Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wątróbka – albo się ją lubi, albo nie. A tę z naszego przepisu zdecydowanie się lubi! Dodatek jabłek i karmelizowanej cebuli przełamie jej mdły smak i doda odrobinę słodkości.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
7 min
Wątróbkę umyj osusz i oczyść. Następnie zalej cydrem i odstaw na min. godzinę.
Krok 2
3 min
Jabłka pokrój w ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie przekrój je jeszcze raz na pół.
Krok 3
5 min
Na patelni rozpuść łyżkę masła i obsmaż jabłka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek.
Krok 4
7 min
Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wątróbkę odsącz i osusz, a następnie obsmaż, aby była rumiana.
Krok 5
5 min
Przełóż do osobnego naczynia, a na patelnię wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż dużym ogniu aż będzie rumiana.
Krok 6
5 min
Pod koniec smażenia dodaj cukier i smaż aż zacznie się karmelizować. Całość zalej pozostałym po marynowaniu cydrem i smaż aż płyn odparuje o połowę.
Krok 7
7 min
Do sosu przełóż wcześniej obsmażone wątróbki i jabłka. Całość duś jeszcze przez 5-10 min.
Krok 8
1 min
Na koniec dodaj odrobinę masła i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 1
z
8
Wątróbkę umyj osusz i oczyść. Następnie zalej cydrem i odstaw na min. godzinę.
Krok 2
z
8
Jabłka pokrój w ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie przekrój je jeszcze raz na pół.
Krok 3
z
8
Na patelni rozpuść łyżkę masła i obsmaż jabłka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek.
Krok 4
z
8
Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wątróbkę odsącz i osusz, a następnie obsmaż, aby była rumiana.
Krok 5
z
8
Przełóż do osobnego naczynia, a na patelnię wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż dużym ogniu aż będzie rumiana.
Krok 6
z
8
Pod koniec smażenia dodaj cukier i smaż aż zacznie się karmelizować. Całość zalej pozostałym po marynowaniu cydrem i smaż aż płyn odparuje o połowę.
Krok 7
z
8
Do sosu przełóż wcześniej obsmażone wątróbki i jabłka. Całość duś jeszcze przez 5-10 min.
Krok 8
z
8
Na koniec dodaj odrobinę masła i posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0