Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

0
1 godz 26 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pietruszka (korzeń)
1  szczypta
Sól do smaku
trochę
Oliwa z czosnkiem i chili do skropienia chipsów
2  łyżek
500  ml
Woda
400  g
Zielony groszek ( świeży lub mrożony )
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
80  g
Śmietana 12%
trochę
Melisa świeża
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.15 g
Węglowodany
26.23 g
Tłuszcze
8.35 g
Wartość energetyczna
204.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1 - Chipsy z pietruszki
5 min
Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Krok 2
3 min
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 3
8 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Krok 4
5 min
Pokrojone plasterki układamy na papierze do pieczenia i solimy oraz skrapiamy oliwą z czosnkiem i chili.
Krok 5
25 min
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 20-25 minut.
Krok 6
3 min
Po tym czasie przekładamy je na ręcznik papierowy.
Krok 7 - Zupa z zielonego groszku
6 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
Krok 8
5 min
Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cebulę i groszek.
Krok 9
15 min
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż groszek będzie miękki.
Krok 10
5 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i miksujemy bardzo dokładnie zupę blenderem.
Krok 11
3 min
Listki melisy szatkujemy.
Krok 12
3 min
Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z chipsami i listkami melisy.
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 1 - Chipsy z pietruszki z 12

Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 2 z 12

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 3 z 12

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 4 z 12

Pokrojone plasterki układamy na papierze do pieczenia i solimy oraz skrapiamy oliwą z czosnkiem i chili.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 5 z 12

Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 20-25 minut.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 6 z 12

Po tym czasie przekładamy je na ręcznik papierowy.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 7 - Zupa z zielonego groszku z 12

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 8 z 12

Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cebulę i groszek.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 9 z 12

Gotujemy na małym ogniu do momentu aż groszek będzie miękki.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 10 z 12

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i miksujemy bardzo dokładnie zupę blenderem.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 11 z 12

Listki melisy szatkujemy.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

Krok 12 z 12

Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z chipsami i listkami melisy.

Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki to jedna z najsmaczniejszych zup jaką ostatnio jadłam. Krem z zielonego groszku jest pyszny, a z dodatkiem chipsów pachnących oliwą z czosnkiem to już istna poezja smaku i do tego samo zdrowie. Przygotowanie chipsów z pietruszki nie zajmie Wam więcej niż kilka minut. Można je zrobić w trakcie gotowania zupy.

Do ich przygotowania użyłam oliwy z czosnkiem i chili, ale jeśli takiej nie macie, to możecie do zwykłej oliwy dodać ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę. Chipsy pięknie pachną podczas suszenia w piekarniku. Same mogą stanowić pyszną przekąskę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika