Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pachnący koper, młode ziemniaczki, czyli esencja wiosny! Czy wiecie, że koper traktowany był jako zioło o właściwościach leczniczych już w czasach starożytnych? W średniowieczu zaczęto go dodawać do eliksirów miłości, dziś nie może go zabraknąć w naszych
ukochanych, polskich zupach.
Zupa koperkowa z ziemniakami to lekka propozycja obiadowa, lecz dzięki dodatkowi ziemniaków zupa jest również stosunkowo sycąca. To, co cenią sobie w tym daniu to prostota oraz szybkość przygotowania. Na liście składników jedynie kilka pozycji – w zasadzie
wszystko, co zwykle mamy w domu! Dzięki dodatkowi Bulionu Warzywnego WINIARY można pominąć etap gotowania bulionu, dzięki czemu zupę przyrządzisz w mgnieniu
oka! Wystarczy tylko zgrabnie obrać ziemniaki i posiekać koper.
Aby nieco podnieść wartość kaloryczną i nadać zupie bardziej kremowej konsystencji zabieliłam ją śmietaną 30%. Dla osób dbających o linię polecam natomiast śmietanę o niższej zawartości tłuszczu 18% lub 12%. Można także po prostu dodać jej nieco mniej.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
25 min
Krok 1
3 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
2 min
Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.
Krok 3
2 min
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.
Krok 4
15 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe Winiary i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.
Krok 5
1 min
Koper posiekać i dodać do zupy.
Krok 6
2 min
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Krok 1
z
6
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
z
6
Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.
Krok 3
z
6
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.
Krok 4
z
6
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe Winiary i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.
Krok 5
z
6
Koper posiekać i dodać do zupy.
Krok 6
z
6
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0