Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa koperkowa - kategoria top

Przepisy na zupę koperkową

Zupy koperkowe wyróżniają się pięknymi, wiosennymi barwami oraz wyjątkowym aromatem. A ich smak…? Po prostu niebo w gębie! 

Przepisy 11
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

1 godz 41 min Średni
Chłodnik do picia

Chłodnik do picia

1 godz 13 min Łatwy
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

43 min Łatwy
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

40 min Łatwy
Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

36 min Średni
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

26 min Łatwy
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

1 godz 38 min Średni
Zupa koperkowa z ziemniakami

Zupa koperkowa z ziemniakami

25 min Łatwy
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

1 godz 39 min Średni
Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką

Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką

35 min Łatwy
Zupa koperkowa z ryżem

Zupa koperkowa z ryżem

45 min Łatwy

Koperek – smaczny i pachnący 

Koperek jest łatwą w uprawie, jednoroczną rośliną o charakterystycznych pierzastych liściach i bardzo intensywnym zapachu. Jego niezwykły aromat doceniano już w czasach starożytnego Egiptu, a w czasach biblijnych Żydzi płacili koprem dziesięcinę. Od średniowiecza wierzono, że koper chroni przed złymi mocami i piorunami, dlatego też w domach często wieszano pęczki tej rośliny. W obecnych czasach koper jest jedną z najpowszechniej używanych przypraw. Całe pędy i baldachimy stanową istotny składnik kiszonych ogórków oraz różnego rodzaju marynat, a świeże liście dodaje się do sałatek, chłodników, sosów, gotowanych ziemniaków, a przede wszystkim wyśmienitych zup. 

Aromatyczne kremy koperkowe 

Pachnąca i intensywnie zielona zupa koperkowa to prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni polskiej. Już nasze prababcie chętnie przygotowywały to pyszne danie, kiedy tylko na grządce pojawiały się pierwsze listki i łodyżki. Dlatego też mając bukiecik młodego kopru, warto przyrządzić z niego pyszny krem na bazie włoszczyzny, ziemniaka oraz przypraw. Zupa koperkowa jest tak aromatyczna, że wystarczy ją doprawić jedynie odrobiną soli i pieprzu, a zmiksowana na gładki krem najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami oraz kleksem kwaśnej śmietany. Koperek doskonale łączy się z innymi jarzynami, takimi jak marchew, buraczki, ziemniaki czy pietruszka. Wyśmienitym pomysłem na eleganckie pierwsze danie jest zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką, nadającą całej potrawie wyjątkowego smaku. Aksamitny krem najlepiej smakuje z dodatkiem prażonych ziarenek oraz kilku gotowanych różyczek kalafiora. 

Lekkie zupy koperkowe 

Któż nie pamięta z dzieciństwa wyśmienitej koperkowej z ryżem, najchętniej przygotowywanej na pierwsze wiosenne dni? Przygotowana na lekkim bulionie drobiowym, z dodatkiem świeżych warzyw pokrojonych w słupki i doprawiona garścią świeżego kopru smakuje po prostu obłędnie. Aby zupa była bardziej sycąca warto dodać do niej ryż oraz zabielić śmietaną lub mlekiem kokosowym. A może warto spróbować tej pysznej zupy w nieco innej wersji i zamiast ryżu lub makaronu dodać gorące klopsiki cielęco-wieprzowe z piekarnika? Takiej potrawie, pięknie pachnącej pieczonym mięsem i świeżym koperkiem, nie będzie w stanie się oprzeć nawet największy niejadek. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu