Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

(0)
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Ziemniaki
15  dag
Fasolka szparagowa żółta
0.5 
Kalafior
1  pęczek
Botwinka (pół, jak spory)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.7  l
Woda
0.75  szklanka
Słodka śmietanka 18%
1  pęczek
Świeży tymianek (kilka gałązek)
0.5  opakowanie
Kiełki na patelnię
1  pęczek
Młody groszek cukrowy (garść)
1  szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1  szczypta
Sól morska
3  łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.84 g
Węglowodany
46.23 g
Tłuszcze
18.26 g
Wartość energetyczna
391.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
5 min
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (kalafior dzielimy na różyczki). Listki i łodyżki botwinki drobno siekamy.
Krok 2
10 min
Zagotowujemy 0k. 0,7 l wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, gotujemy 5 minut.
Krok 3
5 min
Dodajemy do gotujących się warzyw buraczki i różyczki kalafiora, gotujemy kolejne 5 minut (uzupełniamy wodę, jakby było jej za mało).
Krok 4
5 min
Dodajemy posiekaną botwinkę, gotujemy niecałe 5 minut (można też dodać trochę groszku wyłuskanego ze strączków).
Krok 5
2 min
Zupę doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego, zabielamy śmietanką.
Krok 6
10 min
Groszek myjemy, osuszamy, przycinamy końce. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy kiełki i groszek (można po jednej stronie smażyć kiełki, a po drugiej groszek), posypujemy całość listkami oberwanymi z gałązek tymianku, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec lekko oprószamy solą.
Krok 7
1 min
Do zupy na talerzach dodajemy kiełki i groszek z patelni.
Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Krok 1 z 7

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (kalafior dzielimy na różyczki). Listki i łodyżki botwinki drobno siekamy.

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Krok 2 z 7

Zagotowujemy 0k. 0,7 l wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, gotujemy 5 minut.

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Krok 3 z 7

Dodajemy do gotujących się warzyw buraczki i różyczki kalafiora, gotujemy kolejne 5 minut (uzupełniamy wodę, jakby było jej za mało).

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Krok 4 z 7

Dodajemy posiekaną botwinkę, gotujemy niecałe 5 minut (można też dodać trochę groszku wyłuskanego ze strączków).

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Krok 5 z 7

Zupę doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego, zabielamy śmietanką.

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Krok 6 z 7

Groszek myjemy, osuszamy, przycinamy końce. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy kiełki i groszek (można po jednej stronie smażyć kiełki, a po drugiej groszek), posypujemy całość listkami oberwanymi z gałązek tymianku, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec lekko oprószamy solą.

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Krok 7 z 7

Do zupy na talerzach dodajemy kiełki i groszek z patelni.

Dziś na obiad zupa jarzynowa. Nie ma na nią jednego przepisu (no i dobrze!), a jedyna obowiązująca przy jej przygotowywaniu zasada to: dużo warzyw. Już dzięki zmianie ich proporcji jarzynówka za każdym razem smakuje inaczej, a przecież nie tylko proporcje się zmieniają, bo warzyw do dyspozycji mamy, zwłaszcza na progu lata, całe mnóstwo. Buraczki i botwinka? Dlaczego nie. Ale to dodatek smażonych kiełków i strączków groszku cukrowego sprawia, że ta zupa jarzynowa jest zupełnie inna niż wszystkie. Brzmi pysznie, prawda?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha