Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa koperkowa z ziemniakami

(0)
25min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Ziemniaki
120  g
Marchewka
1  główka
Kalafior
1  pęczek
Koperek
100  ml
Śmietana
2  kostek
Bulion warzywny Winiary
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.83 g
Węglowodany
24.3 g
Tłuszcze
5.15 g
Wartość energetyczna
159.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pachnący koper, młode ziemniaczki, czyli esencja wiosny! Czy wiecie, że koper traktowany był jako zioło o właściwościach leczniczych już w czasach starożytnych? W średniowieczu zaczęto go dodawać do eliksirów miłości, dziś nie może go zabraknąć w naszych ukochanych, polskich zupach.

Zupa koperkowa z ziemniakami to lekka propozycja obiadowa, lecz dzięki dodatkowi ziemniaków zupa jest również stosunkowo sycąca. To, co cenią sobie w tym daniu to prostota oraz szybkość przygotowania. Na liście składników jedynie kilka pozycji – w zasadzie wszystko, co zwykle mamy w domu! Dzięki dodatkowi Bulionu Warzywnego WINIARY można pominąć etap gotowania bulionu, dzięki czemu zupę przyrządzisz w mgnieniu oka! Wystarczy tylko zgrabnie obrać ziemniaki i posiekać koper.

Aby nieco podnieść wartość kaloryczną i nadać zupie bardziej kremowej konsystencji zabieliłam ją śmietaną 30%. Dla osób dbających o linię polecam natomiast śmietanę o niższej zawartości tłuszczu 18% lub 12%. Można także po prostu dodać jej nieco mniej.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    3 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    2 min
    Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.
  • Krok 3

    2 min
    Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.
  • Krok 4

    15 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe Winiary i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.
  • Krok 5

    1 min
    Koper posiekać i dodać do zupy.
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 2 z 6

Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 3 z 6

Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 4 z 6

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe Winiary i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 5 z 6

Koper posiekać i dodać do zupy.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Krok 6 z 6

Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

    51 min Łatwy
  • Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    1 godz 24 min Łatwy
  • Oberiba – śląska zupa z kalarepy

    48 min Średni
  • Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu