Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

(0)
33min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Kalarepka
4 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.5 
Cebula
1  l
Wywar warzywny
4 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki i koperku
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól morska do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.88 g
Węglowodany
27.73 g
Tłuszcze
6 g
Wartość energetyczna
172.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Początek lata. Nic wtedy nie smakuje tak pysznie, jak proste zupy pełne aromatycznych młodych warzyw. Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem należy właśnie do takich prostych pysznych zup, które przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa i pachną beztroskimi wakacjami.

Wśród propozycji na letnią zupę nie może zabraknąć zupy z kalarepką. Warzywo to świetnie nadaje się nie tylko do schrupania na surowo, chociaż chyba właśnie w tej postaci jest uwielbiana przez dzieci.

Kalarepa ma łagodny smak, dlatego do zupy warto dodać sporo świeżej zieleniny – aromatycznego koperku i natki pietruszki. Jeśli macie ochotę, możecie zupę delikatnie doprawić sokiem z cytryny.

Kalarepka, zwłaszcza ta młoda, często sprzedawana jest z liściastą czuprynką. Nie pozbywajcie się jej! Liście jak najbardziej można posiekać i dodać do garnka z zupą. Wegetariańska zupa z kalarepy powinna być jak najbardziej zielona

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    12 min
    Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.
  • Krok 4

    5 min
    Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 1 z 5

Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 2 z 5

Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 3 z 5

W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 4 z 5

Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenna zupa z kalarepy

    Wiosenna zupa z kalarepy

    1 godz
  • Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    47 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu