Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z uszkami

0
68 min
Średni

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Majeranek
80 g
Mąka
1 
Jajko
1 
Cebula
1 łyżeczka
Bułka tarta
1 łyżka
Masło
1 
Jajko ugotowane na twardo
20 g
Suszone grzyby
1 
Cebula
4 ząbków
Czosnek
4 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.42 g
Wartość energetyczna
175.87 kcal
Tłuszcze
4.79 g
Białko
5.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
20 min
Grzyby umyj, namocz i ugotuj z cebulą, czosnkiem, zielem i liściem laurowym.
Krok 2
2 min
Następnie wywar grzybowy przecedź przez sito. Wywar uzupełnij do 1 litra i wsyp Barszcz czerwony. Dodaj majeranek i pieprz do smaku.
Krok 3
5 min
Czas zająć się przygotowaniem uszek: Cebulę, jajko i ugotowane grzyby do barszczu drobno pokrój.
Krok 4
10 min
Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Połącz z grzybami, bułką tartą i jajkiem, ostudź. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
Krok 6
10 min
Na każdym połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
Krok 7
10 min
Uszka wrzucaj do wrzącej wody, wyjmuj, gdy wypłyną.
Krok 8
1 min
Barszcz czerwony z uszkami będzie się także dobrze prezentował, gdy podasz go w bulionówkach.
Barszcz czerwony z uszkami

Krok 1 z 8

Grzyby umyj, namocz i ugotuj z cebulą, czosnkiem, zielem i liściem laurowym.

Barszcz czerwony z uszkami

Krok 2 z 8

Następnie wywar grzybowy przecedź przez sito. Wywar uzupełnij do 1 litra i wsyp Barszcz czerwony. Dodaj majeranek i pieprz do smaku.

Barszcz czerwony z uszkami

Krok 3 z 8

Czas zająć się przygotowaniem uszek: Cebulę, jajko i ugotowane grzyby do barszczu drobno pokrój.

Barszcz czerwony z uszkami

Krok 4 z 8

Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Połącz z grzybami, bułką tartą i jajkiem, ostudź. Dopraw solą i pieprzem.

Barszcz czerwony z uszkami

Krok 5 z 8

Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.

Barszcz czerwony z uszkami

Krok 6 z 8

Na każdym połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.

Barszcz czerwony z uszkami

Krok 7 z 8

Uszka wrzucaj do wrzącej wody, wyjmuj, gdy wypłyną.

Barszcz czerwony z uszkami

Krok 8 z 8

Barszcz czerwony z uszkami będzie się także dobrze prezentował, gdy podasz go w bulionówkach.

Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż! Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować dodatek do barszczu czerwonego - domowej roboty uszka - które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika