Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

(0)
1 godz 39 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Świeży łosoś
1 
Cytryna
1 
Trawa żubrowa
1  szczypta
Sól
1  l
Woda zimna
7 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  gałązka
Liście selera
2 
Liść laurowy
0.25  łyżeczka
Ziarna pieprzu
1  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
6  łyżek
Śmietana 12%
0.25  łyżeczka
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.31 g
Węglowodany
74.16 g
Tłuszcze
7.01 g
Wartość energetyczna
463 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na pyszny i szybki obiad letnią porą – zupa koperkowa z pieczonym łososiem.

Koperek i ryby to idealne połączenie i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Wszyscy wiemy, że warto jeść ryby, bo są bardzo zdrowe, ale koperek to istna skarbnica cennych składników. Koperek między innymi przyspiesza trawienie. Warto dodawać go do zup i innych potraw jak najczęściej. Teraz na straganach można kupić ogromne pęczki świeżego i pachnącego koperku. To najlepszy czas na aromatyczną zupę koperkową.

W trakcie gotowania zupy upieczecie też porcję łososia. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a w połączeniu z zupą koperkową smakuje rewelacyjnie. Przy pieczeniu ryby postanowiłam wykorzystać wysuszoną trawę żubrową, którą kupiłam jakiś czas temu. Dodałam jej niewiele, bo trawa żubrowa jest bardzo aromatyczna i nie chciałam aby zdominowała smak ryby, a jedynie nieco go podkreśliła. Oczywiście jeśli nie macie tego składnika to upieczona ryba z pewnością i tak będzie świetnie smakować.

Polecam też inne przepisy na letnie obiady :
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Parzybroda z młodej kapusty

Przygotowanie

99 min
  • Krok 1 - Pieczony łosoś

    5 min
    Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
  • Krok 2

    5 min
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.
  • Krok 3

    30 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
  • Krok 4 - Zupa

    8 min
    Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.
  • Krok 5

    8 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 6

    20 min
    Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  • Krok 7

    20 min
    Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 1 - Pieczony łosoś z 8

Składniki: Świeży łosoś, Sól, Cytryna

Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 2 z 8

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 3 z 8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 4 - Zupa z 8

Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 5 z 8

Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 6 z 8

Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 7 z 8

Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.

Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    1 godz 36 min Średni
  • Zupa krem z rzeżuchy

    Zupa krem z rzeżuchy

    48 min Łatwy
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    1 godz 47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu