Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

(3)
51min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
8 
Młode ziemniaki
2 
Marchewka
1  pęczek
Koperek
3  łyżek
Śmietana 18%
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Sól
2 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.71 g
Węglowodany
25.07 g
Tłuszcze
13.42 g
Wartość energetyczna
251.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosna na talerzu! Botwinka, młode ziemniaki, świeży koperek, czyli samo zdrowie. Lekką, zdrową, a jednocześnie pożywną zupę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Przed wami, smakowita zupa z botwiny z ziemniakami i aromatycznym koperkiem! Koperek wspaniale smakuje z wieloma zupami, nie tylko z botwinką!

Zobacz nasze przepisy na wiosenne zupy z koperkiem:

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Chłodnik z ogórkami

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

A do tego jeszcze cała plejada zup koperkowych – bo koperku nigdy za wiele!

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    8 min
    Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewki w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Krok 2

    25 min
    Tak przygotowane warzywa podsmażyć na dnie garnka, na rozgrzanej oliwie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Krok 3

    15 min
    Botwinkę (łodygi i liście) pokroić, dorzuć do gotującej się zupy. Gotować przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę zabielić śmietaną.
  • Krok 5

    2 min
    Koperek drobno posiekać. Dodać do zupy.
  • Krok 6

    1 min
    Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem.
Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 1 z 6

Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewki w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 2 z 6

Tak przygotowane warzywa podsmażyć na dnie garnka, na rozgrzanej oliwie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 3 z 6

Botwinkę (łodygi i liście) pokroić, dorzuć do gotującej się zupy. Gotować przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 4 z 6

Zupę zabielić śmietaną.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 5 z 6

Koperek drobno posiekać. Dodać do zupy.

Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Krok 6 z 6

Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Oberiba – śląska zupa z kalarepy

    48 min Średni
  • Kartoflanka z łososiem

    44 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Klasyczna grochówka na żeberkach

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu