Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa koperkowa - kategoria top

Przepisy na zupę koperkową

Zupy koperkowe wyróżniają się pięknymi, wiosennymi barwami oraz wyjątkowym aromatem. A ich smak…? Po prostu niebo w gębie! 

Przepisy 12

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

36 min Średni
Chłodnik do picia

Chłodnik do picia

1 godz 13 min Łatwy
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

43 min Łatwy
Zupa ze świeżej kukurydzy

Zupa ze świeżej kukurydzy

41 min Łatwy
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

40 min Łatwy
Zupa koperkowa z ziemniakami

Zupa koperkowa z ziemniakami

25 min Łatwy
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

1 godz 39 min Średni
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

1 godz 38 min Średni
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

1 godz 41 min Średni
Zupa koperkowa z ryżem

Zupa koperkowa z ryżem

45 min Łatwy
Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką

Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką

35 min Łatwy
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

26 min Łatwy

Koperek – smaczny i pachnący 

Koperek jest łatwą w uprawie, jednoroczną rośliną o charakterystycznych pierzastych liściach i bardzo intensywnym zapachu. Jego niezwykły aromat doceniano już w czasach starożytnego Egiptu, a w czasach biblijnych Żydzi płacili koprem dziesięcinę. Od średniowiecza wierzono, że koper chroni przed złymi mocami i piorunami, dlatego też w domach często wieszano pęczki tej rośliny. W obecnych czasach koper jest jedną z najpowszechniej używanych przypraw. Całe pędy i baldachimy stanową istotny składnik kiszonych ogórków oraz różnego rodzaju marynat, a świeże liście dodaje się do sałatek, chłodników, sosów, gotowanych ziemniaków, a przede wszystkim wyśmienitych zup. 

Aromatyczne kremy koperkowe 

Pachnąca i intensywnie zielona zupa koperkowa to prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni polskiej. Już nasze prababcie chętnie przygotowywały to pyszne danie, kiedy tylko na grządce pojawiały się pierwsze listki i łodyżki. Dlatego też mając bukiecik młodego kopru, warto przyrządzić z niego pyszny krem na bazie włoszczyzny, ziemniaka oraz przypraw. Zupa koperkowa jest tak aromatyczna, że wystarczy ją doprawić jedynie odrobiną soli i pieprzu, a zmiksowana na gładki krem najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami oraz kleksem kwaśnej śmietany. Koperek doskonale łączy się z innymi jarzynami, takimi jak marchew, buraczki, ziemniaki czy pietruszka. Wyśmienitym pomysłem na eleganckie pierwsze danie jest zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką, nadającą całej potrawie wyjątkowego smaku. Aksamitny krem najlepiej smakuje z dodatkiem prażonych ziarenek oraz kilku gotowanych różyczek kalafiora. 

Lekkie zupy koperkowe 

Któż nie pamięta z dzieciństwa wyśmienitej koperkowej z ryżem, najchętniej przygotowywanej na pierwsze wiosenne dni? Przygotowana na lekkim bulionie drobiowym, z dodatkiem świeżych warzyw pokrojonych w słupki i doprawiona garścią świeżego kopru smakuje po prostu obłędnie. Aby zupa była bardziej sycąca warto dodać do niej ryż oraz zabielić śmietaną lub mlekiem kokosowym. A może warto spróbować tej pysznej zupy w nieco innej wersji i zamiast ryżu lub makaronu dodać gorące klopsiki cielęco-wieprzowe z piekarnika? Takiej potrawie, pięknie pachnącej pieczonym mięsem i świeżym koperkiem, nie będzie w stanie się oprzeć nawet największy niejadek. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu