Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą
Dodaj do CookBook

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

(0)
15 godz 16 min
Średni
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  kg
Indyk cały
60  g
Suszone śliwki
60  g
Suszone morele
40  g
Suszona żurawina
0.5  szklanka
Migdały
0.5  szklanka
Orzechy nerkowca
3 
Pomarańcze
1  gałązka
Rozmaryn
3  gałązek
Tymianek
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Kumin mielony
0.5  łyżeczka
Mielona kolendra
1  łyżka
Musztarda
1  łyżka
Majeranek suszony
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.5 g
Wartość energetyczna
626.3 kcal
Tłuszcze
19.7 g
Białko
89.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą zachwyci Twoich najbliższych! To idealne danie na każdą wyjątkową okazję, które będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.

Przygotowanie

916 min
  • Krok 1

    2 min
    Indyka oczyść, umyj i dokładnie wysusz. Posmaruj z zewnątrz i od środka musztardą, a następnie dopraw solidnie solą i pieprzem.
  • Krok 2

    1 min
    Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  • Krok 3

    720 min
    Indyka posyp majerankiem, czosnkiem, kolendrą, startą skórką z pomarańczy i kuminem i dokładnie natrzyj – również w środku! Skrop sokiem z pomarańczy i odstaw do zamarynowania najlepiej na noc do lodówki.
  • Krok 4

    10 min
    W misce wymieszaj żurawinę, śliwki i morele. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do owoców. Migdały i nerkowce upraż na patelni aż staną się rumiane i również dosyp do owoców. Dopraw sola, pieprzem oraz odrobiną kuminu. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz listek laurowy.
  • Krok 5

    3 min
    Bakalie dokładnie wymieszaj i nafaszeruj nimi indyka. Zepnij go przy pomocy wykałaczek i przełóż do brytfanki do pieczenia. Na indyka wyciśnij pozostałą pomarańczę.
  • Krok 6

    180 min
    Indyka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez ok. 1,5h. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 1,5h. Zasada mówi że należy piec ok 1h na 1kg mięsa. Podczas pieczenia podlewaj mięso wytapiającym się sokiem.
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 1 z 6

Indyka oczyść, umyj i dokładnie wysusz. Posmaruj z zewnątrz i od środka musztardą, a następnie dopraw solidnie solą i pieprzem.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 2 z 6

Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 3 z 6

Indyka posyp majerankiem, czosnkiem, kolendrą, startą skórką z pomarańczy i kuminem i dokładnie natrzyj – również w środku! Skrop sokiem z pomarańczy i odstaw do zamarynowania najlepiej na noc do lodówki.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 4 z 6

W misce wymieszaj żurawinę, śliwki i morele. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do owoców. Migdały i nerkowce upraż na patelni aż staną się rumiane i również dosyp do owoców. Dopraw sola, pieprzem oraz odrobiną kuminu. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz listek laurowy.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 5 z 6

Bakalie dokładnie wymieszaj i nafaszeruj nimi indyka. Zepnij go przy pomocy wykałaczek i przełóż do brytfanki do pieczenia. Na indyka wyciśnij pozostałą pomarańczę.

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Krok 6 z 6

Indyka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez ok. 1,5h. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 1,5h. Zasada mówi że należy piec ok 1h na 1kg mięsa. Podczas pieczenia podlewaj mięso wytapiającym się sokiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z młodych ziemniaków

    Sałatka z młodych ziemniaków

    36 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

    Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu