Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

(0)
19min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  pęczków
Świeży szczaw
1.5  l
Bulion warzywny
60  g
Marchewka
1  kawałek
Por (biała część)
1  kawałek
Seler
2 
Jajko na twardo
1 
Ugotowany ryż (woreczek 125g)
100  ml
Śmietanka
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Masło
1  pęczek
Szczypiorek lub inne zioła do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.31 g
Węglowodany
37.9 g
Tłuszcze
9.21 g
Wartość energetyczna
264.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kolejna mocno wiosenna i bardzo liściasta – zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu. Im go więcej, tym lepiej, ja dałam trzy dość solidne pęczki. Tradycyjnie przygotowuję zupę szczawiową z ryżem i jajkiem, bo dzieciom łatwiej się przekonać do zupy, jeśli można w niej wypatrzeć coś więcej poza listkami. Ale jak dla mnie zupa ze świeżego szczawiu może być po prostu tylko ze szczawiu, no może jeszcze ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Doprawiona solą morską i pieprzem stanowi esencję wiosny.

Ryż do zupy ugotowałam osobno dlatego, że chciałam go ugotować na parze, a poza tym do końca nie mogłam się zdecydować, czy uraczyć domowników liściastą zupą, czy też może ją zmiksować. W końcu zdecydowałam się zostawić listki w spokoju, ale można zupę zmiksować, a potem dodać ryż i jajko.

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    1 min
    Por kroję w półtalarki.
  • Krok 2

    4 min
    Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.
  • Krok 3

    2 min
    Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.
  • Krok 4

    10 min
    Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).
  • Krok 6

    1 min
    Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.
Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 1 z 6

Por kroję w półtalarki.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 2 z 6

Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 3 z 6

Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 4 z 6

Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 5 z 6

Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 6 z 6

Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z botwinką

    Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy
  • Zupa z selera naciowego z ryżem

    Zupa z selera naciowego z ryżem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu