Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Szczaw
2 
Biała cebula
3  ząbków
Czosnek
4 
Ziemniaki
1  pęczek
Botwinka
1  pęczek
Młoda marchewka
1  l
Bulion warzywny
2  łyżek
Masło
4  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 18%
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.59 g
Węglowodany
24.02 g
Tłuszcze
23.06 g
Wartość energetyczna
316.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie, to nie szpinak, choć zaczyna się podobnie, bo też na “sz”! Dziś w roli głównej szczaw. Roślina ta znana jest ze swoich leczniczych właściwości. Stanowi bogate źródło witamy C, wpływa kojąco na układ trawienny. Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka to iście wiosenne połączenie! W zależności od preferencji smakowych, możesz postawić na zupę stricte szczawiową (bardziej kwaśną) lub dodać do niej liście botwinki. Poniższy przepis zakłada obydwie opcje.

Sięgając po nowalijki możemy mieć pewność, że będę one chrupiące i soczyste. W trakcie przygotowywania zupy, koniecznie skuście się na “gryza” marchewki lub buraczka. Przekonacie się, jak pyszne są te warzywka, nawet przed obróbką. W piecu niech nie siedzą więc zbyt długo. Wystarczy im zaledwie kilka minut, aby nieco zmiękły.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.


Poznaj również inne sposoby na buraka!

  • Barszcz czerwony z pieczonych buraków
  • Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
  • Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    1 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    2 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
  • Krok 4

    10 min
    Dodać ziemniaki, kurkumę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Szczaw (i botwinkę) dokładnie wypłukać. Szczaw, (łodygi oraz liście botwinki) drobno posiekać. Dorzucić do garnka i gotować przez kolejne 5-10 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Na zakończenie dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolać do garnka).
  • Krok 7

    1 min
    Zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 8

    2 min
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Krok 9

    10 min
    Marchewkę oraz buraczki dobrze wyszorować (nowalijek nie trzeba obierać), pokroić na plasterki. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez ok. 10 minut, aż plasterki warzyw zaczną się nieco kurczyć i robić bardziej chrupiące.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę podawać z talarkami z marchewki młodych buraczków.
Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 1 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 2 z 10

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 3 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 4 z 10

Dodać ziemniaki, kurkumę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 5 z 10

Szczaw (i botwinkę) dokładnie wypłukać. Szczaw, (łodygi oraz liście botwinki) drobno posiekać. Dorzucić do garnka i gotować przez kolejne 5-10 minut.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 6 z 10

Na zakończenie dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolać do garnka).

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 7 z 10

Zupę doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 8 z 10

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 9 z 10

Marchewkę oraz buraczki dobrze wyszorować (nowalijek nie trzeba obierać), pokroić na plasterki. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez ok. 10 minut, aż plasterki warzyw zaczną się nieco kurczyć i robić bardziej chrupiące.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 10 z 10

Zupę podawać z talarkami z marchewki młodych buraczków.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    37 min Łatwy
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami

    50 min Łatwy
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy
  • Ogórkowa bez mięsa z Pastą z pomysłem na…Zupę Ogórkową Winiary

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu