Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szparagowa z koperkiem
Dodaj do CookBook

Zupa szparagowa z koperkiem

(4)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Zielone szparagi
4 
Średnie ziemniaki
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  pęczek
Koperek
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
1  łyżka
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.9 g
Wartość energetyczna
161.5 kcal
Tłuszcze
8.5 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dolny Śląsk słynie ze szparagów. W drodze do miasta mijam pola przykryte folią, wkrótce wyrosną pod nią piękne dolnośląskie szparagi, duma regionu. Na razie jednak sięgam po te holenderskie. Na nasze krajowe jeszcze za wcześnie, a wiosna obudziła we mnie apetyt na zupę szparagową.

Moja zupa szparagowa została przygotowana ze szparagów zielonych, wolę je od białych, moim zdaniem mają ciekawszy smak, a i nie trzeba ich obierać, co też niewątpliwie jest cenną zaletą. Wystarczy oderwać zdrewniałe końce (przełamując każdego szparaga z osobna – sam się ułamie w odpowiednim miejscu), umyć łodygi, pokroić i wrzucić do garnka (poza czubkami, które gotują się błyskawicznie – w osobnym rondelku).

Tym razem zupa z przyjemnym koperkowym aromatem – dzięki sporej ilości koperku, dodanego podczas gotowania i oczywiście wykorzystanego także do dekoracji zupy na talerzach.

Zupa szparagowa może być podana także w postaci kremu – wystarczy po ugotowaniu zblendować ją na krem. Główki szparagów dodajemy wówczas do zupy na talerzach, choć oczywiście możemy je zblendować, jeśli chcemy mieć na przykład zupę w wersji „do picia w drodze”.

Smacznego! I koniecznie, jeśli tylko będziecie mieli okazję, przygotujcie tę zupę z dolnośląskich szparagów.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Koperek zawitał także w tych zachwycających zupach!

  • Zupa koperkowa z ziemniakami
  • Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
  • Rosół rybny z dorszem i koperkiem
  • Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Pietruszkę i seler ścieramy na tarce, podduszamy na oliwie, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i połowę posiekanego koperku.
  • Krok 2

    15 min
    Podlewamy podduszone warzywa wywarem, zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Lekko solimy, gotujemy 10 minut. W tym czasie szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy je. Łodygi szparagów kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 8 minut.
  • Krok 3

    5 min
    W rondelku zagotowujemy niedużą ilość wody (0,5 l) ze szczyptą cukru, na wrzątek wrzucamy czubki szparagów, gotujemy minutę, odcedzamy i dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pozostałą część koperku.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę zabielamy śmietaną.
Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 1 z 4

Pietruszkę i seler ścieramy na tarce, podduszamy na oliwie, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i połowę posiekanego koperku.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 2 z 4

Podlewamy podduszone warzywa wywarem, zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Lekko solimy, gotujemy 10 minut. W tym czasie szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy je. Łodygi szparagów kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 8 minut.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 3 z 4

W rondelku zagotowujemy niedużą ilość wody (0,5 l) ze szczyptą cukru, na wrzątek wrzucamy czubki szparagów, gotujemy minutę, odcedzamy i dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pozostałą część koperku.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 4 z 4

Zupę zabielamy śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu