Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Mąka pszenna tortowa
200 ml
Woda
35 g
Masło
0.25 łyżeczka
Sól
1 kostka
WINIARY Domowa Kuchnia bulion pieczarkowy z nutą maślaną change of packaging on account of new European legislation
300 g
Kapusta Kiszona
150 g
Suszone borowiki
2 
Cebula
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Cukier
3 łyżek
Masło klarowane

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
207.58 kcal
Białko
5.37 g
Węglowodany
28.63 g
Tłuszcze
7.89 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
1 min
Zacznij od przygotowania ciasta.
Krok 2
5 min
Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
Krok 3
10 min
Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
Krok 4
8 min
Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.
Krok 5
30 min
Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
Krok 6
1 min
Przygotuj farsz.
Krok 7
5 min
Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą, następnie bardzo drobno posiekaj nożem lub w blenderze.
Krok 8
10 min
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z jedną łyżką masła.
Krok 9
5 min
Kiedy cebula się przyrumieni dodaj kapustę, 150 ml wody i pół kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą WINIARY.
Krok 10
20 min
Gotuj odkrytą do miękkości lub do momentu kiedy odparuje woda.
Krok 11
10 min
W międzyczasie drobno pokruszone borowiki podpraż na patelni z dwoma łyżkami masła. Dodaj je do kapusty. Dopraw całość do smaku.
Krok 12
15 min
Ciasto rozwałkuj cieniej niż na pierogi, wytnij małą szklanką krążki lub wytnij nożem 5 cm kwadraty, które następnie wypełnij farszem i uformuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 min.
Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 1 z 12

Zacznij od przygotowania ciasta.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 2 z 12

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 3 z 12

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 4 z 12

Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 5 z 12

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 6 z 12

Przygotuj farsz.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 7 z 12

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą, następnie bardzo drobno posiekaj nożem lub w blenderze.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 8 z 12

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z jedną łyżką masła.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 9 z 12

Kiedy cebula się przyrumieni dodaj kapustę, 150 ml wody i pół kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą WINIARY.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 10 z 12

Gotuj odkrytą do miękkości lub do momentu kiedy odparuje woda.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 11 z 12

W międzyczasie drobno pokruszone borowiki podpraż na patelni z dwoma łyżkami masła. Dodaj je do kapusty. Dopraw całość do smaku.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 12 z 12

Ciasto rozwałkuj cieniej niż na pierogi, wytnij małą szklanką krążki lub wytnij nożem 5 cm kwadraty, które następnie wypełnij farszem i uformuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 min.

Maleńkie, niepozorne, misternie klejone przez kolejne pokolenia mam i babć… Nie możemy sobie wyobrazić wigilijnej kolacji bez nich! Pachnące podsmażonymi borowikami i rozpływające się w ustach dzięki dodatkowi masła uszka, to nieodłączne towarzystwo aromatycznego czerwonego barszczu i danie, którego nie odmówi sobie nikt.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika