Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zawijaski z bakłażana

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Bakłażan
120 g
Ser feta
1 
Cebula
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
2 min
Kostkę rosołową rozpuść w 0,5 wrzącej wody.
Krok 2
3 min
Zawartość opakowania Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 3
5 min
Bakłażany pokrój wzdłuż na 6 plastrów (brzegi odetnij), lekko posól i pozostaw na 30 minut.
Krok 4
1 min
Po upływie czasu wytrzyj bakłażany ręcznikiem kuchennym.
Krok 5
5 min
Smaż bakłażany na patelni około 5 minut z obu stron.
Krok 6
5 min
Ser pokrój na 12 kawałków.
Krok 7
7 min
Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i podduś na oleju.
Krok 8
2 min
Na plastrach bakłażana ułóż ser, zawiń.
Krok 9
10 min
Przełóż do cebuli, podlej bulionem i duś przez 10 minut.
Krok 10
1 min
Podawaj z ryżem i sosem pomidorowym.
Zawijaski z bakłażana

Krok 1 z 10

Kostkę rosołową rozpuść w 0,5 wrzącej wody.

Zawijaski z bakłażana

Krok 2 z 10

Zawartość opakowania Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Zawijaski z bakłażana

Krok 3 z 10

Bakłażany pokrój wzdłuż na 6 plastrów (brzegi odetnij), lekko posól i pozostaw na 30 minut.

Zawijaski z bakłażana

Krok 4 z 10

Po upływie czasu wytrzyj bakłażany ręcznikiem kuchennym.

Zawijaski z bakłażana

Krok 5 z 10

Smaż bakłażany na patelni około 5 minut z obu stron.

Zawijaski z bakłażana

Krok 6 z 10

Ser pokrój na 12 kawałków.

Zawijaski z bakłażana

Krok 7 z 10

Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i podduś na oleju.

Zawijaski z bakłażana

Krok 8 z 10

Na plastrach bakłażana ułóż ser, zawiń.

Zawijaski z bakłażana

Krok 9 z 10

Przełóż do cebuli, podlej bulionem i duś przez 10 minut.

Zawijaski z bakłażana

Krok 10 z 10

Podawaj z ryżem i sosem pomidorowym.

Zawijaski z bakłażana to propozycja na obiad lub przekąskę, na którą skuszą się nawet najmłodsi. Zawijaski z bakłażana nadziewane serem feta, podane z Sosem pomidorowym Na Każdy Dzień WINIARY. Dodatkowo, podduszone zawijaski z bakłażana w Rosole drobiowo-warzywnym Domowa Kuchnia WINIARY sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Roladki możesz dodatkowo udekorować pietruszką lub bazylią oraz tartym serem parmezan.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika