojawia się wiele dylematów. Zastanawiamy się, jakiego typu mąki użyć, a także czy skorzystać z wody ciepłej lub zimnej. Idealne ciasto na pierogi to takie, które jest mocne i wytrzymałe, a mimo wszystko sprężyste i lekko pulchne. Podczas jego przygotowywania, najważniejszym aspektem staje się zachowanie odpowiednich proporcji. Warto dokładnie śledzić przepis i wykonywać wszystko krok po kroku. Nie można także pominąć tego, jak ważna staje się sama technika wałkowania. Zamiast zaczynać od brzegów, zacznijmy od środka, gdzie ciasto dalej jest miękkie i elastyczne. Brzegi rozwałkujmy na końcu, a w przypadku, kiedy się nieco zeschły, po prostu odetnijmy je nożem.

Czy ciasto na pierogi musi odpocząć w lodówce przed wałkowaniem?


Cierpliwość jest cnotą - tak głosi stare, polskie porzekadło. Jak odnosi się ono do ciasta na pierogi? Okazuje się, że wiele osób tuż po zagnieceniu ciasta, od razu posypuje blat mąką i rozpoczyna wałkowanie. Niestety, jest to jeden z największych błędów. Ciasto na pierogi musi odpocząć około 15-20 minut, zanim zostanie potraktowane kuchennym wałkiem. Dlaczego? Otóż w tym momencie chodzi o to, by nabrało ono swojej sprężystości i elastyczności. Kilka minut odpoczynku sprawi także, że sam proces wałkowania będzie znacznie łatwiejszy. Ciasto na pierogi, tuż po wyrobieniu, warto schować do szklanej miseczki i na szczelnie zakryć ją folią, by dociąć dostęp powietrza. Po chwili samo wałkowanie stanie się przyjemnością.

Ciasto na pierogi - przepis dla kreatywnych


Ciasto na pierogi - przepis zakłada wykorzystanie jedynie kilku prostych składników, które z pewnością mamy już w swojej kuchni. Otrzymujemy z nich masę o beżowym kolorze. Jeśli jednak chcemy, by nasze pierogi zaskoczyły gości, to tradycyjny przepis możemy nieco zmodyfikować. Podczas zagniatania ciasta na pierogi dodajmy do niego kilka kropel barwnika spożywczego w ulubionym kolorze - opcjonalnie, możemy wykorzystać naturalne barwniki jak np. sok z buraków czy kurkumę. Dzięki temu, nasze pierogi będą prezentowały się w fantazyjny i unikalny sposób, a będą smakować dokładnie tak samo, gdyż barwniki nie mają na ten aspekt wpływu.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Z mąki, oleju, żółtka i wody wyrób elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi nie powinno przyklejać się do rąk.
  • Krok 2

    25 min
    Kapustę ugotuj, odsącz i odciśnij z nadmiaru wody.
  • Krok 3

    10 min
    Kapustę i grzyby drobno pokrój lub zmiel w maszynce do mielenia.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę oczyść, drobno pokrój i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Dopraw przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem. Podsmaż farsz. Pozostaw do ostudzenia.
  • Krok 5

    14 min
    Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Łyżeczką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  • Krok 6

    10 min
    Zagotuj 3 l wody, posól. Wrzucaj kolejno pierogi i gotuj do wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek polej roztopionym masłem lub cebulką przesmażoną na oleju.
  • Krok 7

    1 min
    Pierogi podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.
Ciasto na pierogi

Krok 1 z 7

Z mąki, oleju, żółtka i wody wyrób elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi nie powinno przyklejać się do rąk.

Ciasto na pierogi

Krok 2 z 7

Kapustę ugotuj, odsącz i odciśnij z nadmiaru wody.

Ciasto na pierogi

Krok 3 z 7

Kapustę i grzyby drobno pokrój lub zmiel w maszynce do mielenia.

Ciasto na pierogi

Krok 4 z 7

Cebulę oczyść, drobno pokrój i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Dopraw przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem. Podsmaż farsz. Pozostaw do ostudzenia.

Ciasto na pierogi

Krok 5 z 7

Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Łyżeczką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Ciasto na pierogi

Krok 6 z 7

Zagotuj 3 l wody, posól. Wrzucaj kolejno pierogi i gotuj do wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek polej roztopionym masłem lub cebulką przesmażoną na oleju.

Ciasto na pierogi

Krok 7 z 7

Pierogi podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu