90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
89.2g / 57%
Węglowodany
23.5g / 14%
Tłuszcze
19.7g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

(0)
15 godz 16 min
Średni
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  kg
Indyk cały
60  g
Suszone śliwki
60  g
Suszone morele
40  g
Suszona żurawina
0.5  szklanka
Migdały
0.5  szklanka
Orzechy nerkowca
3 
Pomarańcze
1  gałązka
Rozmaryn
3  gałązek
Tymianek
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Kumin mielony
0.5  łyżeczka
Mielona kolendra
1  łyżka
Musztarda
1  łyżka
Majeranek suszony
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
89.25 g
Węglowodany
23.53 g
Tłuszcze
19.71 g
Wartość energetyczna
626.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą zachwyci Twoich najbliższych! To idealne danie na każdą wyjątkową okazję, które będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Gotujmy

Przygotowanie

916 min
Krok 1
2 min
Indyka oczyść, umyj i dokładnie wysusz. Posmaruj z zewnątrz i od środka musztardą, a następnie dopraw solidnie solą i pieprzem.
Krok 2
1 min
Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Krok 3
720 min
Indyka posyp majerankiem, czosnkiem, kolendrą, startą skórką z pomarańczy i kuminem i dokładnie natrzyj – również w środku! Skrop sokiem z pomarańczy i odstaw do zamarynowania najlepiej na noc do lodówki.
Krok 4
10 min
W misce wymieszaj żurawinę, śliwki i morele. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do owoców. Migdały i nerkowce upraż na patelni aż staną się rumiane i również dosyp do owoców. Dopraw sola, pieprzem oraz odrobiną kuminu. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz listek laurowy.
Krok 5
3 min
Bakalie dokładnie wymieszaj i nafaszeruj nimi indyka. Zepnij go przy pomocy wykałaczek i przełóż do brytfanki do pieczenia. Na indyka wyciśnij pozostałą pomarańczę.
Krok 6
180 min
Indyka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez ok. 1,5h. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 1,5h. Zasada mówi że należy piec ok 1h na 1kg mięsa. Podczas pieczenia podlewaj mięso wytapiającym się sokiem.
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 1 z 6

Indyka oczyść, umyj i dokładnie wysusz. Posmaruj z zewnątrz i od środka musztardą, a następnie dopraw solidnie solą i pieprzem.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 2 z 6

Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 3 z 6

Indyka posyp majerankiem, czosnkiem, kolendrą, startą skórką z pomarańczy i kuminem i dokładnie natrzyj – również w środku! Skrop sokiem z pomarańczy i odstaw do zamarynowania najlepiej na noc do lodówki.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 4 z 6

W misce wymieszaj żurawinę, śliwki i morele. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do owoców. Migdały i nerkowce upraż na patelni aż staną się rumiane i również dosyp do owoców. Dopraw sola, pieprzem oraz odrobiną kuminu. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz listek laurowy.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 5 z 6

Bakalie dokładnie wymieszaj i nafaszeruj nimi indyka. Zepnij go przy pomocy wykałaczek i przełóż do brytfanki do pieczenia. Na indyka wyciśnij pozostałą pomarańczę.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 6 z 6

Indyka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez ok. 1,5h. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 1,5h. Zasada mówi że należy piec ok 1h na 1kg mięsa. Podczas pieczenia podlewaj mięso wytapiającym się sokiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika