Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

(0)
19min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  pęczków
Świeży szczaw
1.5  l
Bulion warzywny
60  g
Marchewka
1  kawałek
Por (biała część)
1  kawałek
Seler
2 
Jajko na twardo
1 
Ugotowany ryż (woreczek 125g)
100  ml
Śmietanka
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Masło
1  pęczek
Szczypiorek lub inne zioła do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.21 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcze
9.47 g
Wartość energetyczna
281.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
1 min
Por kroję w półtalarki.
Krok 2
4 min
Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.
Krok 3
2 min
Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.
Krok 4
10 min
Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.
Krok 5
1 min
Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).
Krok 6
1 min
Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.
Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 1 z 6

Por kroję w półtalarki.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 2 z 6

Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 3 z 6

Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 4 z 6

Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 5 z 6

Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Krok 6 z 6

Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.

Kolejna mocno wiosenna i bardzo liściasta – zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu. Im go więcej, tym lepiej, ja dałam trzy dość solidne pęczki. Tradycyjnie przygotowuję zupę szczawiową z ryżem i jajkiem, bo dzieciom łatwiej się przekonać do zupy, jeśli można w niej wypatrzeć coś więcej poza listkami. Ale jak dla mnie zupa ze świeżego szczawiu może być po prostu tylko ze szczawiu, no może jeszcze ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Doprawiona solą morską i pieprzem stanowi esencję wiosny.

Ryż do zupy ugotowałam osobno dlatego, że chciałam go ugotować na parze, a poza tym do końca nie mogłam się zdecydować, czy uraczyć domowników liściastą zupą, czy też może ją zmiksować. W końcu zdecydowałam się zostawić listki w spokoju, ale można zupę zmiksować, a potem dodać ryż i jajko.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha