Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marchewka zasmażana

0
19 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
3 płaskich łyżek
Masło
2 łyżeczek
Cukier
1 łyżeczka
Ocet jabłkowy
1 kubek
Woda
12 g
Mąka pszenna
5 g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa uniwersalna 120g

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.94 g
Węglowodany
17.99 g
Tłuszcze
30.73 g
Wartość energetyczna
347.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
10 min
Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Do marchewki wlać wodę i dodać trochę Ziarenek Smaku. Marchewkę ugotować do miękkości, trwa to kilka minut.
Krok 2
3 min
Z 2 łyżek masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Przygotowaną zasmażkę dodać do marchewki i szybko rozmieszać.
Krok 3
5 min
Do marchewki dodać też ocet, cukier i resztę masła. Wszystko wymieszać i smażyć dalej razem, aż zgęstnieje.
Krok 4
1 min
Podawać np. jako dodatek do obiadu. Można ją dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.
Marchewka zasmażana

Krok 1 z 4

Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Do marchewki wlać wodę i dodać trochę Ziarenek Smaku. Marchewkę ugotować do miękkości, trwa to kilka minut.

Marchewka zasmażana

Krok 2 z 4

Z 2 łyżek masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Przygotowaną zasmażkę dodać do marchewki i szybko rozmieszać.

Marchewka zasmażana

Krok 3 z 4

Do marchewki dodać też ocet, cukier i resztę masła. Wszystko wymieszać i smażyć dalej razem, aż zgęstnieje.

Marchewka zasmażana

Krok 4 z 4

Podawać np. jako dodatek do obiadu. Można ją dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.

Idealny obiad nie może obejść się bez pysznych dodatków. Marchewka zasmażana swój delikatny smak zawdzięcza dodatkom masła, mąki, Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, octu i cukru. Całość gotujemy, a gotową marchewkę zasmażaną podajemy z soczystym szczypiorkiem.

Jak przygotować marchewkę zasmażaną ? Zacznij od obrania marchewki i starcia jej na tarce o grubych oczkach. Przełóż całość do garnka, wlej szklankę wody i dopraw Ziarenkami smaku WINIARY. Gotuj przez kilka minut, aż marchewka będzie miękka.

Przygotuj zasmażkę. Rozpuść w rondlu lub na niewielkiej patelni 2 łyżki masła i dodaj łyżkę mąki pszennej. Przełóż do marchewki i energicznie rozmieszaj.

Dopraw marchewkę, dodając ocet, cukier i dodatkową łyżkę masła. Wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze przez chwilę, aż całość zgęstnieje. Marchewka zasmażana gotowa! Przed podaniem udekoruj ją, posypując posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Marchewka zasmażana to doskonały dodatek do obiadów mięsnych, zarówno dań z kurczaka, jak i pieczeni z wieprzowiny lub wołowiny. Świetnie komponuje się także z kotletami mielonymi. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by marchewkę zasmażaną zestawiać z daniami warzywnymi, zwłaszcza z różnego rodzaju warzywnymi burgerami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika