Zupa koperkowa z pieczonym łososiem
1 godz 39 min
Średni
350
g
Świeży łosoś
1
Cytryna
1
Trawa żubrowa
1
szczypta
Sól
1
l
Woda zimna
7
Ziemniaki
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Por
1
gałązka
Liście selera
2
Liść laurowy
3
Ziele angielskie
2
Pieprz
1
pęczek
Koperek
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
6
łyżek
Śmietana 12%
.
Wartości odżywcze
Białko
21.65 g
Węglowodany
18.54 g
Tłuszcze
6.62 g
Wartość energetyczna
216.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
99 min
Krok 1 - Pieczony łosoś
5 min
Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Krok 2
5 min
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.
Krok 3
30 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
Krok 4 - Zupa
8 min
Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.
Krok 5
8 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 6
20 min
Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Krok 7
20 min
Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.
Krok 8
3 min
Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.
Pomysł na pyszny i szybki obiad letnią porą – zupa koperkowa z pieczonym łososiem.
Koperek i ryby to idealne połączenie i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Wszyscy wiemy, że warto jeść ryby, bo są bardzo zdrowe, ale koperek to istna skarbnica cennych składników. Koperek między innymi przyspiesza trawienie. Warto dodawać go do zup i innych potraw jak najczęściej. Teraz na straganach można kupić ogromne pęczki świeżego i pachnącego koperku. To najlepszy czas na aromatyczną zupę koperkową.
W trakcie gotowania zupy upieczecie też porcję łososia. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a w połączeniu z zupą koperkową smakuje rewelacyjnie. Przy pieczeniu ryby postanowiłam wykorzystać wysuszoną trawę żubrową, którą kupiłam jakiś czas temu. Dodałam jej niewiele, bo trawa żubrowa jest bardzo aromatyczna i nie chciałam aby zdominowała smak ryby, a jedynie nieco go podkreśliła. Oczywiście jeśli nie macie tego składnika to upieczona ryba z pewnością i tak będzie świetnie smakować.
Polecam też inne przepisy na letnie obiady :
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Parzybroda z młodej kapusty
Koperek i ryby to idealne połączenie i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Wszyscy wiemy, że warto jeść ryby, bo są bardzo zdrowe, ale koperek to istna skarbnica cennych składników. Koperek między innymi przyspiesza trawienie. Warto dodawać go do zup i innych potraw jak najczęściej. Teraz na straganach można kupić ogromne pęczki świeżego i pachnącego koperku. To najlepszy czas na aromatyczną zupę koperkową.
W trakcie gotowania zupy upieczecie też porcję łososia. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a w połączeniu z zupą koperkową smakuje rewelacyjnie. Przy pieczeniu ryby postanowiłam wykorzystać wysuszoną trawę żubrową, którą kupiłam jakiś czas temu. Dodałam jej niewiele, bo trawa żubrowa jest bardzo aromatyczna i nie chciałam aby zdominowała smak ryby, a jedynie nieco go podkreśliła. Oczywiście jeśli nie macie tego składnika to upieczona ryba z pewnością i tak będzie świetnie smakować.
Polecam też inne przepisy na letnie obiady :
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Parzybroda z młodej kapusty
Komentarze 0