Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryba po grecku tradycyjnie powinna pojawić się na naszym wigilijnym stole. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby tradycji stało się zadość, rybę po grecku możesz przyrządzić także liściem laurowym i zielem angielskim. Pełną pomidorowych smaków i aromatycznych ziół rybę po grecku zajadaj przez całe święta!
Polecamy także przepis na karpia smażonego panierowanego.
Rybę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na nim starte warzywa przez około 5 minut.
Krok 2
3 min
Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 300ml zimnej wody. Dodaj do usmażonych warzyw, zagotuj i duś jeszcze przez około 1 minutę. Przełóż warzywa na wierzch ryby.
Krok 3
25 min
Piecz przez 25 minut (200*C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Wyjmij z piekarnika i poczekaj do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możesz podać na ciepło lub na zimno.
Krok 1
z
3
Rybę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na nim starte warzywa przez około 5 minut.
Krok 2
z
3
Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 300ml zimnej wody. Dodaj do usmażonych warzyw, zagotuj i duś jeszcze przez około 1 minutę. Przełóż warzywa na wierzch ryby.
Krok 3
z
3
Piecz przez 25 minut (200*C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Wyjmij z piekarnika i poczekaj do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możesz podać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0