Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolejna mocno wiosenna i bardzo liściasta – zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu. Im go więcej, tym lepiej, ja dałam trzy dość solidne pęczki. Tradycyjnie przygotowuję zupę szczawiową z ryżem i jajkiem, bo dzieciom łatwiej się przekonać do zupy, jeśli
można w niej wypatrzeć coś więcej poza listkami. Ale jak dla mnie zupa ze świeżego szczawiu może być po prostu tylko ze szczawiu, no może jeszcze ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Doprawiona solą morską i pieprzem stanowi esencję wiosny.
Ryż do zupy ugotowałam osobno dlatego, że chciałam go ugotować na parze, a poza tym do końca nie mogłam się zdecydować, czy uraczyć domowników liściastą zupą, czy też może ją zmiksować. W końcu zdecydowałam się zostawić listki w spokoju, ale można zupę
zmiksować, a potem dodać ryż i jajko.
Przygotowanie
19 min
Krok 1
1 min
Por kroję w półtalarki.
Krok 2
4 min
Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.
Krok 3
2 min
Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.
Krok 4
10 min
Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.
Krok 5
1 min
Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).
Krok 6
1 min
Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
Por kroję w półtalarki.
Krok 2
z
6
Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.
Krok 3
z
6
Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.
Krok 4
z
6
Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.
Krok 5
z
6
Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).
Krok 6
z
6
Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0