Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
51min
Łatwy
1
pęczek
Botwinka
8
Młode ziemniaki
2
Marchewka
1
pęczek
Koperek
3
łyżek
Śmietana 18%
3
łyżek
1
l
Woda
1
ząbek
2
łyżek
Oliwa z oliwek
1
szczypta
Pieprz
1
szczypta
Sól
2
Jajka
.
Wartości odżywcze
Białko
8.71 g
Węglowodany
25.07 g
Tłuszcze
13.42 g
Wartość energetyczna
251.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
51 min
Krok 1
8 min
Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewki w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2
25 min
Tak przygotowane warzywa podsmażyć na dnie garnka, na rozgrzanej oliwie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 3
15 min
Botwinkę (łodygi i liście) pokroić, dorzuć do gotującej się zupy. Gotować przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 4
1 min
Zupę zabielić śmietaną.
Krok 5
2 min
Koperek drobno posiekać. Dodać do zupy.
Krok 6
1 min
Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem.
Wiosna na talerzu! Botwinka, młode ziemniaki, świeży koperek, czyli samo zdrowie. Lekką, zdrową, a jednocześnie pożywną zupę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Przed wami, smakowita zupa z botwiny z ziemniakami i aromatycznym koperkiem!
Koperek wspaniale smakuje z wieloma zupami, nie tylko z botwinką!
Zobacz nasze przepisy na wiosenne zupy z koperkiem:
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Chłodnik z ogórkami
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
A do tego jeszcze cała plejada zup koperkowych – bo koperku nigdy za wiele!
Zobacz nasze przepisy na wiosenne zupy z koperkiem:
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Chłodnik z ogórkami
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
A do tego jeszcze cała plejada zup koperkowych – bo koperku nigdy za wiele!
Komentarze 0