Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos śmietanowy

0
17 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1800 ml
Śmietana
1.2 
Sok z cytryny
1.4 l
Woda
30 g
Masło
30 g
Mąka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
4.5 łyżek
Winiary Bulion Warzywny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
436.26 kcal
Węglowodany
13.3 g
Białko
5.45 g
Tłuszcze
41.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 1
7 min
Do rozpuszczonego tłuszczu na patelni dodać mąkę, przesmażyć, uważając, aby jej nie zrumienić. Przygotować 1,4 l bulionu.
Krok 2
5 min
Do mąki wlać gorący bulion, dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudy, zagotować.
Krok 3
2 min
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i solą.
Krok 4
3 min
Wymieszaną śmietanę wlać do sosu, zagotować.
Sos śmietanowy

Krok 1 z 4

Do rozpuszczonego tłuszczu na patelni dodać mąkę, przesmażyć, uważając, aby jej nie zrumienić. Przygotować 1,4 l bulionu.

Sos śmietanowy

Krok 2 z 4

Do mąki wlać gorący bulion, dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudy, zagotować.

Sos śmietanowy

Krok 3 z 4

Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i solą.

Sos śmietanowy

Krok 4 z 4

Wymieszaną śmietanę wlać do sosu, zagotować.

Sosy to nie tylko element dekoracyjny do dań. Ich zadaniem jest wydobywanie smaku potrawy i podkreślenie jej składników. Dlatego, choć często na polskich stołach goszczą ciemne sosy pieczeniowe, czasem warto wybrać nieco lżejszą alternatywę. Swoją kremową konsystencją zachwyci Cię sos śmietanowy według naszego przepisu.


Łączy w sobie aromatyczny smak domowego rosołu z delikatną kwaskowatością i świeżością cytryny. Ten orzeźwiający dip przygotujesz w około pół godziny, a wykorzystasz jako dodatek do mięs i nie tylko. Znakomicie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami okraszonymi boczkiem czy wszelkiego rodzaju kluskami. Możesz też wypróbować jego połączenia z innymi daniami.


Przygotuj Bulion Warzywny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Przesmaż, cały czas mieszając i nie dopuszczając do jej zarumienienia. Do mąki wlej rosół i dokładnie mieszaj, żeby pozbyć się grudek. Zagotuj całość. Śmietanę wymieszaj razem z sokiem z 1 lub 2 cytryn oraz odrobiną soli. Wlej do wywaru i zagotuj.


Tak przygotowany sos śmietanowy najlepiej podawać na ciepło. Możesz spróbować go zestawić nie tylko z mięsem, ale na przykład naleśnikami z wytrawnym nadzieniem. Dobrym pomysłem będzie także wypróbowanie go jako element zapiekanki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika