Sałatka ryżowa z szynką
10min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
21.46 g
Węglowodany
46.4 g
Tłuszcze
21.66 g
Wartość energetyczna
454.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
10 min
Krok 1
5 min
Ser, szynkę i ogórki pokrój w kostkę.
Krok 2
1 min
Kukurydzę osącz z zalewy.
Krok 3
2 min
Pokrojone składniki i kukurydzę wymieszaj z Majonezem Delikatnym WINIARY. Dodaj ugotowany ryż.
Krok 4
1 min
Dopraw bazylią i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Podawaj jako przystawkę, udekorowaną natką pietruszki.
Mamy wiele pomysłów na sałatki z ryżem , chętnie bawimy się smakami i komponujemy nowe przepisy na obiad, śniadanie lub kolację. Dziś w menu sałatka ryżowa z szynką z nutką bazylii…
Aby przygotować tę wersję sałatki ryżowej z szynką , oprócz ryżu i szynki potrzebne będą: ser żółty, ogórek konserwowy, puszka kukurydzy, szczypta bazylii oraz niezastąpiony przy tego rodzaju sałatkach majonez delikatny WINIARY.
Ugotuj szklankę ryżu. Najlepiej wykorzystaj sypki ryż. Najpierw przepłucz go kilka razy na sicie pod bieżącą zimną wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą w proporcji 2 szklanek wody na jedną szklankę ryżu. Postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstaw ryż do wystygnięcia.
Szynkę, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Tak przygotowane składniki wymieszaj z ugotowanym ryżem i dodaj cztery łyżki majonezu delikatnego WINIARY. Dopraw szczyptą bazylii i wymieszaj. Sałatka ryżowa z szynką gotowa! Możesz ją podawać udekorowaną natką pietruszki jako przystawkę lub przełożyć do wygodnego pojemnika i zabrać ze sobą jako pyszne i pożywne drugie śniadanie.
Aby przygotować tę wersję sałatki ryżowej z szynką , oprócz ryżu i szynki potrzebne będą: ser żółty, ogórek konserwowy, puszka kukurydzy, szczypta bazylii oraz niezastąpiony przy tego rodzaju sałatkach majonez delikatny WINIARY.
Ugotuj szklankę ryżu. Najlepiej wykorzystaj sypki ryż. Najpierw przepłucz go kilka razy na sicie pod bieżącą zimną wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą w proporcji 2 szklanek wody na jedną szklankę ryżu. Postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstaw ryż do wystygnięcia.
Szynkę, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Tak przygotowane składniki wymieszaj z ugotowanym ryżem i dodaj cztery łyżki majonezu delikatnego WINIARY. Dopraw szczyptą bazylii i wymieszaj. Sałatka ryżowa z szynką gotowa! Możesz ją podawać udekorowaną natką pietruszki jako przystawkę lub przełożyć do wygodnego pojemnika i zabrać ze sobą jako pyszne i pożywne drugie śniadanie.
Komentarze 0