Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

0
46min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula Biała
3  ząbków
1 
Brokuł
1 
Por (biała część)
3 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
1  ćwiartka
Kapusta włoska
1  pęczek
Zielona pietruszka
1.5  l
Bulion
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Estragon
0.5  łyżeczka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.1 g
Węglowodany
32.99 g
Tłuszcze
9.82 g
Wartość energetyczna
229.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
2 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
3 min
Kapustę umyć, poszatkować.
Krok 3
2 min
Pora dokładnie opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 4
2 min
Ziemniaki i pietruszki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 5
3 min
Brokuła opłukać, podzielić na różyczki. Różyczki pokroić na mniejsze części.
Krok 6
1 min
Pietruszkę i dymkę posiekać.
Krok 7
3 min
Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Krok 8
1 min
Dodać poszatkowaną kapustę i pora oraz kurkumę.
Krok 9
20 min
Całość delikatnie podsmażyć, dodać rozmaryn, ziemniaki i pietruszki. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 10
1 min
Pod koniec gotowania dodać brokuły.
Krok 11
7 min
Całość doprawić obficie solą i pieprzem, dodać estragon, gotować ok. 7 minut – aż brokuły zmiękną.
Krok 12
1 min
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw zyska bardziej intensywny aromat jeśli podasz ją z posiekaną natką pietruszki i cebulą dymką.
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 1 z 12

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 2 z 12

Kapustę umyć, poszatkować.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 3 z 12

Pora dokładnie opłukać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 4 z 12

Ziemniaki i pietruszki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 5 z 12

Brokuła opłukać, podzielić na różyczki. Różyczki pokroić na mniejsze części.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 6 z 12

Pietruszkę i dymkę posiekać.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 7 z 12

Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 8 z 12

Dodać poszatkowaną kapustę i pora oraz kurkumę.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 9 z 12

Całość delikatnie podsmażyć, dodać rozmaryn, ziemniaki i pietruszki. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 10 z 12

Pod koniec gotowania dodać brokuły.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 11 z 12

Całość doprawić obficie solą i pieprzem, dodać estragon, gotować ok. 7 minut – aż brokuły zmiękną.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 12 z 12

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw zyska bardziej intensywny aromat jeśli podasz ją z posiekaną natką pietruszki i cebulą dymką.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno przed, jak i po świętach. Lekkostrawna i niskokaloryczna pozwoli zrobić miejsce na wielkanocne przysmaki, po świętach z kolei da odpocząć żołądkowi.

Na nowalijki trzeba co prawda jeszcze chwilę poczekać, jednak w warzywniakach nie brakuje już jarzyn w wiosennych, zielonych odcieniach. Do koszyka, a potem garnka, trafiły: brokuł, por, seler naciowy, kapusta włoska. Dodatek ziemniaków i pietruszki sprawia, że jarzynowa staje się nieco bardziej treściwa. Świeże, chrupkie i aromatyczne natka pietruszki oraz cebula dymka nadają z kolei zupie intensywny aromat.

Przepis idealny dla wegetarian, zupę przygotowuje się bowiem wyłącznie na bazie warzyw i ziół. Ze względu na łagodny smak, przypadnie także do gustu najmłodszym głodomorom. Jeśli zależy Ci na podniesieniu jej wartości kalorycznej możesz dodać do zupy makaron lub kaszę. Zajadaj na zdrowie!

Poznaj również zupy w innych, zachwycających kolorach:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika