Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle
Dodaj do CookBook

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka Tortowa
200  ml
Woda
35  g
Masło
0.25  łyżeczka
Sól
0.5  kostka
Bulion grzybowy WINIARY
300  g
Kapusta Kiszona
150  g
Suszone borowiki
2 
Cebula
trochę
Pieprz czarny
trochę
Cukier
3  łyżek
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.6 g
Wartość energetyczna
209.3 kcal
Tłuszcze
8 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Maleńkie, niepozorne, misternie klejone przez kolejne pokolenia mam i babć… Nie możemy sobie wyobrazić wigilijnej kolacji bez nich! Pachnące podsmażonymi borowikami i rozpływające się w ustach dzięki dodatkowi masła uszka, to nieodłączne towarzystwo aromatycznego czerwonego barszczu i danie, którego nie odmówi sobie nikt.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    1 min
    Zacznij od przygotowania ciasta.
  • Krok 2

    5 min
    Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
  • Krok 3

    10 min
    Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
  • Krok 4

    8 min
    Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.
  • Krok 5

    30 min
    Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
  • Krok 6

    1 min
    Przygotuj farsz.
  • Krok 7

    5 min
    Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą, następnie bardzo drobno posiekaj nożem lub w blenderze.
  • Krok 8

    10 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z jedną łyżką masła.
  • Krok 9

    5 min
    Kiedy cebula się przyrumieni dodaj kapustę, 150 ml wody i pół kostki bulionu grzybowego WINIARY.
  • Krok 10

    20 min
    Gotuj odkrytą do miękkości lub do momentu kiedy odparuje woda.
  • Krok 11

    10 min
    W międzyczasie drobno pokruszone borowiki podpraż na patelni z dwoma łyżkami masła. Dodaj je do kapusty. Dopraw całość do smaku.
  • Krok 12

    15 min
    Ciasto rozwałkuj cieniej niż na pierogi, wytnij małą szklanką krążki lub wytnij nożem 5 cm kwadraty, które następnie wypełnij farszem i uformuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 min.
Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 1 z 12

Zacznij od przygotowania ciasta.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 2 z 12

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 3 z 12

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 4 z 12

Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 5 z 12

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 6 z 12

Przygotuj farsz.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 7 z 12

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą, następnie bardzo drobno posiekaj nożem lub w blenderze.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 8 z 12

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z jedną łyżką masła.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 9 z 12

Kiedy cebula się przyrumieni dodaj kapustę, 150 ml wody i pół kostki bulionu grzybowego WINIARY.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 10 z 12

Gotuj odkrytą do miękkości lub do momentu kiedy odparuje woda.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 11 z 12

W międzyczasie drobno pokruszone borowiki podpraż na patelni z dwoma łyżkami masła. Dodaj je do kapusty. Dopraw całość do smaku.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 12 z 12

Ciasto rozwałkuj cieniej niż na pierogi, wytnij małą szklanką krążki lub wytnij nożem 5 cm kwadraty, które następnie wypełnij farszem i uformuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z brokułem i gruszką

    Sałatka z brokułem i gruszką

    30 min Łatwy
  • Pstrąg z piekarnika z pietruszką

    Pstrąg z piekarnika z pietruszką

    47 min Łatwy
  • Ciasto jogurtowe z gruszkami

    Ciasto jogurtowe z gruszkami

    1 godz Łatwy
  • Sałatka z paluszkami krabowymi, ananasem i żółtym serem

    Sałatka z paluszkami krabowymi, ananasem i żółtym serem

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu