Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Koperek – smaczny i pachnący 

Koperek jest łatwą w uprawie, jednoroczną rośliną o charakterystycznych pierzastych liściach i bardzo intensywnym zapachu. Jego niezwykły aromat doceniano już w czasach starożytnego Egiptu, a w czasach biblijnych Żydzi płacili koprem dziesięcinę. Od średniowiecza wierzono, że koper chroni przed złymi mocami i piorunami, dlatego też w domach często wieszano pęczki tej rośliny. W obecnych czasach koper jest jedną z najpowszechniej używanych przypraw. Całe pędy i baldachimy stanową istotny składnik kiszonych ogórków oraz różnego rodzaju marynat, a świeże liście dodaje się do sałatek, chłodników, sosów, gotowanych ziemniaków, a przede wszystkim wyśmienitych zup. 

Aromatyczne kremy koperkowe 

Pachnąca i intensywnie zielona zupa koperkowa to prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni polskiej. Już nasze prababcie chętnie przygotowywały to pyszne danie, kiedy tylko na grządce pojawiały się pierwsze listki i łodyżki. Dlatego też mając bukiecik młodego kopru, warto przyrządzić z niego pyszny krem na bazie włoszczyzny, ziemniaka oraz przypraw. Zupa koperkowa jest tak aromatyczna, że wystarczy ją doprawić jedynie odrobiną soli i pieprzu, a zmiksowana na gładki krem najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami oraz kleksem kwaśnej śmietany. Koperek doskonale łączy się z innymi jarzynami, takimi jak marchew, buraczki, ziemniaki czy pietruszka. Wyśmienitym pomysłem na eleganckie pierwsze danie jest zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką, nadającą całej potrawie wyjątkowego smaku. Aksamitny krem najlepiej smakuje z dodatkiem prażonych ziarenek oraz kilku gotowanych różyczek kalafiora. 

Lekkie zupy koperkowe 

Któż nie pamięta z dzieciństwa wyśmienitej koperkowej z ryżem, najchętniej przygotowywanej na pierwsze wiosenne dni? Przygotowana na lekkim bulionie drobiowym, z dodatkiem świeżych warzyw pokrojonych w słupki i doprawiona garścią świeżego kopru smakuje po prostu obłędnie. Aby zupa była bardziej sycąca warto dodać do niej ryż oraz zabielić śmietaną lub mlekiem kokosowym. A może warto spróbować tej pysznej zupy w nieco innej wersji i zamiast ryżu lub makaronu dodać gorące klopsiki cielęco-wieprzowe z piekarnika? Takiej potrawie, pięknie pachnącej pieczonym mięsem i świeżym koperkiem, nie będzie w stanie się oprzeć nawet największy niejadek.