Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

(4)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
5 
Ziemniaki
2 
Marchewka
200  g
Szczaw
2 
Jajko
150  g
Ocet
5  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
5  łyżek
Śmietana 36%
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.28 g
Węglowodany
16.48 g
Tłuszcze
9.68 g
Wartość energetyczna
178.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką. Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Możesz jednak uzupełnić zupę o dodatek z jajek gotowanych na twardo lub w koszulkach. Tę pożywną zupę przygotujesz dość szybko, nawet jeśli nie uważasz się za sprawnego kucharza.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
  • Krok 3

    5 min
    Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
  • Krok 4

    15 min
    Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
  • Krok 5

    2 min
    Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
  • Krok 6

    2 min
    Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    30 min
    Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
  • Krok 9

    2 min
    Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
  • Krok 10

    5 min
    Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.
Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 1 z 10

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 2 z 10

Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 3 z 10

Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 4 z 10

Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 5 z 10

Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 6 z 10

Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 7 z 10

Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 8 z 10

Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 9 z 10

Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 10 z 10

Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa warzywna z mięsem

    Zupa warzywna z mięsem

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu