
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Kolejna mocno wiosenna i bardzo liściasta – zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu. Im go więcej, tym lepiej, ja dałam trzy dość solidne pęczki. Tradycyjnie przygotowuję zupę szczawiową z ryżem i jajkiem, bo dzieciom łatwiej się przekonać do zupy, jeśli można w niej wypatrzeć coś więcej poza listkami. Ale jak dla mnie zupa ze świeżego szczawiu może być po prostu tylko ze szczawiu, no może jeszcze ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Doprawiona solą morską i pieprzem stanowi esencję wiosny.
Ryż do zupy ugotowałam osobno dlatego, że chciałam go ugotować na parze, a poza tym do końca nie mogłam się zdecydować, czy uraczyć domowników liściastą zupą, czy też może ją zmiksować. W końcu zdecydowałam się zostawić listki w spokoju, ale można zupę zmiksować, a potem dodać ryż i jajko.
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
4 minKrok 3
2 minKrok 4
10 minKrok 5
1 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Por kroję w półtalarki.

Krok 2 z 6
Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.

Krok 3 z 6
Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.

Krok 4 z 6
Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.

Krok 5 z 6
Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).

Krok 6 z 6
Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0