Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce
Dodaj do CookBook

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

(4)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
5 
Ziemniaki
2 
Marchewka
200  g
Szczaw
2 
Jajko
150  g
Ocet
1  łyżeczka
Mąka pszenna
5  łyżek
Śmietana 36%
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.7 g
Wartość energetyczna
179.4 kcal
Tłuszcze
9.7 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką. Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Możesz jednak uzupełnić zupę o dodatek z jajek gotowanych na twardo lub w koszulkach. Tę pożywną zupę przygotujesz dość szybko, nawet jeśli nie uważasz się za sprawnego kucharza.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
  • Krok 3

    5 min
    Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
  • Krok 4

    15 min
    Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
  • Krok 5

    2 min
    Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
  • Krok 6

    2 min
    Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    30 min
    Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
  • Krok 9

    2 min
    Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
  • Krok 10

    5 min
    Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.
Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 1 z 10

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 2 z 10

Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 3 z 10

Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 4 z 10

Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 5 z 10

Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 6 z 10

Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 7 z 10

Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 8 z 10

Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 9 z 10

Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 10 z 10

Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczna sałatka jarzynowa

    Klasyczna sałatka jarzynowa

    2 godz 15 min Łatwy
  • Klasyczna zupa pomidorowa

    Klasyczna zupa pomidorowa

    1 godz Średni
  • Klasyczna sałatka z makaronem

    Klasyczna sałatka z makaronem

    28 min Łatwy
  • Klasyczna grochówka na żeberkach

    Klasyczna grochówka na żeberkach

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu