Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba po grecku

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ryba
200 g
Marchew
100 g
Seler
1 paczka
PL KAL WINIARY POMYSŁ NA... Rybę po grecku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.13 g
Białko
16.83 g
Wartość energetyczna
100.37 kcal
Tłuszcze
0.65 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
12 min
Rybę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na nim starte warzywa przez około 5 minut.
Krok 2
3 min
Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 300ml zimnej wody. Dodaj do usmażonych warzyw, zagotuj i duś jeszcze przez około 1 minutę. Przełóż warzywa na wierzch ryby.
Krok 3
25 min
Piecz przez 25 minut (200*C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Wyjmij z piekarnika i poczekaj do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możesz podać na ciepło lub na zimno.
Ryba po grecku

Krok 1 z 3

Rybę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na nim starte warzywa przez około 5 minut.

Ryba po grecku

Krok 2 z 3

Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 300ml zimnej wody. Dodaj do usmażonych warzyw, zagotuj i duś jeszcze przez około 1 minutę. Przełóż warzywa na wierzch ryby.

Ryba po grecku

Krok 3 z 3

Piecz przez 25 minut (200*C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Wyjmij z piekarnika i poczekaj do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możesz podać na ciepło lub na zimno.

Ryba po grecku tradycyjnie powinna pojawić się na naszym wigilijnym stole. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby tradycji stało się zadość, rybę po grecku możesz przyrządzić także liściem laurowym i zielem angielskim. Pełną pomidorowych smaków i aromatycznych ziół rybę po grecku zajadaj przez całe święta! Polecamy także przepis na karpia smażonego panierowanego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika