Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

(0)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  g
Buraki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała i jasnozielona część)
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
3  ząbków
1  łyżka
Oliwa
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  łyżeczka
Ocet winny do smaku
1  szczypta
Cukier
0.25  szklanka
Śmietana gęsta
0.5  szklanka
Słonecznik łuskany
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.51 g
Węglowodany
37.88 g
Tłuszcze
16.62 g
Wartość energetyczna
315.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
6 min
Por kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy w garnku na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Krok 2
20 min
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z podduszonym porem. Podlewamy 0,7 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut.
Krok 3
3 min
Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.
Krok 4
5 min
Na suchej patelni prażymy słonecznik.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypujemy słonecznikiem i listkami świeżego tymianku.
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 1 z 5

Por kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy w garnku na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 2 z 5

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z podduszonym porem. Podlewamy 0,7 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 3 z 5

Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 4 z 5

Na suchej patelni prażymy słonecznik.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypujemy słonecznikiem i listkami świeżego tymianku.

Buraczki to nie tylko barszcz (choć osobiście uwielbiam barszcze i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń). Buraczki to o wiele więcej, choćbyśmy pozostawali tylko w temacie zup. Bo buraczki to także botwinka, przeróżne zupy warzywne. A nade wszystko krem! Kiedy po raz pierwszy zjadłam krem z buraków zaczęłam się zastanawiać, dlaczego tak rzadko jest gotowany. W domach, które znam, pojawia się zazwyczaj tradycyjny barszcz, a kremowa konsystencja zarezerwowana jest dla najczęściej dla zup z cukinią. Tymczasem kto nie gotuje, a zwłaszcza kto nie je kremów z buraków, ten traci! Krem z buraków jest pyszny, aromatyczny, pachnący czosnkiem i …po prostu barszczem, tym który kochamy najbardziej. Krem z buraków można jednak podać zupełnie inaczej niż tradycyjny barszcz, na przykład z prażonymi nasionami. Świetnie pasowałby też kozi ser czy na przykład feta. Przygotowanie zupy to żadnej problem, zwłaszcza kiedy możemy na szybko pokroić warzywa, nie przejmując się nadawanym im nieregularnym kształtem. Zupa i tak zostanie zmiksowana, wszelkie niedociągnięcia znikną, a na talerzu pojawi się apetyczny krem podsypany ulubionymi dodatkami. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym

Zobacz Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Zobacz Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Zobacz Krem z buraków pieczonych z warzywami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha