Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

(3)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
1.5  łyżek
Olej słonecznikowy
250  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
100  ml
Woda ciepła
150  g
Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki)
2 
Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
1  łyżka
Bułka tarta
1  łyżka
Świeży tymianek
trochę
Pieprz
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.34 g
Węglowodany
54.83 g
Tłuszcze
13.19 g
Wartość energetyczna
425.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wigilijny barszcz z uszkami to danie, które gości na naszych stołach zarówno w dni powszednie, jak i również w najważniejszy dzień roku, czyli wigilię. 12 pysznych potraw, które przygotowywane są na ten dzień, w zależności od regionu różnią się od siebie typami posiłków oraz składnikami. Jednak barszcz z uszkami niezależnie od regionu - zawsze jest numerem jeden podczas kolacji wigilijnej. 

Barszcz z uszkami - zupa, która dojrzewa kilka dni  

Aby przygotować idealny barszcz czerwony z uszkami trzeba sporo czasu i cierpliwości. Zakwas, który jest swoistą bazą tego dania, dojrzewa kilka dni, a jego codzienne doglądanie jest rzeczą niezwykle konieczną. Jednak gdy sam zakwas jest gotowy - możemy wówczas przygotować jedną z najbardziej aromatycznych zup, a uszka do barszczu jedynie nadadzą mu charakteru oraz aromatu. Co jednak, jeśli barszczyk z uszkami chcemy jadać częściej, a najzwyczajniej w świecie nie mamy czasu na przygotowywanie zakwasu? Wówczas z pomocą przychodzi Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. To gotowy produkt, którego przygotowanie zajmie nam relatywnie niewielką ilość czasu, a smak oraz aromat przywiodą nam na myśl najpiękniejsze chwile spędzone przy wigilijnym stole.    

Wigilijny barszcz z uszkami - przepis 

Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż!
Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować dodatek do barszczu czerwonego - domowej roboty uszka - które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami. Przygotowanie jest ekspresowe oraz bezproblemowe. Wystarczy, że przygotujemy zupę zgodnie z instrukcjami przedstawionymi na opakowaniu. Następnie musimy dodać do niego uszka, które możemy kupić gotowe, bądź przygotować wedle własnego przepisu. Gotowe! Aromatyczny barszcz z uszkami może podbijać nasze kubki smakowe. 

Barszcz czerwony z uszkami - smak wigilii każdego dnia  

Barszcz z uszkami to danie, które swoją popularnością pobija niejeden stół zarówno podczas kolacji wigilijnej, jak i również w ciągu każdego innego dnia w roku. Przepyszna zupa przygotowywana na bazie zakwasu przygotowywanego z buraków, czosnku, oraz chleba na zakwasie - uchodzi za jedną z najpopularniejszych Polskich potraw. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY- jest w stanie przywołać na nasze talerze smak oraz aromat, którego nie powstydziłby się niejeden barszcz przygotowywany tradycyjnym przepisem. Ze względu na swój prosty oraz szybki proces przygotowywania - jesteśmy w stanie cieszyć się smakiem swojej ulubionej zupy każdego dnia. 

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    15 min
    Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieć w misce ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde – dolej wody, jeśli za rzadkie – podsyp mąką.
  • Krok 2

    15 min
    Grzyby ugotuj w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudź, odcedź i bardzo drobno posiekaj.
  • Krok 3

    3 min
    Drobniutko posiekaj cebule i tymianek.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, tymianek i przesmażaj, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem mieszając około 5 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Gdy tak przygotowany farsz ostygnie, dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.
  • Krok 7

    10 min
    Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kieliszkiem małe placuszki.
  • Krok 8

    10 min
    Nakładaj na nie farsz i lep uszka.
  • Krok 9

    10 min
    Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku i wyjmuj łyżką cedzakową, kiedy wypłyną.
  • Krok 10

    5 min
    Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 11

    5 min
    Podawaj barszcz z uszkami.
Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 1 z 11

Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieć w misce ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde – dolej wody, jeśli za rzadkie – podsyp mąką.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 2 z 11

Grzyby ugotuj w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudź, odcedź i bardzo drobno posiekaj.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 3 z 11

Drobniutko posiekaj cebule i tymianek.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 4 z 11

Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, tymianek i przesmażaj, aż cebula się zeszkli.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 5 z 11

Następnie dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem i przesmaż razem mieszając około 5 minut.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 6 z 11

Gdy tak przygotowany farsz ostygnie, dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 7 z 11

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kieliszkiem małe placuszki.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 8 z 11

Nakładaj na nie farsz i lep uszka.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 9 z 11

Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku i wyjmuj łyżką cedzakową, kiedy wypłyną.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 10 z 11

Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Krok 11 z 11

Podawaj barszcz z uszkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z grzybami

    Barszcz czerwony z grzybami

    12 godz 40 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu