MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wołowina wellington
106 min
Średni
Dodaj recipe
Wstecz
53 32.8g / 53%
17 24.3g / 17%
30 42.1g / 30%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Wołowina wellington

(0)
1 godz 46 min
Średni
Autorem przepisu jest Susanne

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Polędwica wołowa
trochę
Przyprawa do mięs
2  łyżek
Olej rzepakowy
250  g
Pieczarki
50  g
Cebula biała
100  g
Pomidory
10  g
Natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Trybula
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1 
Żółtko
1  łyżka
Mleko
250  ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.37 g
Wartość energetyczna
555.4 kcal
Tłuszcze
32.81 g
Białko
42.15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wołowina Wellington to prawdziwy przysmak dla miłośników mięsnych dań. Potrawa ta wywodzi się z kuchni brytyjskiej, choć znana jest już niemal na całym świecie. Przepis na wołowinę Wellington może zmieniać się w zależności o tego, kto ją przygotowuje – kucharze często urozmaicają bazowy przepis, dodając inne warzywa lub przyprawy.


Polędwica Wellington - wykwintny obiad dla Ciebie i bliskich

Wołowina Wellington to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci Twoich bliskich. To danie w sam raz na specjalne okazje, np. święta czy rodzinne spotkania przy stole. Goście z pewnością chętnie spróbują tego wyjątkowego posiłku. Być może nawet poproszą o dokładkę.


Wołowina Wellington – przepis w kilku krokach

Polędwica Wellington to kawałek wołowiny (najlepiej sprawdzi się polędwica) obłożony podsmażonym farszem grzybowym i zawinięty w ciasto francuskie. Ostatnim etapem jest zapieczenie całości, tak aby polędwica nie była surowa, a ciasto francuskie stało się złociste i chrupiące. Gotową pieczeń możesz podać np. z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem WINIARY oraz ziemniakami puree i sałatką.

Masz chęć na takie niepowtarzalne danie? Sprawdź ten przepis i zrób to danie razem z nami. Smacznego!

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    15 min
    Polędwicę wołową umyj, osusz i dopraw przyprawą do mięs. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni do wystudzenia.
  • Krok 3

    10 min
    Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu razem z pieczarkami. Zblanszuj pomidory, obierz je ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do pozostałych warzy i duś, aż płyn odparuje. Dodaj pietruszkę, trybulę i majeranek, dopraw do smaku przyprawą do mięsa.
  • Krok 4

    5 min
    Wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Ułóż arkusze tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc prostokąt i lekko rozwałkuj. Polędwicę posmaruj wystudzoną masą grzybową, ułóż na cieście francuskim. Ciasto złóż i mocno dociśnij brzegi. Połóż mięso na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu.
  • Krok 5

    70 min
    Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Piecz w piekarniku przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Krok 6

    5 min
    W rondelku podgrzej wodę, dodaj sos śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY, dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj z sosem śmietanowym.
Wołowina wellington

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).

Wołowina wellington

Krok 2 z 6

Polędwicę wołową umyj, osusz i dopraw przyprawą do mięs. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni do wystudzenia.

Wołowina wellington

Krok 3 z 6

Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu razem z pieczarkami. Zblanszuj pomidory, obierz je ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do pozostałych warzy i duś, aż płyn odparuje. Dodaj pietruszkę, trybulę i majeranek, dopraw do smaku przyprawą do mięsa.

Wołowina wellington

Krok 4 z 6

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Ułóż arkusze tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc prostokąt i lekko rozwałkuj. Polędwicę posmaruj wystudzoną masą grzybową, ułóż na cieście francuskim. Ciasto złóż i mocno dociśnij brzegi. Połóż mięso na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu.

Wołowina wellington

Krok 5 z 6

Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Piecz w piekarniku przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło.

Wołowina wellington

Krok 6 z 6

W rondelku podgrzej wodę, dodaj sos śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY, dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj z sosem śmietanowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite