Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Obiad: kotlety mięsne w sosie z kapustą

Uroczysty obiad

Planujesz zrobić uroczysty obiad rodzinny lub imprezę rodzinną? Skorzystaj z naszych przepisów i skomponuj swoje idealne menu przyjęcie rodzinne z WINIARY!

Przepisy 478

Bigos myśliwski

75 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

50 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

70 ze 100
1 godz 50 min Łatwy

Terrina z kaczej piersi

85 ze 100
2 godz 42 min Łatwy

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem

1 godz Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

35 ze 100
49 min Łatwy

Kieszonki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

55 ze 100
54 min Łatwy

Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

57 min Średni

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

75 ze 100
4 godz 25 min Średni

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

60 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

100 ze 100
1 godz Łatwy

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

55 ze 100
4 godz 40 min Łatwy

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

55 ze 100
1 godz 55 min Łatwy

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

30 ze 100
2 godz 44 min Łatwy

Rosół z kluseczkami

2 godz Łatwy

Kotlet devolay (de volaille)

50 ze 100
45 min Średni

Wykwintna zupa grzybowa

38 min Łatwy

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

35 ze 100
52 min Łatwy

Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

50 ze 100
1 godz Łatwy

Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym

65 ze 100
50 min Łatwy

Sałatka z pieczonym kurczakiem i paluszkami krabowymi

32 min Łatwy

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

40 ze 100
2 godz 18 min Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i pomidorami

80 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem w gyrosie

37 min Łatwy

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

1 godz 20 min Łatwy

Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem i suszonymi pomidorami

46 min Łatwy

Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

45 ze 100
43 min Łatwy

Ryba po grecku

100 ze 100
1 godz 13 min Łatwy

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

75 ze 100
2 godz Łatwy

Pasztet domowy

40 ze 100
2 godz 15 min Średni

Zimne nóżki w galarecie

5 godz 57 min Średni

Zupa botwinka

55 min Łatwy

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

1 godz 20 min Łatwy

Kurczak pieczony w całości z ziołami

80 ze 100
57 min Średni

Zupa rybna z karpia z pulpetami

2 godz 46 min Łatwy

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

1 godz 30 min Średni

Krokiety z farszem warzywnym

55 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Marchewka zasmażana

19 min Łatwy

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

95 ze 100
52 min Łatwy

Rosół z kaczki

2 godz 8 min Łatwy

Matiasy w oleju

1 godz 15 min Łatwy

Pieczony rostbef z nowalijkami

95 ze 100
1 godz 43 min Łatwy

Ciasto na pizzę bez drożdży

60 ze 100
20 min Łatwy

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

1 godz 25 min Średni

Zupa meksykańska z pulpecikami

51 min Łatwy

Pulpety w sosie pomidorowym

40 ze 100
39 min Łatwy

Lasagne po bolońsku z parmezanem

30 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

35 ze 100
1 godz 15 min Łatwy

Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

75 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

90 ze 100
1 godz Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Uroczysty obiad – jak go zaplanować 

Różne są uroczystości rodzinne: mogą to być urodziny, imieniny, święta, rocznice ślubu, komunie czy chrzciny dziecka, ale też indywidualne okazje unikalne dla każdej rodziny. Łączy je zwykle jedno – uroczysty obiad. Ponieważ taka uroczystość trwa zwykle nieco dłużej, potrzebne jest oryginalne menu na uroczysty obiad, które obejmie nie tylko danie główne, ale także wszelkie przystawki i desery. 

Na naszych stronach znajdziesz przepisy na rozmaite dania na imprezę rodzinną, dzięki którym łatwo skomponujesz przykładowe menu na uroczysty obiad. Pod tym względem obiad urodzinowy nie będzie się specjalnie różnił od imieninowego czy podanego na rocznicy ślubu. Kolejność podawanych potraw zależna jest od regionu i tradycji danej rodziny. Czasem ciasto podaje się na samym początku, w innych przypadkach dopiero po daniu głównym. Czasem zupa może pełnić funkcję przystawki, innym razem traktuje się ją jako pierwsze danie podawane po przystawkach, ale przed daniem głównym.  

Jeśli planujemy dużą i długą uroczystość, nie musimy też ograniczać się do jednego dania głównego – uroczysty obiad może mieć ich kilka, do wyboru gości.  

Co podać na uroczysty obiad 

Wybierając zupę na uroczysty obiad, warto postawić na kremy. Zupy kremy postrzegane są jako eleganckie, świetnie się prezentują i doskonale smakują. Może to być krem ze szparagów, pomidorów i papryki, cukinii, dyni. Warto wybierać warzywa sezonowe, w zależności od tego, o jakiej porze roku urządzamy uroczysty obiad. 

Na danie główne podczas uroczystego obiadu zwykle składają się mięsa. Wrażenie na gościach robią zwłaszcza mięsa rzadziej serwowane bez specjalnej okazji, czyli na przykład królik, kaczka, gęś. Alternatywę stanowią pieczenie – szynka, schab, udziec – oraz ryby, zwłaszcza łosoś. Aczkolwiek w naszym katalogu znajdziesz także przepisy na uroczysty obiad w wersji wegetariańskiej. Jeśli serwujesz kilka dań równolegle (do wyboru), warto, by choć jedno było wegetariańskie. W przeciwnym razie warto przygotować roślinną alternatywę dla tych gości, którzy nie jedzą mięsa. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu