Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, przygotowana z aromatycznym bouquetem garni, podana koniecznie z ćwiartkami jajka
na twardo, to już prawdziwa klasyka. Kto nie jadł zupy szczawiowej w gorące czerwcowe popołudnie, ten nie posmakował prawdziwego lata. Trud żmudnego wypłukiwania piasku z listków szczawiu szybko wynagrodzi talerz pysznej kwaśnej zupy. Choć w dzieciństwie rzadko lubiana, wśród dorosłych próżno szukać osoby, która nie miałaby do zupy szczawiowej sentymentu. Smacznego!
Przygotowanie
20 min
Krok 1
10 min
Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 2
5 min
Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 3
3 min
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 4
2 min
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.
Krok 1
z
4
Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 2
z
4
Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 3
z
4
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 4
z
4
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0