Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

(3)
51min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
8 
Młode ziemniaki
2 
Marchewka
1  pęczek
Koperek
3  łyżek
Śmietana 18%
1  l
Woda
1  ząbek
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Sól
2 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.71 g
Węglowodany
25.07 g
Tłuszcze
13.42 g
Wartość energetyczna
251.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
8 min
Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewki w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2
25 min
Tak przygotowane warzywa podsmażyć na dnie garnka, na rozgrzanej oliwie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 3
15 min
Botwinkę (łodygi i liście) pokroić, dorzuć do gotującej się zupy. Gotować przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 4
1 min
Zupę zabielić śmietaną.
Krok 5
2 min
Koperek drobno posiekać. Dodać do zupy.
Krok 6
1 min
Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem.
Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 1 z 6

Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewki w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 2 z 6

Tak przygotowane warzywa podsmażyć na dnie garnka, na rozgrzanej oliwie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 3 z 6

Botwinkę (łodygi i liście) pokroić, dorzuć do gotującej się zupy. Gotować przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 4 z 6

Zupę zabielić śmietaną.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 5 z 6

Koperek drobno posiekać. Dodać do zupy.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 6 z 6

Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem.

Wiosna na talerzu! Botwinka, młode ziemniaki, świeży koperek, czyli samo zdrowie. Lekką, zdrową, a jednocześnie pożywną zupę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Przed wami, smakowita zupa z botwiny z ziemniakami i aromatycznym koperkiem! Koperek wspaniale smakuje z wieloma zupami, nie tylko z botwinką!

Zobacz nasze przepisy na wiosenne zupy z koperkiem:

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Chłodnik z ogórkami

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

A do tego jeszcze cała plejada zup koperkowych – bo koperku nigdy za wiele!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika