Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka ryżowa z szynką

0
10 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150 g
Ser żółty
150 g
Szynka
3 
Ogórek konserwowy
1 puszka
Kukurydza
4 łyżek
Majonez Delikatny WINIARY
1 szklanka
Ryż
1 szczypta
Bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.46 g
Węglowodany
46.4 g
Tłuszcze
21.66 g
Wartość energetyczna
454.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

10 min
Krok 1
5 min
Ser, szynkę i ogórki pokrój w kostkę.
Krok 2
1 min
Kukurydzę osącz z zalewy.
Krok 3
2 min
Pokrojone składniki i kukurydzę wymieszaj z Majonezem Delikatnym WINIARY. Dodaj ugotowany ryż.
Krok 4
1 min
Dopraw bazylią i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Podawaj jako przystawkę, udekorowaną natką pietruszki.
Sałatka ryżowa z szynką

Krok 1 z 5

Ser, szynkę i ogórki pokrój w kostkę.

Sałatka ryżowa z szynką

Krok 2 z 5

Kukurydzę osącz z zalewy.

Sałatka ryżowa z szynką

Krok 3 z 5

Pokrojone składniki i kukurydzę wymieszaj z Majonezem Delikatnym WINIARY. Dodaj ugotowany ryż.

Sałatka ryżowa z szynką

Krok 4 z 5

Dopraw bazylią i dokładnie wymieszaj.

Sałatka ryżowa z szynką

Krok 5 z 5

Podawaj jako przystawkę, udekorowaną natką pietruszki.

Mamy wiele pomysłów na sałatki z ryżem , chętnie bawimy się smakami i komponujemy nowe przepisy na obiad, śniadanie lub kolację. Dziś w menu sałatka ryżowa z szynką z nutką bazylii…

Aby przygotować tę wersję sałatki ryżowej z szynką , oprócz ryżu i szynki potrzebne będą: ser żółty, ogórek konserwowy, puszka kukurydzy, szczypta bazylii oraz niezastąpiony przy tego rodzaju sałatkach majonez delikatny WINIARY.

Ugotuj szklankę ryżu. Najlepiej wykorzystaj sypki ryż. Najpierw przepłucz go kilka razy na sicie pod bieżącą zimną wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą w proporcji 2 szklanek wody na jedną szklankę ryżu. Postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstaw ryż do wystygnięcia.

Szynkę, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Tak przygotowane składniki wymieszaj z ugotowanym ryżem i dodaj cztery łyżki majonezu delikatnego WINIARY. Dopraw szczyptą bazylii i wymieszaj. Sałatka ryżowa z szynką gotowa! Możesz ją podawać udekorowaną natką pietruszki jako przystawkę lub przełożyć do wygodnego pojemnika i zabrać ze sobą jako pyszne i pożywne drugie śniadanie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika