Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Wołowina wellington
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
42.2g / 31%
Węglowodany
24.4g / 17%
Tłuszcze
32.8g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wołowina wellington

+

Wołowina wellington

Wróć

Wołowina wellington

(0)
1 godz 46 min
Średni
Autorem przepisu jest Susanne

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Polędwica wołowa
trochę
Przyprawa do mięs
2  łyżek
Olej rzepakowy
250  g
Pieczarki
50  g
Cebula biała
100  g
Pomidory
10  g
Natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Trybula
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1 
Żółtko
1  łyżka
Mleko
250  ml
Woda
1  opakowanie
Sos Śmietanowy z Zielonym Pieprzem WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
42.15 g
Węglowodany
24.37 g
Tłuszcze
32.81 g
Wartość energetyczna
555.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wołowina Wellington to prawdziwy przysmak dla miłośników mięsnych dań. Potrawa ta wywodzi się z kuchni brytyjskiej, choć znana jest już niemal na całym świecie. Przepis na wołowinę Wellington może zmieniać się w zależności o tego, kto ją przygotowuje – kucharze często urozmaicają bazowy przepis, dodając inne warzywa lub przyprawy.


Polędwica Wellington - wykwintny obiad dla Ciebie i bliskich

Wołowina Wellington to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci Twoich bliskich. To danie w sam raz na specjalne okazje, np. święta czy rodzinne spotkania przy stole. Goście z pewnością chętnie spróbują tego wyjątkowego posiłku. Być może nawet poproszą o dokładkę.


Wołowina Wellington – przepis w kilku krokach

Polędwica Wellington to kawałek wołowiny (najlepiej sprawdzi się polędwica) obłożony podsmażonym farszem grzybowym i zawinięty w ciasto francuskie. Ostatnim etapem jest zapieczenie całości, tak aby polędwica nie była surowa, a ciasto francuskie stało się złociste i chrupiące. Gotową pieczeń możesz podać np. z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem WINIARY oraz ziemniakami puree i sałatką.

Masz chęć na takie niepowtarzalne danie? Sprawdź ten przepis i zrób to danie razem z nami. Smacznego!

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    15 min
    Polędwicę wołową umyj, osusz i dopraw przyprawą do mięs. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni do wystudzenia.
  • Krok 3

    10 min
    Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu razem z pieczarkami. Zblanszuj pomidory, obierz je ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do pozostałych warzy i duś, aż płyn odparuje. Dodaj pietruszkę, trybulę i majeranek, dopraw do smaku przyprawą do mięsa.
  • Krok 4

    5 min
    Wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Ułóż arkusze tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc prostokąt i lekko rozwałkuj. Polędwicę posmaruj wystudzoną masą grzybową, ułóż na cieście francuskim. Ciasto złóż i mocno dociśnij brzegi. Połóż mięso na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu.
  • Krok 5

    70 min
    Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Piecz w piekarniku przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Krok 6

    5 min
    W rondelku podgrzej wodę, dodaj sos śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY, dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj z sosem śmietanowym.
Wołowina wellington

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).

Wołowina wellington

Krok 2 z 6

Polędwicę wołową umyj, osusz i dopraw przyprawą do mięs. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni do wystudzenia.

Wołowina wellington

Krok 3 z 6

Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu razem z pieczarkami. Zblanszuj pomidory, obierz je ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do pozostałych warzy i duś, aż płyn odparuje. Dodaj pietruszkę, trybulę i majeranek, dopraw do smaku przyprawą do mięsa.

Wołowina wellington

Krok 4 z 6

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Ułóż arkusze tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc prostokąt i lekko rozwałkuj. Polędwicę posmaruj wystudzoną masą grzybową, ułóż na cieście francuskim. Ciasto złóż i mocno dociśnij brzegi. Połóż mięso na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu.

Wołowina wellington

Krok 5 z 6

Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Piecz w piekarniku przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło.

Wołowina wellington

Krok 6 z 6

W rondelku podgrzej wodę, dodaj sos śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY, dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj z sosem śmietanowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu