Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

(0)
1 godz 41 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4.5  łyżek
Mąka pszenna
1 
Jajko
100  ml
Woda
1  pęczek
Koperek (duży)
5  łyżeczek
Śmietana płynna
4  łyżek
Mąka pszenna
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  gałązka
Seler (lub kawałek korzenia)
4  łyżek
Bulion drobiowy
1.5  l
Woda
1  łyżka
Masło klarowane
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.52 g
Węglowodany
23.41 g
Tłuszcze
13.97 g
Wartość energetyczna
268.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam lato za stragany uginające się od sezonowych warzyw i owoców, za te wszystkie kolory i zapachy które zagościły w mojej kuchni. Letnią porą gotuję orzeźwiające chłodniki, pyszne zupy jarzynowe, botwinkę, szczawiową i aromatyczną zupę koperkową. Zupa koperkowa to obowiązkowa pozycja obiadowa latem w moim domu. Można podawać ją z pieczonym łososiem, makaronem lub z jajkiem i lanymi kluseczkami. Jeśli zostanie Wam nieco rosołu z niedzielnego obiadu, to możecie błyskawicznie przygotować koperkową. Smak tej zupy w dużym stopniu zależy od tego na czym ją ugotujemy. Dla mnie najlepsza jest zupa koperkowa przygotowana właśnie na bazie bulionu drobiowego, który jest łagodny i delikatny w smaku. Warto też zamrozić nieco drobno posiekanego koperku, aby jesienną lub zimową porą móc ugotować rozgrzewającą wersję tej zupy.

Wielbicielom zupy koperkowej polecam też :
Zupę koperkową zabielaną z makaronem i klopsikami
Zupę kalafiorowo-koperkową z grzankami i czarnuszką
Zupę koperkową z pieczonym łososiem
Zupę koperkową z kanapeczkami śledziowymi

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1 - Lane kluseczki

    5 min
    Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.
  • Krok 2

    5 min
    Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
  • Krok 3

    3 min
    Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.
  • Krok 4 - Zupa koperkowa

    30 min
    Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
  • Krok 5

    8 min
    Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.
  • Krok 6

    5 min
    Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
  • Krok 7

    5 min
    Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.
  • Krok 8

    10 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.
  • Krok 9

    30 min
    Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 1 - Lane kluseczki z 9

Składniki: Jajko, Woda

Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 2 z 9

Składniki: Mąka pszenna

Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 3 z 9

Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 4 - Zupa koperkowa z 9

Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 5 z 9

Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 6 z 9

Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 7 z 9

Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 8 z 9

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 9 z 9

Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    2 godz 45 min Trudny
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa grzybowa z lanymi kluskami

    56 min Łatwy
  • Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu