Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wątróbka w sosie własnym

3
12min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Wątróbka drobiowa
2 
Cebula
3  łyżek
Olej rzepakowy
40  g
Mąka pszenna
10  g
Majeranek
5  g
Sól
5  g
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.69 g
Węglowodany
18.83 g
Tłuszcze
22.52 g
Wartość energetyczna
402.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

12 min
Krok 1
5 min
Cebulę obrać, pokroić w wiórka i zeszklić na 1 łyżce oleju.
Krok 2
5 min
Wątróbki umyć, oczyścić i pokroić. Oprószyć mąką i usmażyć na pozostałym oleju, posypać majerankiem.
Krok 3
2 min
Gdy usmażona połączyć z cebulą, podać odrobiną wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wątróbka w sosie własnym

Krok 1 z 3

Cebulę obrać, pokroić w wiórka i zeszklić na 1 łyżce oleju.

Wątróbka w sosie własnym

Krok 2 z 3

Wątróbki umyć, oczyścić i pokroić. Oprószyć mąką i usmażyć na pozostałym oleju, posypać majerankiem.

Wątróbka w sosie własnym

Krok 3 z 3

Gdy usmażona połączyć z cebulą, podać odrobiną wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wątróbka w sosie własnym jest tanim i prostym w przygotowaniu daniem, które większość osób kojarzy z dzieciństwa. Świetnym kompanem podrobów jest cebula, która nadaje wyrazistości potrawie. O smaku wątróbki drobiowej decyduje głównie długość smażenia i odpowiednie doprawianie. Wątróbkę najlepiej jest krótko smażyć i posolić dopiero po zdjęciu z palnika, dzięki czemu wątróbka nie stanie się twarda.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.7g / 31%
Węglowodany
18.8g / 18%
Tłuszcze
22.5g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Janek
.

Zrobiłem jak w przepisie, wątróbka smaczna.

Winiary
.
Expert

Dziękujemy! :) Zachęcamy do skorzystania też z innych naszych przepisów na wątróbkę - może spodoba Ci się np. przepis na wątróbkę z cydrem? :)

Pokaż więcej komentarzy