Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba w zalewie octowej

4
90 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ryba
1 szklanka
Ocet
3 szklanek
Woda
4 kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
2 łyżek
Cukier
1 trochę
Olej
2 
Jajko
1 trochę
Mąka
1 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.09 g
Węglowodany
7.86 g
Tłuszcze
3.1 g
Wartość energetyczna
184.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.
Krok 2
1 min
Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.
Krok 3
5 min
Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.
Krok 4
4 min
Rozbełtaj jajka.
Krok 5
5 min
Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.
Krok 6
15 min
Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 7
45 min
Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą. Włóż do lodówki.
Ryba w zalewie octowej

Krok 1 z 7

Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.

Ryba w zalewie octowej

Krok 2 z 7

Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.

Ryba w zalewie octowej

Krok 3 z 7

Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.

Ryba w zalewie octowej

Krok 4 z 7

Rozbełtaj jajka.

Ryba w zalewie octowej

Krok 5 z 7

Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.

Ryba w zalewie octowej

Krok 6 z 7

Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Ryba w zalewie octowej

Krok 7 z 7

Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą. Włóż do lodówki.

Na polskich stołach ryba gości zdecydowanie za rzadko. Tymczasem jest to naturalne źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To one odpowiadają za prawidłowe działanie układu krążenia i układu nerwowego. Ryba w zalewie octowej to znakomita propozycja dla tych, których odstraszają ości.

Jest to danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Obecność octu w zalewie powoduje, że ości stają się kruche i niegroźne. Przygotowanie wraz z oczekiwaniem zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od oczyszczenia ryby i jej wypatroszenia. Po umyciu podziel ją na dzwonki, każdy z nich posól i popierz.

Następnie do garnka wlej ocet, wodę oraz pokrojoną cebulę i przyprawy: ziele angielskie, cukier i liście laurowe. Zagotuj wywar. W głębokim talerzu roztrzep jajka i zamocz w nich rybę. Następnie zanurz w mące i przekładaj na rozgrzaną patelnię. Tak usmażoną rybę przełóż do słoika i zalej zalewą octową. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Danie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki odpowiedniemu zakonserwowaniu możesz przechowywać je w lodówce dość długo. Ryba w zalewie octowej sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja lub zimna przekąska na specjalne okazje. Stanowi sprytny sposób na to, by przemycić więcej cennych składników odżywczych do codziennej diety.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Maria
.

Tak rybki usmażone i w tej zalewie polecam

Pokaż więcej komentarzy