Zupa koperkowa z ziemniakami
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
2 minKrok 3
2 minKrok 4
15 minKrok 5
1 minKrok 6
2 minPachnący koper, młode ziemniaczki, czyli esencja wiosny! Czy wiecie, że koper traktowany był jako zioło o właściwościach leczniczych już w czasach starożytnych? W średniowieczu zaczęto go dodawać do eliksirów miłości, dziś nie może go zabraknąć w naszych ukochanych, polskich zupach.
Zupa koperkowa z ziemniakami to lekka propozycja obiadowa, lecz dzięki dodatkowi ziemniaków zupa jest również stosunkowo sycąca. To, co cenią sobie w tym daniu to prostota oraz szybkość przygotowania. Na liście składników jedynie kilka pozycji – w zasadzie wszystko, co zwykle mamy w domu! Dzięki dodatkowi Bulionu Warzywnego WINIARY można pominąć etap gotowania bulionu, dzięki czemu zupę przyrządzisz w mgnieniu oka! Wystarczy tylko zgrabnie obrać ziemniaki i posiekać koper.
Aby nieco podnieść wartość kaloryczną i nadać zupie bardziej kremowej konsystencji zabieliłam ją śmietaną 30%. Dla osób dbających o linię polecam natomiast śmietanę o niższej zawartości tłuszczu 18% lub 12%. Można także po prostu dodać jej nieco mniej.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Komentarze 0