Ryba po grecku
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Węglowodany
6.13 g
Białko
16.83 g
Wartość energetyczna
100.37 kcal
Tłuszcze
0.65 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
12 min
Rybę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na nim starte warzywa przez około 5 minut.
Krok 2
3 min
Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 300ml zimnej wody. Dodaj do usmażonych warzyw, zagotuj i duś jeszcze przez około 1 minutę. Przełóż warzywa na wierzch ryby.
Krok 3
25 min
Piecz przez 25 minut (200*C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Wyjmij z piekarnika i poczekaj do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możesz podać na ciepło lub na zimno.
Ryba po grecku tradycyjnie powinna pojawić się na naszym wigilijnym stole. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby tradycji stało się zadość, rybę po grecku możesz przyrządzić także liściem laurowym i zielem angielskim. Pełną pomidorowych smaków i aromatycznych ziół rybę po grecku zajadaj przez całe święta!
Polecamy także przepis na karpia smażonego panierowanego.
Komentarze 0