Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szparagowa z koperkiem

Zupa szparagowa z koperkiem

(3)
26min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Zielone szparagi
4 
Średnie ziemniaki
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  pęczek
Koperek
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
1  łyżka
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.39 g
Węglowodany
18.92 g
Tłuszcze
8.55 g
Wartość energetyczna
161.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dolny Śląsk słynie ze szparagów. W drodze do miasta mijam pola przykryte folią, wkrótce wyrosną pod nią piękne dolnośląskie szparagi, duma regionu. Na razie jednak sięgam po te holenderskie. Na nasze krajowe jeszcze za wcześnie, a wiosna obudziła we mnie apetyt na zupę szparagową.

Moja zupa szparagowa została przygotowana ze szparagów zielonych, wolę je od białych, moim zdaniem mają ciekawszy smak, a i nie trzeba ich obierać, co też niewątpliwie jest cenną zaletą. Wystarczy oderwać zdrewniałe końce (przełamując każdego szparaga z osobna – sam się ułamie w odpowiednim miejscu), umyć łodygi, pokroić i wrzucić do garnka (poza czubkami, które gotują się błyskawicznie – w osobnym rondelku).

Tym razem zupa z przyjemnym koperkowym aromatem – dzięki sporej ilości koperku, dodanego podczas gotowania i oczywiście wykorzystanego także do dekoracji zupy na talerzach.

Zupa szparagowa może być podana także w postaci kremu – wystarczy po ugotowaniu zblendować ją na krem. Główki szparagów dodajemy wówczas do zupy na talerzach, choć oczywiście możemy je zblendować, jeśli chcemy mieć na przykład zupę w wersji „do picia w drodze”.

Smacznego! I koniecznie, jeśli tylko będziecie mieli okazję, przygotujcie tę zupę z dolnośląskich szparagów.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Koperek zawitał także w tych zachwycających zupach!

  • Zupa koperkowa z ziemniakami
  • Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
  • Rosół rybny z dorszem i koperkiem
  • Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Pietruszkę i seler ścieramy na tarce, podduszamy na oliwie, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i połowę posiekanego koperku.
  • Krok 2

    15 min
    Podlewamy podduszone warzywa wywarem, zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Lekko solimy, gotujemy 10 minut. W tym czasie szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy je. Łodygi szparagów kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 8 minut.
  • Krok 3

    5 min
    W rondelku zagotowujemy niedużą ilość wody (0,5 l) ze szczyptą cukru, na wrzątek wrzucamy czubki szparagów, gotujemy minutę, odcedzamy i dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pozostałą część koperku.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę zabielamy śmietaną.
Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 1 z 4

Pietruszkę i seler ścieramy na tarce, podduszamy na oliwie, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i połowę posiekanego koperku.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 2 z 4

Podlewamy podduszone warzywa wywarem, zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Lekko solimy, gotujemy 10 minut. W tym czasie szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy je. Łodygi szparagów kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 8 minut.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 3 z 4

W rondelku zagotowujemy niedużą ilość wody (0,5 l) ze szczyptą cukru, na wrzątek wrzucamy czubki szparagów, gotujemy minutę, odcedzamy i dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pozostałą część koperku.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 4 z 4

Zupę zabielamy śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem

    Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem

    45 min Łatwy
  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

    Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu