Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba w zalewie octowej

(5)
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest chakula
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ryba
1  szklanka
Ocet
3  szklanek
Woda
4  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
2  łyżek
Cukier
trochę
Olej
2 
Jajko
trochę
Mąka
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.09 g
Węglowodany
7.86 g
Tłuszcze
3.1 g
Wartość energetyczna
184.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
15 min
Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.
Krok 2
1 min
Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.
Krok 3
5 min
Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.
Krok 4
4 min
Rozbełtaj jajka.
Krok 5
5 min
Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.
Krok 6
15 min
Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 7
45 min
Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą. Włóż do lodówki.
Ryba w zalewie octowej

Krok 1 z 7

Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.

Ryba w zalewie octowej

Krok 2 z 7

Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.

Ryba w zalewie octowej

Krok 3 z 7

Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.

Ryba w zalewie octowej

Krok 4 z 7

Rozbełtaj jajka.

Ryba w zalewie octowej

Krok 5 z 7

Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.

Ryba w zalewie octowej

Krok 6 z 7

Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Ryba w zalewie octowej

Krok 7 z 7

Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą. Włóż do lodówki.

Na polskich stołach ryba gości zdecydowanie za rzadko. Tymczasem jest to naturalne źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To one odpowiadają za prawidłowe działanie układu krążenia i układu nerwowego. Ryba w zalewie octowej to znakomita propozycja dla tych, których odstraszają ości.

Jest to danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Obecność octu w zalewie powoduje, że ości stają się kruche i niegroźne. Przygotowanie wraz z oczekiwaniem zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od oczyszczenia ryby i jej wypatroszenia. Po umyciu podziel ją na dzwonki, każdy z nich posól i popierz.

Następnie do garnka wlej ocet, wodę oraz pokrojoną cebulę i przyprawy: ziele angielskie, cukier i liście laurowe. Zagotuj wywar. W głębokim talerzu roztrzep jajka i zamocz w nich rybę. Następnie zanurz w mące i przekładaj na rozgrzaną patelnię. Tak usmażoną rybę przełóż do słoika i zalej zalewą octową. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Danie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki odpowiedniemu zakonserwowaniu możesz przechowywać je w lodówce dość długo. Ryba w zalewie octowej sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja lub zimna przekąska na specjalne okazje. Stanowi sprytny sposób na to, by przemycić więcej cennych składników odżywczych do codziennej diety.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28.1g / 65%
Węglowodany
7.9g / 18%
Tłuszcze
3.1g / 17%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
55
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 08/25/2021 - 19:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 10/18/2020 - 14:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 10/18/2020 - 14:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 10/18/2020 - 14:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 10/18/2020 - 14:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha