Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
1 godz 26 min
Średni
2
Pietruszka (korzeń)
1
szczypta
Sól do smaku
trochę
Oliwa z czosnkiem i chili do skropienia chipsów
2
łyżek
500
ml
Woda
400
g
Zielony groszek ( świeży lub mrożony )
1
Cebula
1
łyżka
Masło
80
g
Śmietana 12%
trochę
Melisa świeża
1
szczypta
Pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
7.15 g
Węglowodany
26.23 g
Tłuszcze
8.35 g
Wartość energetyczna
204.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1 - Chipsy z pietruszki
5 min
Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Krok 2
3 min
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 3
8 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Krok 4
5 min
Pokrojone plasterki układamy na papierze do pieczenia i solimy oraz skrapiamy oliwą z czosnkiem i chili.
Krok 5
25 min
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 20-25 minut.
Krok 6
3 min
Po tym czasie przekładamy je na ręcznik papierowy.
Krok 7 - Zupa z zielonego groszku
6 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
Krok 8
5 min
Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cebulę i groszek.
Krok 9
15 min
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż groszek będzie miękki.
Krok 10
5 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i miksujemy bardzo dokładnie zupę blenderem.
Krok 11
3 min
Listki melisy szatkujemy.
Krok 12
3 min
Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z chipsami i listkami melisy.
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki to jedna z najsmaczniejszych zup jaką ostatnio jadłam. Krem z zielonego groszku jest pyszny, a z dodatkiem chipsów pachnących oliwą z czosnkiem to już istna poezja smaku i do tego samo zdrowie. Przygotowanie chipsów z pietruszki nie zajmie Wam więcej niż kilka minut. Można je zrobić w trakcie gotowania zupy.
Do ich przygotowania użyłam oliwy z czosnkiem i chili, ale jeśli takiej nie macie, to możecie do zwykłej oliwy dodać ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę. Chipsy pięknie pachną podczas suszenia w piekarniku. Same mogą stanowić pyszną przekąskę.
Do ich przygotowania użyłam oliwy z czosnkiem i chili, ale jeśli takiej nie macie, to możecie do zwykłej oliwy dodać ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę. Chipsy pięknie pachną podczas suszenia w piekarniku. Same mogą stanowić pyszną przekąskę.
Komentarze 0