Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa koperkowa z ziemniakami

0
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1  główka
Kalafior
1  pęczek
Koperek
100  ml
Śmietana
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.82 g
Węglowodany
22.93 g
Tłuszcze
5.16 g
Wartość energetyczna
156.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
3 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
2 min
Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.
Krok 3
2 min
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.
Krok 4
15 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe Winiary i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.
Krok 5
1 min
Koper posiekać i dodać do zupy.
Krok 6
2 min
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 2 z 6

Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 3 z 6

Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 4 z 6

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe Winiary i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 5 z 6

Koper posiekać i dodać do zupy.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 6 z 6

Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

Pachnący koper, młode ziemniaczki, czyli esencja wiosny! Czy wiecie, że koper traktowany był jako zioło o właściwościach leczniczych już w czasach starożytnych? W średniowieczu zaczęto go dodawać do eliksirów miłości, dziś nie może go zabraknąć w naszych ukochanych, polskich zupach.

Zupa koperkowa z ziemniakami to lekka propozycja obiadowa, lecz dzięki dodatkowi ziemniaków zupa jest również stosunkowo sycąca. To, co cenią sobie w tym daniu to prostota oraz szybkość przygotowania. Na liście składników jedynie kilka pozycji – w zasadzie wszystko, co zwykle mamy w domu! Dzięki dodatkowi Bulionu Warzywnego WINIARY można pominąć etap gotowania bulionu, dzięki czemu zupę przyrządzisz w mgnieniu oka! Wystarczy tylko zgrabnie obrać ziemniaki i posiekać koper.

Aby nieco podnieść wartość kaloryczną i nadać zupie bardziej kremowej konsystencji zabieliłam ją śmietaną 30%. Dla osób dbających o linię polecam natomiast śmietanę o niższej zawartości tłuszczu 18% lub 12%. Można także po prostu dodać jej nieco mniej.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika