Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 30

Zupa szczawiowa – klasyk kuchni polskiej 

Niegdyś zupa szczawiowa była bardzo popularna w naszym kraju. Z uzbieranego na łące szczawiu przygotowywało się pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Obecnie szczaw bez problemu możemy kupić na bazarku lub ugotować zupę na bazie przecieru szczawiowego ze słoiczka. Ta zielona zupa jest lekko kwaśna, a dzięki dodatkom nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Można do niej dodać aromatyczny świeży koperek, natkę pietruszki i inne zioła. 

Najlepsze dodatki do zupy szczawiowej 

Zupy szczawiowe możemy podawać z jajkiem w koszulce lub z domowymi kluseczkami, a także przyrządzać w postaci lekkich kremów lub pożywnej, obiadowej zupy na mięsnym rosole. Pomysłów na zupę szczawiową jest bardzo dużo. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem ziemniaków lub chleba, najlepiej domowego na zakwasie. Do szczawiowej można dodać chrzan i tarty żółty ser do uzyskania gęstszej konsystencji. Nie ma jednego przepisu na zupę szczawiową! Warto eksperymentować z dodatkami, aby uzyskać swój ulubiony smak.