Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Indyka oczyść, umyj i dokładnie wysusz. Posmaruj z zewnątrz i od środka musztardą, a następnie dopraw solidnie solą i pieprzem.
Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Indyka posyp majerankiem, czosnkiem, kolendrą, startą skórką z pomarańczy i kuminem i dokładnie natrzyj – również w środku! Skrop sokiem z pomarańczy i odstaw do zamarynowania najlepiej na noc do lodówki.
W misce wymieszaj żurawinę, śliwki i morele. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do owoców. Migdały i nerkowce upraż na patelni aż staną się rumiane i również dosyp do owoców. Dopraw sola, pieprzem oraz odrobiną kuminu. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz listek laurowy.
Bakalie dokładnie wymieszaj i nafaszeruj nimi indyka. Zepnij go przy pomocy wykałaczek i przełóż do brytfanki do pieczenia. Na indyka wyciśnij pozostałą pomarańczę.
Indyka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez ok. 1,5h. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 1,5h. Zasada mówi że należy piec ok 1h na 1kg mięsa. Podczas pieczenia podlewaj mięso wytapiającym się sokiem.