Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Dodaj do CookBook

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

(0)
46 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
3  ząbków
Czosnek
1 
Brokuł
1 
Por (biała część)
3 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
1  ćwiartka
Kapusta włoska
1  pęczek
Zielona pietruszka
1.5  l
Bulion
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Estragon
0.5  łyżeczka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33 g
Wartość energetyczna
229.1 kcal
Tłuszcze
9.8 g
Białko
7.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno przed, jak i po świętach. Lekkostrawna i niskokaloryczna pozwoli zrobić miejsce na wielkanocne przysmaki, po świętach z kolei da odpocząć żołądkowi.

Na nowalijki trzeba co prawda jeszcze chwilę poczekać, jednak w warzywniakach nie brakuje już jarzyn w wiosennych, zielonych odcieniach. Do koszyka, a potem garnka, trafiły: brokuł, por, seler naciowy, kapusta włoska. Dodatek ziemniaków i pietruszki sprawia, że jarzynowa staje się nieco bardziej treściwa. Świeże, chrupkie i aromatyczne natka pietruszki oraz cebula dymka nadają z kolei zupie intensywny aromat.

Przepis idealny dla wegetarian, zupę przygotowuje się bowiem wyłącznie na bazie warzyw i ziół. Ze względu na łagodny smak, przypadnie także do gustu najmłodszym głodomorom. Jeśli zależy Ci na podniesieniu jej wartości kalorycznej możesz dodać do zupy makaron lub kaszę. Zajadaj na zdrowie!

Poznaj również zupy w innych, zachwycających kolorach:

  • Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

  • Esencjonalny barszcz czerwony

  • Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

  • Zupa szparagowa z koperkiem

  • Zupa kalarepowa z marchewką

  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Kapustę umyć, poszatkować.
  • Krok 3

    2 min
    Pora dokładnie opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Krok 4

    2 min
    Ziemniaki i pietruszki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Brokuła opłukać, podzielić na różyczki. Różyczki pokroić na mniejsze części.
  • Krok 6

    1 min
    Pietruszkę i dymkę posiekać.
  • Krok 7

    3 min
    Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  • Krok 8

    1 min
    Dodać poszatkowaną kapustę i pora oraz kurkumę.
  • Krok 9

    20 min
    Całość delikatnie podsmażyć, dodać rozmaryn, ziemniaki i pietruszki. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Pod koniec gotowania dodać brokuły.
  • Krok 11

    7 min
    Całość doprawić obficie solą i pieprzem, dodać estragon, gotować ok. 7 minut – aż brokuły zmiękną.
  • Krok 12

    1 min
    Zupa wegetariańska z zielonych warzyw zyska bardziej intensywny aromat jeśli podasz ją z posiekaną natką pietruszki i cebulą dymką.
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 1 z 12

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 2 z 12

Kapustę umyć, poszatkować.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 3 z 12

Pora dokładnie opłukać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 4 z 12

Ziemniaki i pietruszki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 5 z 12

Brokuła opłukać, podzielić na różyczki. Różyczki pokroić na mniejsze części.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 6 z 12

Pietruszkę i dymkę posiekać.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 7 z 12

Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 8 z 12

Dodać poszatkowaną kapustę i pora oraz kurkumę.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 9 z 12

Całość delikatnie podsmażyć, dodać rozmaryn, ziemniaki i pietruszki. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 10 z 12

Pod koniec gotowania dodać brokuły.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 11 z 12

Całość doprawić obficie solą i pieprzem, dodać estragon, gotować ok. 7 minut – aż brokuły zmiękną.

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Krok 12 z 12

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw zyska bardziej intensywny aromat jeśli podasz ją z posiekaną natką pietruszki i cebulą dymką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu