Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

0
1 godz 41 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4.5  łyżek
Mąka pszenna
1 
Jajko
100  ml
Woda
1  pęczek
Koperek (duży)
5  łyżeczek
Śmietana płynna
4  łyżek
Mąka pszenna
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  gałązka
Seler (lub kawałek korzenia)
4  łyżek
1.5  l
Woda
1  łyżka
Masło klarowane
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Sól do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.52 g
Węglowodany
23.41 g
Tłuszcze
13.97 g
Wartość energetyczna
268.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1 - Lane kluseczki
5 min
Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Krok 2
5 min
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
Krok 3
3 min
Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.
Krok 4 - Zupa koperkowa
30 min
Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Krok 5
8 min
Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.
Krok 6
5 min
Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
Krok 7
5 min
Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.
Krok 8
10 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.
Krok 9
30 min
Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 1 - Lane kluseczki z 9

Składniki: Woda, Jajko

Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 2 z 9

Składniki: Mąka pszenna

Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 3 z 9

Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 4 - Zupa koperkowa z 9

Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 5 z 9

Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 6 z 9

Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 7 z 9

Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 8 z 9

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 9 z 9

Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.

Uwielbiam lato za stragany uginające się od sezonowych warzyw i owoców, za te wszystkie kolory i zapachy które zagościły w mojej kuchni. Letnią porą gotuję orzeźwiające chłodniki, pyszne zupy jarzynowe, botwinkę, szczawiową i aromatyczną zupę koperkową. Zupa koperkowa to obowiązkowa pozycja obiadowa latem w moim domu. Można podawać ją z pieczonym łososiem, makaronem lub z jajkiem i lanymi kluseczkami. Jeśli zostanie Wam nieco rosołu z niedzielnego obiadu, to możecie błyskawicznie przygotować koperkową. Smak tej zupy w dużym stopniu zależy od tego na czym ją ugotujemy. Dla mnie najlepsza jest zupa koperkowa przygotowana właśnie na bazie bulionu drobiowego, który jest łagodny i delikatny w smaku. Warto też zamrozić nieco drobno posiekanego koperku, aby jesienną lub zimową porą móc ugotować rozgrzewającą wersję tej zupy.

Wielbicielom zupy koperkowej polecam też :
Zupę koperkową zabielaną z makaronem i klopsikami
Zupę kalafiorowo-koperkową z grzankami i czarnuszką
Zupę koperkową z pieczonym łososiem
Zupę koperkową z kanapeczkami śledziowymi
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika