Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szparagowa z koperkiem

1
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Zielone szparagi
4 
Średnie ziemniaki
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  pęczek
Koperek
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
1  łyżka
Oliwa do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.39 g
Węglowodany
18.92 g
Tłuszcze
8.55 g
Wartość energetyczna
161.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
5 min
Pietruszkę i seler ścieramy na tarce, podduszamy na oliwie, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i połowę posiekanego koperku.
Krok 2
15 min
Podlewamy podduszone warzywa wywarem, zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Lekko solimy, gotujemy 10 minut. W tym czasie szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy je. Łodygi szparagów kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 8 minut.
Krok 3
5 min
W rondelku zagotowujemy niedużą ilość wody (0,5 l) ze szczyptą cukru, na wrzątek wrzucamy czubki szparagów, gotujemy minutę, odcedzamy i dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pozostałą część koperku.
Krok 4
1 min
Zupę zabielamy śmietaną.
Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 1 z 4

Pietruszkę i seler ścieramy na tarce, podduszamy na oliwie, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i połowę posiekanego koperku.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 2 z 4

Podlewamy podduszone warzywa wywarem, zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Lekko solimy, gotujemy 10 minut. W tym czasie szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy je. Łodygi szparagów kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 8 minut.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 3 z 4

W rondelku zagotowujemy niedużą ilość wody (0,5 l) ze szczyptą cukru, na wrzątek wrzucamy czubki szparagów, gotujemy minutę, odcedzamy i dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pozostałą część koperku.

Zupa szparagowa z koperkiem

Krok 4 z 4

Zupę zabielamy śmietaną.

Dolny Śląsk słynie ze szparagów. W drodze do miasta mijam pola przykryte folią, wkrótce wyrosną pod nią piękne dolnośląskie szparagi, duma regionu. Na razie jednak sięgam po te holenderskie. Na nasze krajowe jeszcze za wcześnie, a wiosna obudziła we mnie apetyt na zupę szparagową.

Moja zupa szparagowa została przygotowana ze szparagów zielonych, wolę je od białych, moim zdaniem mają ciekawszy smak, a i nie trzeba ich obierać, co też niewątpliwie jest cenną zaletą. Wystarczy oderwać zdrewniałe końce (przełamując każdego szparaga z osobna – sam się ułamie w odpowiednim miejscu), umyć łodygi, pokroić i wrzucić do garnka (poza czubkami, które gotują się błyskawicznie – w osobnym rondelku).

Tym razem zupa z przyjemnym koperkowym aromatem – dzięki sporej ilości koperku, dodanego podczas gotowania i oczywiście wykorzystanego także do dekoracji zupy na talerzach.

Zupa szparagowa może być podana także w postaci kremu – wystarczy po ugotowaniu zblendować ją na krem. Główki szparagów dodajemy wówczas do zupy na talerzach, choć oczywiście możemy je zblendować, jeśli chcemy mieć na przykład zupę w wersji „do picia w drodze”.

Smacznego! I koniecznie, jeśli tylko będziecie mieli okazję, przygotujcie tę zupę z dolnośląskich szparagów.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Koperek zawitał także w tych zachwycających zupach!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika