Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

(3)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
1.5  łyżek
Olej słonecznikowy
250  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
100  ml
Woda ciepła
150  g
Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki)
2 
Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
1  łyżka
Bułka tarta
1  łyżka
Świeży tymianek
trochę
Pieprz
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.34 g
Węglowodany
54.83 g
Tłuszcze
13.19 g
Wartość energetyczna
425.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż!
Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować dodatek do barszczu czerwonego - domowej roboty uszka - które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    15 min
    Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieć w misce ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde – dolej wody, jeśli za rzadkie – podsyp mąką.
  • Krok 2

    15 min
    Grzyby ugotuj w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudź, odcedź i bardzo drobno posiekaj.
  • Krok 3

    3 min
    Drobniutko posiekaj cebule i tymianek.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, tymianek i przesmażaj, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem mieszając około 5 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Gdy tak przygotowany farsz ostygnie, dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.
  • Krok 7

    10 min
    Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kieliszkiem małe placuszki.
  • Krok 8

    10 min
    Nakładaj na nie farsz i lep uszka.
  • Krok 9

    10 min
    Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku i wyjmuj łyżką cedzakową, kiedy wypłyną.
  • Krok 10

    5 min
    Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 11

    5 min
    Podawaj barszcz z uszkami.
Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 1 z 11

Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieć w misce ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde – dolej wody, jeśli za rzadkie – podsyp mąką.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 2 z 11

Grzyby ugotuj w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudź, odcedź i bardzo drobno posiekaj.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 3 z 11

Drobniutko posiekaj cebule i tymianek.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 4 z 11

Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, tymianek i przesmażaj, aż cebula się zeszkli.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 5 z 11

Następnie dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem mieszając około 5 minut.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 6 z 11

Gdy tak przygotowany farsz ostygnie, dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 7 z 11

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kieliszkiem małe placuszki.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 8 z 11

Nakładaj na nie farsz i lep uszka.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 9 z 11

Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku i wyjmuj łyżką cedzakową, kiedy wypłyną.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 10 z 11

Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 11 z 11

Podawaj barszcz z uszkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z grzybami

    12 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz z kluskami makowymi

    40 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu