Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka
Dodaj do CookBook

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Szczaw
2 
Biała cebula
3  ząbków
Czosnek
4 
Ziemniaki
1  pęczek
Botwinka
1  pęczek
Młoda marchewka
1  l
Bulion warzywny
2  łyżek
Masło
4  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 18%
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24 g
Wartość energetyczna
316.8 kcal
Tłuszcze
23.1 g
Białko
5.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie, to nie szpinak, choć zaczyna się podobnie, bo też na “sz”! Dziś w roli głównej szczaw. Roślina ta znana jest ze swoich leczniczych właściwości. Stanowi bogate źródło witamy C, wpływa kojąco na układ trawienny. Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka to iście wiosenne połączenie! W zależności od preferencji smakowych, możesz postawić na zupę stricte szczawiową (bardziej kwaśną) lub dodać do niej liście botwinki. Poniższy przepis zakłada obydwie opcje.

Sięgając po nowalijki możemy mieć pewność, że będę one chrupiące i soczyste. W trakcie przygotowywania zupy, koniecznie skuście się na “gryza” marchewki lub buraczka. Przekonacie się, jak pyszne są te warzywka, nawet przed obróbką. W piecu niech nie siedzą więc zbyt długo. Wystarczy im zaledwie kilka minut, aby nieco zmiękły.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.


Poznaj również inne sposoby na buraka!

  • Barszcz czerwony z pieczonych buraków

  • Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

  • Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    1 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    2 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
  • Krok 4

    10 min
    Dodać ziemniaki, kurkumę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Szczaw (i botwinkę) dokładnie wypłukać. Szczaw, (łodygi oraz liście botwinki) drobno posiekać. Dorzucić do garnka i gotować przez kolejne 5-10 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Na zakończenie dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolać do garnka).
  • Krok 7

    1 min
    Zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 8

    2 min
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Krok 9

    10 min
    Marchewkę oraz buraczki dobrze wyszorować (nowalijek nie trzeba obierać), pokroić na plasterki. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez ok. 10 minut, aż plasterki warzyw zaczną się nieco kurczyć i robić bardziej chrupiące.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę podawać z talarkami z marchewki młodych buraczków.
Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 1 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 2 z 10

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 3 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 4 z 10

Dodać ziemniaki, kurkumę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 5 z 10

Szczaw (i botwinkę) dokładnie wypłukać. Szczaw, (łodygi oraz liście botwinki) drobno posiekać. Dorzucić do garnka i gotować przez kolejne 5-10 minut.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 6 z 10

Na zakończenie dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolać do garnka).

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 7 z 10

Zupę doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 8 z 10

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 9 z 10

Marchewkę oraz buraczki dobrze wyszorować (nowalijek nie trzeba obierać), pokroić na plasterki. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez ok. 10 minut, aż plasterki warzyw zaczną się nieco kurczyć i robić bardziej chrupiące.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Krok 10 z 10

Zupę podawać z talarkami z marchewki młodych buraczków.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Z piekarnika
  • Zupa
  • Zupa
  • Zupy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu