Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka Tortowa
200  ml
Woda
35  g
Masło
0.25  łyżeczka
Sól
1  kostka
WINIARY Domowa Kuchnia bulion pieczarkowy z nutą maślaną change of packaging on account of new European legislation
300  g
Kapusta Kiszona
150  g
Suszone borowiki
2 
Cebula
trochę
Pieprz czarny
trochę
Cukier
3  łyżek
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.37 g
Węglowodany
28.63 g
Tłuszcze
7.89 g
Wartość energetyczna
207.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Maleńkie, niepozorne, misternie klejone przez kolejne pokolenia mam i babć… Nie możemy sobie wyobrazić wigilijnej kolacji bez nich! Pachnące podsmażonymi borowikami i rozpływające się w ustach dzięki dodatkowi masła uszka, to nieodłączne towarzystwo aromatycznego czerwonego barszczu i danie, którego nie odmówi sobie nikt.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    1 min
    Zacznij od przygotowania ciasta.
  • Krok 2

    5 min
    Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
  • Krok 3

    10 min
    Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
  • Krok 4

    8 min
    Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.
  • Krok 5

    30 min
    Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
  • Krok 6

    1 min
    Przygotuj farsz.
  • Krok 7

    5 min
    Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą, następnie bardzo drobno posiekaj nożem lub w blenderze.
  • Krok 8

    10 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z jedną łyżką masła.
  • Krok 9

    5 min
    Kiedy cebula się przyrumieni dodaj kapustę, 150 ml wody i pół kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą WINIARY.
  • Krok 10

    20 min
    Gotuj odkrytą do miękkości lub do momentu kiedy odparuje woda.
  • Krok 11

    10 min
    W międzyczasie drobno pokruszone borowiki podpraż na patelni z dwoma łyżkami masła. Dodaj je do kapusty. Dopraw całość do smaku.
  • Krok 12

    15 min
    Ciasto rozwałkuj cieniej niż na pierogi, wytnij małą szklanką krążki lub wytnij nożem 5 cm kwadraty, które następnie wypełnij farszem i uformuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 min.
Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 1 z 12

Zacznij od przygotowania ciasta.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 2 z 12

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 3 z 12

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 4 z 12

Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 5 z 12

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 6 z 12

Przygotuj farsz.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 7 z 12

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą, następnie bardzo drobno posiekaj nożem lub w blenderze.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 8 z 12

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z jedną łyżką masła.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 9 z 12

Kiedy cebula się przyrumieni dodaj kapustę, 150 ml wody i pół kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą WINIARY.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 10 z 12

Gotuj odkrytą do miękkości lub do momentu kiedy odparuje woda.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 11 z 12

W międzyczasie drobno pokruszone borowiki podpraż na patelni z dwoma łyżkami masła. Dodaj je do kapusty. Dopraw całość do smaku.

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Krok 12 z 12

Ciasto rozwałkuj cieniej niż na pierogi, wytnij małą szklanką krążki lub wytnij nożem 5 cm kwadraty, które następnie wypełnij farszem i uformuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 min.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 18 min Łatwy
  • Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu