65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
33.1g / 37%
Węglowodany
9.6g / 10%
Tłuszcze
20.3g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

(0)
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Йоли

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Wątróbka wieprzowa
100  g
Cebula
240  g
Pomidory zielone
60  g
Olej
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.12 g
Węglowodany
9.59 g
Tłuszcze
20.31 g
Wartość energetyczna
395.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami, przywoła w wielu z nas wspomnienie smaków z dzieciństwa. Przygotuj to danie, jak robiła je mama lub babcia i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną wątróbkę wieprzową z cebulką i pomidorami.
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
krok 1
20 min
Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką rozmieszaj w ok. 1/2 szklanki wody i pozostaw na ok. 5 minut, aby napęczniała w niej bułka tarta. Pokrój cebulę i pomidory w plasterki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posól, nałóż połowę rozpuszczonego POMYSŁU NA… i skrop odrobiną oleju. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Krok 2
5 min
Wątróbkę pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem. Naczynie z warzywami wyjmij z piekarnika i równomiernie rozłóż w nim wątróbkę. Wlej resztę POMYSŁU NA... i pozostały olej.
Krok 3
10 min
Naczynie z wątróbką wieprzowa z cebulką i pomidorami wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj całość przez 10 minut, aż bułka tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj danie na ciepło.
Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

krok 1 z 3

Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką rozmieszaj w ok. 1/2 szklanki wody i pozostaw na ok. 5 minut, aby napęczniała w niej bułka tarta. Pokrój cebulę i pomidory w plasterki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posól, nałóż połowę rozpuszczonego POMYSŁU NA… i skrop odrobiną oleju. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

Krok 2 z 3

Wątróbkę pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem. Naczynie z warzywami wyjmij z piekarnika i równomiernie rozłóż w nim wątróbkę. Wlej resztę POMYSŁU NA... i pozostały olej.

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

Krok 3 z 3

Naczynie z wątróbką wieprzowa z cebulką i pomidorami wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj całość przez 10 minut, aż bułka tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj danie na ciepło.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika