Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomysł na pyszny i szybki obiad letnią porą – zupa koperkowa z pieczonym łososiem.
Koperek i ryby to idealne połączenie i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Wszyscy wiemy, że warto jeść ryby, bo są bardzo zdrowe, ale koperek to istna skarbnica cennych składników. Koperek między innymi przyspiesza trawienie. Warto dodawać go do zup i innych potraw jak najczęściej. Teraz na straganach można kupić ogromne pęczki świeżego i pachnącego koperku. To najlepszy czas na aromatyczną zupę koperkową.
W trakcie gotowania zupy upieczecie też porcję łososia. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a w połączeniu z zupą koperkową smakuje rewelacyjnie. Przy pieczeniu ryby postanowiłam wykorzystać wysuszoną trawę żubrową, którą kupiłam jakiś czas temu. Dodałam jej niewiele, bo trawa żubrowa jest bardzo aromatyczna i nie chciałam aby zdominowała smak ryby, a jedynie nieco go podkreśliła. Oczywiście jeśli nie macie tego składnika to upieczona ryba z pewnością i tak będzie świetnie smakować.
Polecam też inne przepisy na letnie obiady :
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Parzybroda z młodej kapusty
Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.
Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.
Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.