Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem
Dodaj do CookBook

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

(1)
33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kiziolek201
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Kalarepka
4 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.5 
Cebula
1  l
Wywar warzywny
4 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki i koperku
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól morska do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.7 g
Wartość energetyczna
172.1 kcal
Tłuszcze
6 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Początek lata. Nic wtedy nie smakuje tak pysznie, jak proste zupy pełne aromatycznych młodych warzyw. Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem należy właśnie do takich prostych pysznych zup, które przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa i pachną beztroskimi wakacjami.

Wśród propozycji na letnią zupę nie może zabraknąć zupy z kalarepką. Warzywo to świetnie nadaje się nie tylko do schrupania na surowo, chociaż chyba właśnie w tej postaci jest uwielbiana przez dzieci.

Kalarepa ma łagodny smak, dlatego do zupy warto dodać sporo świeżej zieleniny – aromatycznego koperku i natki pietruszki. Jeśli macie ochotę, możecie zupę delikatnie doprawić sokiem z cytryny.

Kalarepka, zwłaszcza ta młoda, często sprzedawana jest z liściastą czuprynką. Nie pozbywajcie się jej! Liście jak najbardziej można posiekać i dodać do garnka z zupą. Wegetariańska zupa z kalarepy powinna być jak najbardziej zielona

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    12 min
    Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.
  • Krok 4

    5 min
    Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 1 z 5

Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 2 z 5

Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 3 z 5

W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 4 z 5

Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaaa

Ile gramów kalarepy i ziemniaków?
Anonim (niezweryfikowany) 06/06/2024-05:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-05:26 CEST
Do przygotowania zupy potrzebujesz ok. 500 g kalarepki i ok. 350 g ziemniaków. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję zupy lubisz najbardziej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    46 min Łatwy
  • Musaka wegetariańska

    Musaka wegetariańska

    1 godz 5 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    1 godz 18 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu