Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem
Dodaj do CookBook

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

(0)
1 godz 39 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Świeży łosoś
1 
Cytryna
1 
Trawa żubrowa
1  szczypta
Sól
1  l
Woda zimna
7 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  gałązka
Liście selera
2 
Liść laurowy
0.25  łyżeczka
Ziarna pieprzu
1  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
6  łyżek
Śmietana 12%
0.25  łyżeczka
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
74.2 g
Wartość energetyczna
463 kcal
Tłuszcze
7 g
Białko
26.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pomysł na pyszny i szybki obiad letnią porą – zupa koperkowa z pieczonym łososiem.

Koperek i ryby to idealne połączenie i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Wszyscy wiemy, że warto jeść ryby, bo są bardzo zdrowe, ale koperek to istna skarbnica cennych składników. Koperek między innymi przyspiesza trawienie. Warto dodawać go do zup i innych potraw jak najczęściej. Teraz na straganach można kupić ogromne pęczki świeżego i pachnącego koperku. To najlepszy czas na aromatyczną zupę koperkową.

W trakcie gotowania zupy upieczecie też porcję łososia. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a w połączeniu z zupą koperkową smakuje rewelacyjnie. Przy pieczeniu ryby postanowiłam wykorzystać wysuszoną trawę żubrową, którą kupiłam jakiś czas temu. Dodałam jej niewiele, bo trawa żubrowa jest bardzo aromatyczna i nie chciałam aby zdominowała smak ryby, a jedynie nieco go podkreśliła. Oczywiście jeśli nie macie tego składnika to upieczona ryba z pewnością i tak będzie świetnie smakować.

Polecam też inne przepisy na letnie obiady :
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Parzybroda z młodej kapusty

Przygotowanie

99 min
  • Krok 1 - Pieczony łosoś

    5 min
    Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
  • Krok 2

    5 min
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.
  • Krok 3

    30 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
  • Krok 4 - Zupa

    8 min
    Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.
  • Krok 5

    8 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 6

    20 min
    Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  • Krok 7

    20 min
    Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 1 - Pieczony łosoś z 8

Składniki: Łosoś różowy, Sól do smaku, Cytryna

Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 2 z 8

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 3 z 8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 4 - Zupa z 8

Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 5 z 8

Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 6 z 8

Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 7 z 8

Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu