Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Początek lata. Nic wtedy nie smakuje tak pysznie, jak proste zupy pełne aromatycznych młodych warzyw. Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem należy właśnie do takich prostych pysznych zup, które przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa i pachną beztroskimi wakacjami.
Wśród propozycji na letnią zupę nie może zabraknąć zupy z kalarepką. Warzywo to świetnie nadaje się nie tylko do schrupania na surowo, chociaż chyba właśnie w tej postaci jest uwielbiana przez dzieci.
Kalarepa ma łagodny smak, dlatego do zupy warto dodać sporo świeżej zieleniny – aromatycznego koperku i natki pietruszki. Jeśli macie ochotę, możecie zupę delikatnie doprawić sokiem z cytryny.
Kalarepka, zwłaszcza ta młoda, często sprzedawana jest z liściastą czuprynką. Nie pozbywajcie się jej! Liście jak najbardziej można posiekać i dodać do garnka z zupą. Wegetariańska zupa z kalarepy powinna być jak najbardziej zielona
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
33 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 2
12 min
Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.
Krok 3
10 min
W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.
Krok 4
5 min
Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.
Krok 1
z
5
Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 2
z
5
Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.
Krok 3
z
5
W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.
Krok 4
z
5
Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.
Krok 5
z
5
Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0