Sałatka z mango i krewetek
68min
Łatwy
3 łyżek
200 g
Krewetki tygrysie
1
Mango
1 paczka
Mix sałat
15 g
Kiełki słonecznika
3 łyżek
Jogurt naturalny
2 łyżek
Pestki słonecznika
3 łyżek
1 ząbek
Czosnek
1 łyżka
Miód
2 łyżek
Olej
1 szczypta
Chili
1 łyżka
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
14.61 g
Węglowodany
24.86 g
Tłuszcze
25.84 g
Wartość energetyczna
382.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
10 min
Krewetki sparz i obierz.
Krok 2
5 min
Obierz i drobno posiekaj czosnek.
Krok 3
5 min
Miód, olej, sok z cytryny, ostrą paprykę i czosnek wymieszaj.
Krok 4
30 min
Dodaj do mieszaniny oczyszczone krewetki i marynuj je przez 30 minut.
Krok 5
5 min
Obierz mango.
Krok 6
3 min
Wzdłuż owocu obieraczką do warzyw strugaj miąższ o szerokości ok. 2 cm.
Krok 7
2 min
Mix sałat wyłóż do miski.
Krok 8
3 min
Na sałatach układaj zwinięte w rulon mango, odsączone z marynaty krewetki i kiełki słonecznika.
Krok 9
2 min
Majonez połącz z jogurtem i ketchupem.
Krok 10
2 min
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
Krok 11
1 min
Sałatkę podawaj polaną dekoracyjnie sosem majonezowym i posypaną słonecznikiem.
Marynowane krewetki, mango i odrobina Majonezu Dekoracyjnego WINIARY – to pomysł na przekąskę, która nada się nawet na eleganckie przyjęcie. Sałatka z mango i krewetek jest doskonałym przykładem na niestandardowe połączenie składników, które skomponowane w jednej sałatce, zaskakują bogactwem smaków i aromatów.
Komentarze 0