Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
1 godz 41 min
Średni
4.5
łyżek
Mąka pszenna
1
Jajko
100
ml
Woda
1
pęczek
Koperek (duży)
5
łyżeczek
Śmietana płynna
4
łyżek
Mąka pszenna
1
Marchew
1
Pietruszka
1
gałązka
Seler (lub kawałek korzenia)
4
łyżek
1.5
l
Woda
1
łyżka
Masło klarowane
4
Jajko ugotowane na twardo
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Sól do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
12.52 g
Węglowodany
23.41 g
Tłuszcze
13.97 g
Wartość energetyczna
268.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
101 min
Krok 1 - Lane kluseczki
5 min
Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Krok 2
5 min
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
Krok 3
3 min
Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.
Krok 4 - Zupa koperkowa
30 min
Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Krok 5
8 min
Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.
Krok 6
5 min
Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
Krok 7
5 min
Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.
Krok 8
10 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.
Krok 9
30 min
Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
Uwielbiam lato za stragany uginające się od sezonowych warzyw i owoców, za te wszystkie kolory i zapachy które zagościły w mojej kuchni. Letnią porą gotuję orzeźwiające chłodniki, pyszne zupy jarzynowe, botwinkę, szczawiową i aromatyczną zupę koperkową. Zupa koperkowa to obowiązkowa pozycja obiadowa latem w moim domu. Można podawać ją z pieczonym łososiem, makaronem lub z jajkiem i lanymi kluseczkami. Jeśli zostanie Wam nieco rosołu z niedzielnego obiadu, to możecie błyskawicznie przygotować koperkową. Smak tej zupy w dużym stopniu zależy od tego na czym ją ugotujemy. Dla mnie najlepsza jest zupa koperkowa przygotowana właśnie na bazie bulionu drobiowego, który jest łagodny i delikatny w smaku. Warto też zamrozić nieco drobno posiekanego koperku, aby jesienną lub zimową porą móc ugotować rozgrzewającą wersję tej zupy.
Wielbicielom zupy koperkowej polecam też :
Zupę koperkową zabielaną z makaronem i klopsikami
Zupę kalafiorowo-koperkową z grzankami i czarnuszką
Zupę koperkową z pieczonym łososiem
Zupę koperkową z kanapeczkami śledziowymi
Wielbicielom zupy koperkowej polecam też :
Zupę koperkową zabielaną z makaronem i klopsikami
Zupę kalafiorowo-koperkową z grzankami i czarnuszką
Zupę koperkową z pieczonym łososiem
Zupę koperkową z kanapeczkami śledziowymi
Komentarze 0