Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami
Dodaj do CookBook

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

(0)
40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Wątróbka wieprzowa
100  g
Cebula
240  g
Pomidory zielone
60  g
Olej
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.6 g
Wartość energetyczna
395.2 kcal
Tłuszcze
20.3 g
Białko
33.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wątróbka wieprzowa od zawsze była jednym z bardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Choć w kuchniach staropolskich, a także w kuchni bawarskiej oraz litewskiej zajadano się nią od pokoleń, to jednak w Polsce nie została ona przyjęta z dużym uznaniem. Szczególną awersję do tego typu przysmaku przejawiali ludzie młodzi, którzy nawet nie chcieli go posmakować. Jednak wątróbka wieprzowa z cebulką duszona stale zyskuje sobie na popularności, a kluczem od wydobycia z niej pełni smaku jest jej odpowiednie przygotowanie. Dzięki temu, nawet najbardziej wybredna grupa smakoszy, z pewnością zapomnie o swoich wcześniejszych uprzedzeniach!


Wątróbka wieprzowa z cebulką - przepis prosty i logiczny!

Wątróbka wieprzowa z cebulką - przepis wbrew pozorom jest bardzo prosty. Do wykonania tego dania potrzebne jest nam jedynie kilka składników, a także odrobina cierpliwości. Nawet jeśli nie mamy większego doświadczenia w kuchni, to przecież wiemy, jak pokroić wątróbkę w plasterki, ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym i doprawić. Sam przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką duszoną jest banalnie prosty, a my nie musimy się o nich martwić! Z pewnością wszystko podczas przygotowywania pójdzie zgodnie z planem.


Wątróbka wieprzowa z cebulką duszona - sprawdzone danie na każdą okazję!

Nie mamy aktualnie pomysłu na obiad? Szukamy oryginalnego i wyjątkowego przepisu na specjalną okazję? Otóż w obu sytuacjach to właśnie wątróbka wieprzowa z cebulką duszona sprawdzi się najlepiej! Danie to, dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw i pomidorków staje się wyjątkowo aromatyczne, a także jest w stanie oddać głębie smaku, która może nas pozytywnie zaskoczyć! Wystarczy odrobina cierpliwości, a przygotujemy fenomenalną potrawę na klasyczny, rodzinny obiad, niezapowiedzianą wizytę gości, a także na przyjęcie urodzinowe lub inne.


Wątróbka wieprzowa z pomidorkami i cebulką - z czym można ją podawać?

Wątróbka wieprzowa z cebulką to przepis, który jest sposobem na kompletne danie główne. Wystarczy jedynie zdecydować się na dodatek młodych ziemniaczków lub nawet i ryżu. Dzięki temu klasyczna wątróbka stanie się jeszcze bardziej pożywna. Niektórzy przysmak ten serwują w towarzystwie chrupiącego pieczywa - to również jest jednym z lepszych pomysłów. Możemy zdecydować się także na dodatek zasmażanych buraczków czy piklowanych warzyw w formie sałatki. W tym wypadku wszystko już zależy od nas i naszych preferencji!

Przygotowanie

40 min
  • krok 1

    20 min
    Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką rozmieszaj w ok. 1/2 szklanki wody i pozostaw na ok. 5 minut, aby napęczniała w niej bułka tarta. Pokrój cebulę i pomidory w plasterki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posól, nałóż połowę rozpuszczonego POMYSŁU NA… i skrop odrobiną oleju. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Krok 2

    5 min
    Wątróbkę pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem. Naczynie z warzywami wyjmij z piekarnika i równomiernie rozłóż w nim wątróbkę. Wlej resztę POMYSŁU NA... i pozostały olej.
  • Krok 3

    10 min
    Naczynie z wątróbką wieprzowa z cebulką i pomidorami wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj całość przez 10 minut, aż bułka tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj danie na ciepło.
Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

krok 1 z 3

Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką rozmieszaj w ok. 1/2 szklanki wody i pozostaw na ok. 5 minut, aby napęczniała w niej bułka tarta. Pokrój cebulę i pomidory w plasterki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posól, nałóż połowę rozpuszczonego POMYSŁU NA… i skrop odrobiną oleju. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

Krok 2 z 3

Wątróbkę pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem. Naczynie z warzywami wyjmij z piekarnika i równomiernie rozłóż w nim wątróbkę. Wlej resztę POMYSŁU NA... i pozostały olej.

Wątróbka wieprzowa z cebulką i pomidorami

Krok 3 z 3

Naczynie z wątróbką wieprzowa z cebulką i pomidorami wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj całość przez 10 minut, aż bułka tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj danie na ciepło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym

    12 min Łatwy
  • Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    Wątróbka z jabłkiem w sosie piernikowym

    23 min Łatwy
  • Wątróbka po żydowsku

    Wątróbka po żydowsku

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu