Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sosy to nie tylko element dekoracyjny do dań. Ich zadaniem jest wydobywanie smaku potrawy i podkreślenie jej składników. Dlatego, choć często na polskich stołach goszczą ciemne sosy pieczeniowe, czasem warto wybrać nieco lżejszą alternatywę. Swoją kremową konsystencją zachwyci Cię sos śmietanowy według naszego przepisu.
Łączy w sobie aromatyczny smak domowego rosołu z delikatną kwaskowatością i świeżością cytryny. Ten orzeźwiający dip przygotujesz w około pół godziny, a wykorzystasz jako dodatek do mięs i nie tylko. Znakomicie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami okraszonymi boczkiem czy wszelkiego rodzaju kluskami. Możesz też wypróbować jego połączenia z innymi daniami.
Przygotuj Bulion Warzywny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Przesmaż, cały czas mieszając i nie dopuszczając do jej zarumienienia. Do mąki wlej rosół i dokładnie mieszaj, żeby pozbyć się grudek. Zagotuj całość. Śmietanę wymieszaj razem z sokiem z 1 lub 2 cytryn oraz odrobiną soli. Wlej do wywaru i zagotuj.
Tak przygotowany sos śmietanowy najlepiej podawać na ciepło. Możesz spróbować go zestawić nie tylko z mięsem, ale na przykład naleśnikami z wytrawnym nadzieniem. Dobrym pomysłem będzie także wypróbowanie go jako element zapiekanki.
Przygotowanie
17 min
Krok 1
7 min
Do rozpuszczonego tłuszczu na patelni dodać mąkę, przesmażyć, uważając, aby jej nie zrumienić. Przygotować 1,4 l bulionu.
Krok 2
5 min
Do mąki wlać gorący bulion, dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudy, zagotować.
Krok 3
2 min
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i solą.
Krok 4
3 min
Wymieszaną śmietanę wlać do sosu, zagotować.
Krok 1
z
4
Do rozpuszczonego tłuszczu na patelni dodać mąkę, przesmażyć, uważając, aby jej nie zrumienić. Przygotować 1,4 l bulionu.
Krok 2
z
4
Do mąki wlać gorący bulion, dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudy, zagotować.
Krok 3
z
4
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i solą.
Krok 4
z
4
Wymieszaną śmietanę wlać do sosu, zagotować.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0