
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
20 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
2 minKrok 6
2 minKrok 7
30 minKrok 8
1 minKrok 9
2 minKrok 10
5 minKrok 1 z 10
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
Krok 2 z 10
Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
Krok 3 z 10
Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
Krok 4 z 10
Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
Krok 5 z 10
Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
Krok 6 z 10
Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7 z 10
Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
Krok 8 z 10
Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
Krok 9 z 10
Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
Krok 10 z 10
Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0