Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wołowina wellington
Dodaj do CookBook

Wołowina wellington

(1)
1 godz 46 min
Średni
Autorem przepisu jest Susanne
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Polędwica wołowa
trochę
Przyprawa do mięs
2  łyżek
Olej rzepakowy
250  g
Pieczarki
50  g
Cebula biała
100  g
Pomidory
10  g
Natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Trybula
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1 
Żółtko
1  łyżka
Mleko
250  ml
Woda
1  opakowanie
Sos Śmietanowy z Zielonym Pieprzem WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.4 g
Wartość energetyczna
555.4 kcal
Tłuszcze
32.8 g
Białko
42.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wołowina Wellington to prawdziwy przysmak dla miłośników mięsnych dań. Potrawa ta wywodzi się z kuchni brytyjskiej, choć znana jest już niemal na całym świecie. Przepis na wołowinę Wellington może zmieniać się w zależności o tego, kto ją przygotowuje – kucharze często urozmaicają bazowy przepis, dodając inne warzywa lub przyprawy.


Polędwica Wellington - wykwintny obiad dla Ciebie i bliskich

Wołowina Wellington to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci Twoich bliskich. To danie w sam raz na specjalne okazje, np. święta czy rodzinne spotkania przy stole. Goście z pewnością chętnie spróbują tego wyjątkowego posiłku. Być może nawet poproszą o dokładkę.


Wołowina Wellington – przepis w kilku krokach

Polędwica Wellington to kawałek wołowiny (najlepiej sprawdzi się polędwica) obłożony podsmażonym farszem grzybowym i zawinięty w ciasto francuskie. Ostatnim etapem jest zapieczenie całości, tak aby polędwica nie była surowa, a ciasto francuskie stało się złociste i chrupiące. Gotową pieczeń możesz podać np. z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem WINIARY oraz ziemniakami puree i sałatką.

Masz chęć na takie niepowtarzalne danie? Sprawdź ten przepis i zrób to danie razem z nami. Smacznego!

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    15 min
    Polędwicę wołową umyj, osusz i dopraw przyprawą do mięs. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni do wystudzenia.
  • Krok 3

    10 min
    Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu razem z pieczarkami. Zblanszuj pomidory, obierz je ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do pozostałych warzy i duś, aż płyn odparuje. Dodaj pietruszkę, trybulę i majeranek, dopraw do smaku przyprawą do mięsa.
  • Krok 4

    5 min
    Wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Ułóż arkusze tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc prostokąt i lekko rozwałkuj. Polędwicę posmaruj wystudzoną masą grzybową, ułóż na cieście francuskim. Ciasto złóż i mocno dociśnij brzegi. Połóż mięso na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu.
  • Krok 5

    70 min
    Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Piecz w piekarniku przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Krok 6

    5 min
    W rondelku podgrzej wodę, dodaj sos śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY, dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj z sosem śmietanowym.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Z piekarnika
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

    Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Wołowina z pieczarkami

    Wołowina z pieczarkami

    2 godz 29 min Łatwy
  • Burrito z kaszą i wołowiną

    Burrito z kaszą i wołowiną

    40 min Łatwy
  • Śródziemnomorski garnek z wołowiną

    Śródziemnomorski garnek z wołowiną

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu